Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel 50 ezer ember tüntetett ma Moszkvában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Moszkvában hetek óta minden szombaton tüntetnek azért, hogy a szeptemberi helyhatósági választáson a választási bizottság engedélyezze a korábban – és immár másodfokon is – eltiltott független képviselők indulását. Ez alól a mai nap se volt kivétel, annyiban mégis különleges volt az augusztus 10-i tüntetés, hogy a moszkvai városvezetés ezúttal engedélyezte az eseményt.

A rendőrség adatai szerint körülbelül 20 ezren voltak a mai tüntetésen, független adatok szerint azonban közel 50 ezren képviseltették magukat a Szaharov sétányon.

A tüntetésre néhány fémdetektoron keresztül engedték be a résztvevőket, az átengedés egy ponton annyira lassan ment, hogy óriási sor torlódott fel a kapuk mögött. A tüntetők még három órával a hivatalos kezdés után is folyamatosan érkeztek. Az alábbi képeken a beengedésre várakozók jobb oldalon láthatók.

Az esemény kezdete előtt rendőrök szállták meg az Alekszej Navalnij vezette Antikorrupciós Alapítvány egyik irodáját, ahol Ljubov Szobol, az egyik legismertebb nem regisztrált független képviselő tartózkodott. A rendőrök arra utasították a helyszínen tartózkodó aktivistákat, hogy arccal előre a földre feküdjenek (órákon keresztül így kellett maradniuk), telefonjaikat elvették tőlük és teljes házkutatást tartottak.

A tüntetés hivatalos végét követően Szobolon kívül a többi aktivistát elengedték, Szobolt pedig maszkos rendőrök elszállították valahova, a cikk írásának idején még nem tudni, hova. Az ügyvédjének nem engedték, hogy vele menjen.

Az alábbi videón látszik, hogyan tartóztatták le Szobolt, aki egyébként lassan egy hónapja éhségsztrájkot tart.

A héten korábban az antikorrupciós szervezet regionális irodáinak bankszámláját és több aktivistájának magánszámláját is befagyasztották a hatóságok, mivel pénzmosás elleni nyomozást indítottak az alapítvánnyal szemben.

A mai tüntetésre már összeállt egy hivatalos követeléslista, amiben a tüntetők többek közt az eddig letartóztatottak szabadon bocsátását, a rendőri elnyomás és a hivatali visszaélések ügyében hivatalos vizsgálat indítását, a választási bizottság vezetőjének lemondását, a választási törvény módosítását, a független képviselők választáson való regisztrálását és Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester lemondását követelik.

A tüntetés hivatalosan délután négykor véget ért, a tömeg nagy része ekkor békésen el is vonult, azonban néhány csapat továbbvonult a belváros felé. Az egész városban hatalmas rendőri készültség volt, az immár engedély nélkül vonulók közül sokakat letartóztattak.

A korábbi tüntetésekhez képest a rendőrök valamivel visszafogottabbak voltak, az OVD Info adatai szerint moszkvai idő szerint este hatkor még „csak” 23 embert tartóztattak le a fővárosban. Este hétre ez a szám már 106-ra növekedett.

Ezzel párhuzamosan a szentpétervári szolidaritási tüntetésen 78 embert tartóztattak le, Rosztov-na-Donuban pedig tízet.

A maival kettőre növekedett az engedélyezett tüntetések száma az elmúlt hetekben, utoljára július 27-én volt ilyen, ami egyben – egészen eddig – a legnagyobb létszámú tüntetés is volt, körülbelül 20 ezer résztvevővel. Az elmúlt két hétvégén összesen több, mint 2300 tüntetőt tartóztattak le, a tüntetéseken a rendőrség és az OMON (a Belügyminisztérium különleges rendőri alakulata) rendkívül erőszakosan bánt a tüntetőkkel. Jelenleg több ügy is bíróság előtt van, miután a bántalmazott tüntetők feljelentéseket tettek a rendőrökkel szemben.

A hatóságok minden létező eszközzel próbálták elfojtani a tüntetéseket, eddig úgy tűnik, sikertelenül. A tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszakon kívül a köztársasági végrehajtó szolgálat meglepetésszerű vizsgálatokat tartott a korábban letartóztatott tüntetők lakásain, az ellenzéki vezetőket rendre letartóztatják, több egyetem kirúgással fenyegeti a tüntetéseken résztvevő diákokat és már kilenc ember ellen indítottak bírósági eljárást zavargásban való részvétel, vagy annak felbujtásában való részvétel vádjával, ami több évnyi börtönbüntetést vonhat magával. (A tüntetések szervezői és résztvevői is állítják, hogy a zavargás egyszer sem fordult elő, mindig békés eseményekről volt szó.)