Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dombóvár is csatlakozik Szegedhez, nem alkalmazza a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szegedhez, Salgótarjánhoz és a budapesti XV. kerülethez hasonlóan Dombóvár is úgy döntött, nem fogja alkalmazni a rabszolgatörvényt, így egyre nő az olyan települések száma az országban, melyek önként vállalják hogy nem zsákmányolják ki oly mértékben a nekik kiszolgáltatott munkásokat, amennyire a kormány azt lehetővé teszi január 1-től.

A régióban Dombóvár az első város, mely így döntött. A javaslatot beterjesztő Szabó Loránd polgármester emlékeztetett:

„A Munka törvénykönyve módosítását, melyet a közvélemény csak „rabszolgatörvénynek” nevez, az Országgyűlés 2018. december 12-én megszavazta. A módosítás értelmében a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelték az egy évben elrendelhető túlóra mértékét, a jelenlegi 1 évről 3 évre növekedett a munkaidőkeret maximális időtartama, és 12 hónap átlagában heti 48 órára emelhető a rendes munkaidő maximális mértéke. A munkaidőkeret három évre való emelése azzal jár majd, hogy a munkáltatóknak ennyi idő áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a dolgozókkal a túlórákat elszámolják, illetve a túlórákért cserébe szabadnapokat biztosítsanak.”

Dombóváron a 2014-es önkormányzati választásokat a Természetesen Dombóvár toronymagasan nyerte, a polgármestert is ők adják.

A rabszolgatörvény alkalmazását megtiltó döntést még karácsony előtti, december huszadikai rendes ülésén hozta meg a testület, melynek ellenzéki tagjai közül

a Természetesen Dombóvár képviselői egyhangúan foglaltak állást a tiltás mellett, a Fidesz két képviselője ellenezte, a Jobbik képviselője pedig nem volt jelen.

A határozat kimondja,

„Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112. § (3) bekezdése alapján utasítja az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetőtisztségviselőit, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak, továbbá hasonló utasítás, intézkedés megtételére vonatkozó javaslatot tesz Dombóvár közigazgatási területén bejegyzett és működőgazdasági szereplők részére.”
via Pécsi Stop