Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka László a rabszolgatörvény bojkottjára hív

Ez a cikk több mint 5 éves.

A rabszolgatörvény bojkottjára hívja az önkormányzatokat és a munkáltatókat Szeged polgármestere. Botka László azt is bejelentette, határozatot nyújt be a szegedi képviselő-testület elé, amely megtiltaná a szerdán erősen megkérdőjelezhető körülmények között elfogadott jogszabály alkalmazását az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél.

A szocialista városvezető ezzel a rendelettel garantálná, hogy az önkormányzat tizennégy vállalatában dolgozó több mint kétezer alkalmazott esetében a munkáltató nem élne a 400 túlóra elrendelésének lehetőségével.

Botka arra kéri a többi önkormányzatot és a munkáltatókat, hogy kövessék szeged példáját és bojkottálják a magyar munkásokat a tőkének még jobban kiszolgáltató rabszolgatörvényt.

Mint ismeretes, a Munka Törvénykönyvének egyéni képviselői indítvánnyal benyújtott, és ellenzéki obstrukció ellenére, a szakszervezetekkel történő érdemi egyeztetés nélkül elfogadott módosítása 250-ről 400 órára növeli az évente elrendelhető túlmunka időkeretét és egy évről három évre növeli a túlórákkal való elszámolás idejét. A módosítás főként a  rugalmas munkarendben dolgozó embereket érinti, akiknek a termelési igényekhez igazodik a munkabeosztásuk.

A Fidesz azzal védekezik, hogy az elrendelhető túlmunkához a munkások önkéntes beleegyezésére is szükség van, tehát elviekben senki nem kényszeríthető évi 400 túlórára. Ez az érv azonban félrevezető, hiszen a munkáltató és alkalmazottai között általában erősen egyenlőtlenek az erőviszonyok, az „önkéntes” beleegyezés így sok esetben a kirúgástól vagy a szankcióktól való félelem miatt csöppet sem szabad beleegyezést jelent. Olyan régiókban pedig, ahol egy nagyobb multinacionális cég kvázi az egyetlen munkaadó, a dolgozóknak még arra sincs lehetőségük, hogy olyan céget válasszanak, ahol kevesebb a túlóra.

A rabszolgatörvény ellen múlt szombaton tízezres szakszervezeti tüntetés szállt szembe, a szerdai elfogadása óta pedig minden este ezrek demonstráltak Budapest utcáin rendőri könnygázfelhőkbe burkolva. Vasárnap újabb tüntetés lesz, mely délután háromkor a fővárosban, a Hősök terén kezdődik.

(Mérce / Szeged.hu)

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor