Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meglepetés a szombathelyi közgyűlésben, újabb város mondott nemet a rabszolgatörvényre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Keddi rendkívüli ülésén a szombathelyi közgyűlés megszavazta, hogy az önkormányzat intézményei, száz százalékos tulajdonú cégei ne alkalmazzák a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvényt.

A Nyugat.hu részletes tudósítása szerint a Fidesz-frakció egy hétfői sajtóközleményben  már jelezte, hogy nem megy el a rendkívüli közgyűlésre, amelyet a baloldali Éljen Szombathely-frakció kezdeményezte még december 28-án. Az ellenzék azonban olyannyira teljes létszámban képviseltette magát, hogy a teljes baloldali frakció mellé állt Molnár Miklós alpolgármester a Pro Savaria és Balassa Péter a Jobbik színeiben, így a jelenlévő képviselők megszavazták a napirendet, és a közgyűlés nekiállt megtárgyalni a rabszolgatörvény szombathelyi cégekre vonatkozó javaslatát.

A beszámolók szerint kuriózumnak számító ellenzéki összefogásnak köszönhetően a közgyűlés elfogadta az előterjesztést, ami alapján a szombathelyi városi cégek nem alkalmazhatják a rabszolgatörvényt.

Ráadásul elfogadták Balassa Péternek azt a módosítását is, hogy a közgyűlés megbízza Hende Csabát, a választókerület országgyűlési képviselőjét hogy kezdeményezze az ominózus törvény visszavonását. Az ügyet az összes helyi ellenzéki párt támogatta így, a Momentum és Kétfarkú Kutyapárt,  valamint a V, mint Vas Egyesület és a szakszervezetek is.

A Mérce stábja is ellátogatott múlt héten arra a szombathelyi forgalomlassító demonstrációra, amelyen a túlóratörvény ellent tiltakoztak szakszervezetek és ellenzéki pártok képviselői. Az útzár résztvevői közül többen szintén azt mondták munkatársainknak, elsősorban nem helyi, vállalati szinten vannak problémáik, hanem döntéshozatal antidemokratikus módjával, és bár a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei vezetője is úgy tudja, a nagy cégek helyi érdekeltségeinek vezetői nem gondolkodnak egyelőre 400 órában, hozzátéve, csak remélni tudja, hogy ez a jövőben is így marad.

A keddi közgyűlésről készült beszámolók szerint az ellenzékkel szemben egyedül helyet foglaló Puskás Tivadar polgármester a hivatalos fideszes közleménnyel összhangban arra hivatkozott, hogy értelmetlen az ellenzék felvetése, mert a városi cégek nem kívánnak túlórát növelni.

A helyi MSZP-s frakcióvezető, Nemény András történelmi eseménynek nevezte a mai szavazást abban az értelemben, hogy egy fideszes város elveszítette a többségét. „A Fidesz magára hagyta a polgármestert, aki nem tudott mit kezdeni a helyzettel” – mondta. Az ellenzéki politikus szerint további lépések következnek, operatív csoportot alakítanak, és végigjárják a nagy munkaadókat, és igyekeznek meggyőzni őket, hogy ők se alkalmazzák a törvényt.

Szombathelyen kívül eddig Dombóvár, Szeged és Salgótarján önkormányzata döntött úgy, hogy nem alkalmazza a törvényt.

(Nyugat.hu)