Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újságírókat tartóztattak le, folyamatosak az előállítások a moszkvai tüntetésen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délután egykor magyar idő szerint újabb előzetesen nem engedélyezett tüntetés kezdődik Moszkvában. A több hete tartó tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy a választási bizottság nem engedélyezte több független jelölt indulását a moszkvai helyhatósági választáson. Múlt héten a körülbelül 20 ezer tüntető közül a rendőrség több mint 1000 főt állított elő. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Rain TV élő adásában itt lehet az eseményeke követni:

Frissítés 16:02: Az előállítottak száma már meghaladja azt az  350 főt amely az orosz állami média közlése szerint tüntetett ma Moszkvában. Többen is arról számoltak be a rendőrség erőszakot alkalmaz az előállítottakkal szemben, illetve nem engedik az ügyvédeket bejutni a fogvatartottakhoz.

A Rain Tv egyik tudósítója egy rabszállító kocsiból mutatta meg élő adásban, hogy a rendőrök egy nőt kivisznek a kocsiból majd megverik. Több téren is a rendőrség körülzárta a tüntetőket, és nem engedi őket elhagyni a helyszínt. Ettől függetlenül több nagyobb csoport tüntető is sétál a város különböző pontjain.




Frissítés 14:45: Az állami hírügynökség szerint csupán 350-en tüntettek Moszkva központjában, amely szám már csak azért is érdekes, mert eddig közel 200 letartóztatottról tud az orosz média, amely szám várhatóan még bőven nőni fog.


Frissítés 14:35: Az elmúlt órában sorra jelentették a hírszolgáltatók, hogy tudósítóikat letartoztatta a rendőrség Moszkvában, többek között a Medusa és a Rain Tv tudósítója is előállításra került. Több tudósítás például a Medusáé és a Vedomostié is arról számol be, hogy megsérültek tüntetők. Az utóbbi hírfolyama szerint kiskorúak is vannak a letartoztatottak között akiknek a száma eléri már a 100 főt.
Közben Szentpéterváron is volt tüntetés, itt körülbelül 2000-en vehettek részt. A tüntetés elején egy kormánypárti csoport foglalta el a színpadot, és azt üzenete onnan, hogy a liberálisok takarodjanak Oroszországból, őket végül a rendőrség távolította el, de arról nem érkezett hír, hogy előállították volna őket. A tüntetés közben és után ellenben több ellenzéki tüntetőt állítottak elő, köztük a Medusa helyi tudósítóját, de őt később elengedték.

A Puskin teret a rendőrség megtisztítása, de közben a Szretenszkij is bekapcsolódott a tüntetésekbe.

Frissítés 13:35: Több csomóponton is megjelentek tüntetők az előre hirdetett időpontban, őket a rendőrség a forgalmas helyekről kiszorította majd körbevette, végül egyesével előállították őket, köztük a képek tanulsága szerint sajtómunkatársakat is. A Rain TV tudósítása szerint legalább 33 személyt állítottak eddig elő.

Jelenleg tüntetés zajlik a Puskin téren, a Trubnaja téren és a Rozsdesztvenszkij sugárúton.

Korábban írtuk: A rendőrség nagy erőkkel készül a mai moszkvai sétáló tüntetésre, amelynek helyszíne a Bulvarnoje kolco, Moszkva egyik nagy körútja. A tüntetésre a Vkontaktyén és a Facebookon előzetesen a korábbi tüntetésekhez képest sokkal többen jelezték a részvételüket.

A független médiatermékek beszámolói szerint a rendőrség a tüntetés előre megadott helyszínének környékén korlátozza az internet-hozzáférést. A rendőrség előzetesen arra kérte a boltosokat, hogy ne nyissanak ki a tüntetés napján, ennek megfelelően a környék legtöbb boltja zárva is tart a mai napon.

A rendőrség a tüntetés helyszínén a tüntetés kezdete előtt folyamatosan igazoltatja az embereket a Medusa és az OVD Info beszámolói szerint, és jelzi nekik, amennyiben részt vesznek a tüntetésen, az előzetes figyelmeztetés ellenére magasabb büntetésre számíthatnak. Az OVD Info beszámolói szerint voltak olyanok is, akiket egy buszról vittek be rendőrségi kihallgatásra, majd miután elengedték őket, velük is a fenti információt közölték.

A tüntetések kezdete előtt a rendőrség egy taxiból kiemelve letartóztatta Ljubov Szobol ismert antikorrupciós aktivistát is.

Még Vlagyimir Putyin Oroszországában is sokkoló eredménnyel járt a múlt szombati, több mint 22 ezres, bejelentetlen moszkvai tüntetésre adott hatósági reakció.

Ahogyan egy hete már beszámoltunk róla, monstre rendőrségi letartóztatás-sorozat indult meg a múlt heti békés tünetések után, mindez pedig az éjszakai folyamán az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb letartóztatás-hullámát eredményezte a fővárosban.

Moscow Times múlt vasárnapi híradása szerint a speciális egység emberei több mint ezer demonstrálót tartóztattak le és hurcoltak börtönbe.

Az oszlatást a rendőrséggel együtt a moszkvai, Putyin és az állam vezetői személyi biztonságára felügyelő Orosz Gárda speciális rendőri egységei (OMON) hajtották végre, az elhurcolt demonstrálók szinte kivétel nélkül békés tiltakozók voltak, akiket botoztak, és kutyákkal támadtak meg, valamint rendszeresen megtagadták tőlük az elsősegély-nyújtást is.

Forrás: Medusa/OVD Info/Zona