Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salgótarján sem alkalmazza a rabszolgatörvényt, a fideszesek nem szavaztak a közgyűlésen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Salgótarjáni forrásaink beszámolója alapján a város közgyűlése mai – azaz december huszadikai – ülésén szavazott többek között a rabszolgatörvény alkalmazásáról is –

a közgyűlés döntése értelmében a város nem fog élni a szabályozás adta lehetőségekkel.

A közgyűlésen részt vett a Magyar Szocialista Pártot, a Demokratikus Koalíciót és a Tarjáni Városlakó Egyesületet tömörítő baloldali frakció nyolc tagja, a Jobbik egyetlen képviselője, valamint az öttagú Fidesz-frakció három tagja.

A baloldali frakció vezetője, Molnár Károly képviselő terjesztette be a határozati javaslatot, melyet mind a kilenc ellenzéki képviselő megszavazott, míg a Fidesz jelenlévő képviselői a szavazás idejére felálltak helyükről, és tartózkodás formájában sem voltak hajlandók részt venni a döntésben.

A határozati javaslat indoklása szerint az évi négyszáz óra túlmunka, a három éves munkaidőkeret és a heti hat munkanap lehetősége nagyban kiszolgáltatottá teszi a munkásságot a munkáltatókkal szemben, emiatt a baloldali frakció elfogadhatatlannak tartja azt.

Molnár felszólalásában kifejtette, a botrányos keretek között elfogadott rabszolgatörvény

„teljes egészében kizsigereli a magyar munkavállalókat, a munkások megszégyenítését eredményezi, és teljesen kiszolgáltatja a magyar munkavállalói rétegeket a multik kényének-kedvének.”

Molnár felhívta a figyelmet, hogy a rabszolgatörvény csupán a multik érdekét szolgálja, a munkásságot érdemi érdekképviseleti lehetőségek nélkül kiszolgáltatottá teszi.

A határozat megszavazása előtt a Jobbik képviselője, Pataki Csaba élt hozzászólási lehetőségével – ő annyival egészítette ki kollégáját, hogy nem csupán a multikat szolgálja ki a rabszolgatörvény, hanem

„minden olyan munkáltatót, akik gyakorlatilag a törvénybe foglalt kiskapuk által és zsarolási potenciállal fenyegethetik a munkavállalókat.”

A baloldal-Jobbik összefogással, a Fidesz tüntető passzivitása mellett elfogadott határozat megtiltja az önkormányzati cégek vezetőinek, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt, éljenek a törvény adta lehetőségekkel – emellett azon cégeknél, melyekben az önkormányzat részben tulajdonos, a taggyűléseken a rabszolgatörvény alkalmazása ellen fog állást foglalni és szavazni a város képviselője.

A határozatról szóló, Fekete Zsolt, Salgótarján MSZP-s polgármesterének aláírásával ellátott közleményt ezen a linken lehet elérni.

Korábban Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere jelentette be, hogy városában nem fogják alkalmazni az önkormányzati cégek a rabszolgatörvényt, majd Németh Angéla, Budapest XV. kerületének polgármestere jelezte, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.