Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombathely fideszes alpolgármestere elmesélte: központi utasításra kellett támadniuk a helyi ellenzéket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még januárban vált kegyvesztetté Szombathely egyik alpolgármestere, Molnár Miklós, miután közvetve ugyan, de hozzájárult ahhoz, hogy a város közgyűlése meg tudja szavazni a rabszolgatörvény alkalmazása ellen szóló határozatot. Akkor a helyi polgármester, Puskás Tivadar a következőket nyilatkozta:

„a döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármestere, Molnár Miklós árulása nélkül. Sajnálatos, hogy ezen lépésével Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget is, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött.”

Az árulónak bélyegzett Molnártól akkor megvonták a rá ruházott hatásköröket, aztán megpróbálták eltávolítani alpolgármesteri tisztségéből, és miután ez nem sikerült,

előbb megvonták a fizetéskiegészítését, így a politikus keresete bruttó 200 ezer forint lett (a korábbi 950 ezer helyett), elvonták jogköreit, végső csapásként pedig még a titkárnőjét is áthelyezték más pozícióba.

Molnár kegyvesztése érzékenyen érintette a helyi Fideszt, ugyanis bár ő maga a Pro Savaria színeiben politizált, de a kormánypárti frakció csak úgy tudta biztosítani többségét, hogy alpolgármesteri posztot adtak neki.

Csakhogy a szombathelyi Fidesznek nem csak Molnárral gyűlt meg a baja, időközben ugyanis a másik alpolgármester, a ténylegesen fideszes Koczka Tibor körül is gyülekeztek a viharfelhők.

Miután a közgyűlésben az ellenzék szerzett többséget, gyorsan meg is szavazták, hogy a Szombathelyi Hírlaptól megvonják a névhasználati jogot. Júniusban ugyan Puskás polgármester kezdeményezte, hogy adják vissza – csakhogy Koczka alpolgármester nem írta alá az előterjesztést, méghozzá azért, mert:

„ennek az újságnak a témaválasztása, tartalma fényévnyire van a keresztény, konzervatív értékektől, s ezt nagyon sokan jelezték felém a jobboldalról.”

A helyi fideszes belharcoknak meg is lett az eredménye: bár Puskás nyugdíjba vonul, a helyére indított polgármester-jelölt, Balázsy Péter nem csak nem tagja a Fidesznek, de azt is jelezte, hogy nem is fog belépni a pártba. Koczka Tibortól viszont a visszavonuló Puskán augusztusban még visszavonta általános helyettesítési megbízását, és sem egyéni jelöltként, sem listán nem indítják a választáson – mire válaszul bejelentette, hogy függetlenként méretteti meg magát, a Jobbik és a Pro Savaria támogatásával.

Tehát miután Szombathelyen a leköszönő fideszes polgármester helyére a kormánypárt egy nem párttagot indít, a fideszes alpolgármester függetlenként indul, az ellenzék pedig hónapok óta uralja a közgyűlést.

A hosszas felvezetés után pedig jöjjön a lényeg!

Mert hogy a polgármesteri székért bejelentkező Koczka Tibor háromrészes interjút adott az Úgytudjuk.hu-nak, amelynek utolsó részében (talán a kormánypárti politikusok közül elsőként) nevezi néven a nyilvánvalót, amikor nemes egyszerűséggel „fideszes propaganda lap”-ról beszél, és rá is mutat, hogy működik manapság ez a propagandagépezet. Sőt, még ennél is tovább megy, amikor az interjúban egész konkrétan így fogalmaz:

„Az első igazán nagy felháborodásom az tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak – meg nekem is, csak én nem hajtottam végre – kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat.”

Vagyis Koczka szerint felsőbb pártutasításra kellett az ellenzéki képviselőket minősíteniük, verbálisan megalázniuk.

És hogy működött-e? Elég csak visszaolvasni a február 28-i közgyűlésről írt percről percre tudósításunkat (az volt az a botrányos ülés, ahol a Fidesz-frakció szobanövényekkel próbált obstruálni, miután elvesztették a többségüket), amelyből kiderül, hogy Puskás polgármester

az ülés nagyobb részében az ellenzéki többséggel elfogadott javaslatokra csupán annyit ismételgetett, hogy az ellenzék „bevándorláspárti” illetve, hogy összeállt a baloldali-jobbikos „szivárványkoalíció”.

A politikusi szóhasználat pedig – tán nem meglepő módon – leszivárgott a médiába is.

Ahogy Koczka fogalmaz:

„Szerintem a szombathelyi médiahelyzet egy az egyben mutatja a városi közállapotokat. Miért lenne más? Ha a közélet, a politika, a politikusok ilyenek, akkor azt visszatükrözi a sajtó. Ha a fideszes propaganda lapba valaki belenéz, akkor látja, hogy a keresztény, konzervatív oldalhoz ennek köze nincsen.”

És valóban. Azt áprilisban a Mérce írta meg, hogy az akkor még Szombathelyi Hírlap néven futó újság címlapján támadta melegségével az akkor egyébként szexuális irányultságát még nyíltan fel nem vállaló Ungár Péter országgyűlési képviselőt, hogy aztán a belső oldalakon már így fogalmazzon:

„…most a szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal, meg a fiatal vörösökkel.”

A „szivárványkoalíció” kifejezés egyébként rendre felbukkan az immár Szombati Helyi Hírlappá átkeresztelt lapban, és a bevándorláspártisággal is előszeretettel operálnak, mint például ezen az augusztus 24-i címlapon is történt:

Külön elegáns emitt amúgy a rózsaszín nadrág felemlegetése, bár egy Photoshop-tanfolyam azért még elkélne, elnézve a kompozíciót…

Ez pedig itt egy kolumnás szivárványkoalíciózás, a másik oldalon Ungár, természetesen rózsaszín nadrágban.

És hogy miért van erre szükség?

„Itt már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is” – magyarázta az interjúban Koczka.

Annyiban persze nincs új Koczka Tibor nyilatkozatában, hogy aki időről időre a kezébe vesz a Szombati Helyi Hírlaphoz hasonló, kormánypárti szólamokat szajkózó lapokat, az rendre szembesül azzal, hogy ezekben a sajtótermékekben gátlástalanul zajlik a politikai ellenfelek meggyalázása – és ettől megannyi sajtóper sem tudja őket visszatartani (már miért is tartaná, hisz ha büntetést kapnak, legfeljebb kifizetik a beléjük tolt közpénzekből…).

Az sem igazán lephet meg senkit, hogy a Fidesz berkein belül kulcsszavak mentén zajlik a kommunikációs eligazítás – elég csak visszaemlékezni rá, hogy Soros-tervezett és migránsozott Németh Szilárdtól Rogán Antalig a teljes Fidesz-frakció, amikor épp ez volt a sikerszólam…

Annyiban persze újdonság Koczka nyilatkozata, hogy ilyen nyíltsággal erről fideszes politikusok nem szoktak beszélni. Igaz, a kegyvesztett alpolgármesternek sok vesztenivalója nincs, viszont annál többet nyerhet azzal, ha az ellenzéki választók felé ilyen nyilatkozatokkal (is) nyit.

Szombathelyen pláne, ahol egyébként az utóbbi időben egyre több botrány adódik, elég csak a Savaria Karnevál körüli csetepatéra, vagy éppen Jordán Tamás díszpolgárrá avatására gondolni, ami ellen a helyi Fidesz-frakció tagjai úgy tiltakoztak, hogy kikapcsolták a szavazógépeiket.