Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatályon kívül helyezték annak a hajléktalan férfinak az ügyét, akit saját tárgyalására sem engedtek be

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte azt a végzést, amelyben az Utcajogász egyik ügyfelét, Cs. Bélát figyelmeztetésben részesítette „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt. A bíróságnak így most újra kell tárgyalnia az ügyet, hogy újra megvizsgálja, Béla végül is elkövetett-e szabálysértést.

Az Utcajogász Egyesület 2010 óta nyújt hajléktalan és bizonytalan lakhatású embereknek jogi segítséget – az egyik ügyfelüket, Cs. Bélát még július végén, hajléktalansága miatt tartották előbb hetvenkét órás őrizetben, később pedig bíróság elé is állították.

Béla saját tárgyalásán nem lehetett jelen, a tárgyaló melletti helyiségben, bilincsben ülte végig a procedúrát. A férfi védelmét ellátó ügyvédek hiába indítványozták, hogy az jelen lehessen az ülésen, a bíróság elutasította kérésüket.

Az elsőfokú bíróság egy rutinszerű tárgyalást követően felelősnek mondta ki Bélát helyzetéért és ezért figyelmeztetésben részesítette. A törvény szerint a figyelmeztetéssel a bíróság „rosszallását” fejezte ki, valamint felhívta Béla figyelmét arra, hogy a „jövőben tartózkodjon a jogsértéstől”.

A döntés ellen Béla és ügyvédei is fellebbeztek. Emiatt az ügy a Fővárosi Törvényszék elé került, ahol a törvényszék háromtagú büntetőtanácsa megállapította:

az elsőfokú eljárás során a bírósági titkár olyan súlyos eljárási szabálysértéseket követett el, hogy azt másodfokon nem lehet orvosolni, ezért a döntést hatályon kívül helyezik.

A törvényszék indoklása szerint a bírósági titkár nem foglalkozott azzal, amit Béla mondott, csak és kizárólag a rendőrségi iratokra támaszkodott: ám ez azért volt nagy hiba, mert azok magukban is hiányosak voltak. Így meg kell ismételni az egész tárgyalást, Bélának pedig újra bíróság elé kell állnia.

Dr. Kalota Ágnes ügyvéd, az Utcajogász Egyesület tagja, Béla egyik védője a következőt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

Amellett, hogy nagyon örülünk, hogy a törvényszék észlelte, hogy mennyire felszínes, kirakatszerű volt Béla tárgyalása, továbbra is úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanság nem bűn, így minden ilyen rendőri vagy bírósági eljárás csak a szegények megbélyegzéséhez vezet. A rendőrség és a  bíróságok már így is hatalmas ügyteherrel dolgoznak, így minden ilyen eljárás csak közpénzek pazarlását jelenti.

Ahogy arról mi is írtunk már, többször is, 2018. október 15-én lépett életbe az a törvénymódosítás, amely tiltja az életvitelszerű utcán lakást. És bár tavaly év végén több hajléktalan embert is előállítottak a törvény értelmében, úgy tűnt, hogy idén már a rendőrség sem élt igazán ezzel a gyakorlattal, ráadásul több bíróság is felfüggesztette az eljárásokat, mert alkotmányellenesnek találták a törvényét. Arról, hogy a hajléktalanságot vegzáló törvény miért Alaptörvény-ellenes, itt olvashat.

Címlapkép: Mérce fotó