Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az tudja, mit jelent az „önkéntes” túlóra, aki dolgozott már 12 órában éhbérért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hogy mi ellen tiltakozunk? Csak az tudja, akit folyamatosan túlórára köteleznek, és nem az, aki a parlamentben népét kinevetve pöffeszkedik a bársonyszékében.

Az tudja, akinek nincs ideje nemhogy a családra, de önmagára sem, aki soha nem tudja kialudni magát, aki a saját gyereke ballagására nem mehet el, mert a munkáltató nem engedi szabadnapra, akinek az éves szabadsága 85 százaléka még decemberben is megvan, de már előre bejelenti a multi, ne is álmodj róla, hogy kiveheted, majd talán jövőre, mert ez a törvény! Az ő törvénye! És ez után nem is köteles majd 3 évig kifizetni a pluszmunkán felüli pluszmunkádat, mert a törvény nem kötelezi majd rá.

Ha te is megosztanád élményeidet a túlórázással kapcsolatban, küldd el nekünk az [email protected] címre!

Ja, hogy ez a törvény engem véd, nekem akar jót? Ja, ezt nem tudtam!

Mert ha akarok még többet dolgozni, még jobban kimerülni, még fáradtabb lenni, még kevesebb időt tölteni a családommal, most megtehetem?

Vagyunk egy páran akik több évig dolgoztak és dolgoznak most is „droidként”. Akit köteleztek arra folyamatosan, hogy minden szabadidődet túlórával töltsd. Akinek augusztusra emiatt elfogyott a túlórakerete és fellélegzett, végre végre békén hagyják.

Senki nem kényszerített minket erre fegyvert fejnek szegezve, de fegyelmivel és kirúgással igen. Igaz, arra sem, hogy elviseljük, hogy újra és újra megtiporja a dolgozó népet ez a kormány, újból és újból lesújtanak ránk, mi pedig tűrjük.

Színház, mozi, sport, egészséges életmód, na, ezt nem a munkásnak találták ki, aki napi 12 órát dolgozik heti 5-6 napon keresztül, éjszaka és nappal egyaránt. Ja, hogy ezt nem lehet? Dehogynem! A jog eddig sem védett meg minket, ezután meg pláne nem fog.

Úgy érzem, ez a kormány egy szakadék felé tereli az állampolgárait. Mi szembefordulunk velük, de olyan erősen menetelnek felénk, hogy csak hátrálva lépkedünk, és érezzük, nagyon közel a szakadék.

Vagy beleesünk és nyakunkat törjük, vagy szerzünk egy jó kis szív- és érrendszeri betegséget. Ha nem éled túl, kihúznak a gyártósor szélére, és beállítanak egy másikat a helyedre. Persze ha lesz kit, mert már nem nagyon van.

Mi pótolhatóak vagyunk, nem is emberek, csak droidok. És ők, akik döntenek ezekben a kérdésekben, akik megszavazzák ezt a törvényt a nép hangos nem tetszése ellenére is, ők nem pótolhatóak, kérdezem én?

Hallott már valaki olyat, hogy valaki azt mondja, szeretnék többet dolgozni, és az se baj, ha csak három év múlva fizeti ki a cég? Csak az tudja, milyen az, fél 4-kor kelni, este 8-ra hazaérni, éhesen, fáradtan, elgyötörten, aki csinálta. Reggel 6-tól este 6-ig van 45 perc szabadidőd, mert ennyi a törvény szerinti minimum, és a cég egy perccel sem ad többet. Tehát reggelizz, ebédelj, pisilj, kakálj, de csak az adott időkorláton belül. Mert a kormány így állapította meg a munkaközi szünet idejét, és a cégre bízta, hogy ad-e esetleg több időt vagy nem.

Nem szoktam politizálni, de megfáradtam és megkeseredtem. Nem csak azért tiltakozom a rabszolgatörvény ellen, mert ennyi munka mellett lehetetlen emberhez méltó életet élni, hanem azért is, mert a kormány semmibe veszi a dolgozók szavát, és kiszolgáltatja azokat, akiket éppen meg kellene védenie.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán