Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kegyvesztetté vált a szombathelyi alpolgármester, miután szembement a Fidesz akaratával a rabszolgatörvény ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfő reggel megvonták Molnár Miklós szombathelyi alpolgármestertől a rá ruházott hatásköröket – írja a VAOL.hu.  A város közgyűlésébe a Pro Savaria Egyesület által delegált politikus azzal került be a híradásokba az elmúlt  időszakban, hogy bár nem szavazta meg a múlt héten a rabszolgatörvény alkalmazása ellen szóló közgyűlési határozatot, közvetve mégis hozzájárult annak érvényességéhez, ezzel némi meglepetésre a helyi Fidesz akaratával ellentétes döntés született a vasi megyeszékhely legfőbb döntéshozó testületének rendkívüli ülésén.

Amint arról mi is beszámoltunk, a szombathelyi közgyűlés január 8-án  megszavazta, hogy az önkormányzat intézményei, száz százalékos tulajdonú cégei ne alkalmazzák a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvényt. A helyi vélemények szerint is kuriózumnak számító döntés megszületését nagyban befolyásolta, hogy a kormánypárti polgármester, Puskás Tivadar egyedül maradt az ellenzékkel szemben, miután Molnár Miklós alpolgármester megszavazta a napirendi javaslatot, és ezzel határozatképes lett a közgyűlés. Molnár a határozatot már nem szavazta meg, de ez ennek ellenére átment a szavazáson, ugyanis a Fidesz-frakció – mint azt előre bejelentette – távol maradt az üléstől.

Molnár gazdasági jellegű teendőit a közlemény szerint részben Puskás, részben pedig a másik alpolgármester, Illés Károly fogja a jövőben elvégezni.

Bár a helyi laphoz a városháza által eljuttatott közlemény nem árulkodik arról, hogy közvetlen kapcsolat lenne a múlt heti szavazás és az alpolgármester kegyvesztetté válása között, többek között a szintén helyi fókuszú Nyugat.hu is „belharcként” aposztrofálja a történteket. Nem is teljesen alaptalanul: a közgyűlés után a megyei napilapban elsőként Puskás Tivadar , majd Hende Csaba országgyűlési képviselő nevezte árulónak Molnár Miklóst. Puskás szerint

„a döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármestere, Molnár Miklós árulása nélkül. Sajnálatos, hogy ezen lépésével Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget is, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött.”

A Nyugat megpróbálta reagáltatni Molnárt, aki azt mondta a portálnak, jelenleg szabadságon van, és Puskás Tivadar polgármester bocsánatkérését várja, mert Puskás szerinte a múlt héten valótlanságot állított róla.

A Nyugat.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy Molnár múlt heti lépése és a mostani, vele szemben alkalmazott szankciók tartósan is megváltoztathatják a közgyűlésen belüli erőviszonyokat, az ő szavazata is kell ugyanis ahhoz, hogy a Fidesznek többsége legyen. A portál szerint ha Molnár kihátrál a Fidesz mögül, a kormánypárt elveszíti közgyűlési többségét Szombathelyen, és megalakulhat egy, a Fideszen kívüli többség a városban.

(Nyugat.hu, via Index)