Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz obstrukcióval akadályozza az ellenzéki többség munkáját Szombathelyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombathelyen ma – azaz csütörtökön – tartanak önkormányzati közgyűlést, melynek első napirendi pontjaként Puskás Tivadar, a fideszes polgármester korábbi szándékának megfelelően vissza akarta hívni Molnár Miklós alpolgármestert, a helyi Pro Savaria egyesület tagját, aki civilként került pozíciójába – írja a Nyugat.hu.

Az alpolgármester visszahívásához azonban a Fidesz nem rendelkezett elegendő szavazattal, miután az őszi időközi választásokon ifjabb László Győző, az Éljen Szombathely! jelöltje váltotta az egyik körzet fideszes képviselőjét, így a polgármester indítványát leszavazták –

vagyis az ellenzék átvette az irányítást Szombathelyen, a napirend pontjait illetően is az ő akaratuk érvényesül.

A szombathelyi önkormányzati televízió, az SZTV élőben közvetíti az ülést:

via Nyugat.hu / Úgytudjuk.hu
Címlapkép: Nyugat.hu
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

szombathely Noha az immár kisebbségben lévő szombathelyi Fidesz-frakció Puskás Tivadar Fidesz-KDNP-s polgármester segítségével sikeresen kihúzta a közgyűlést a maximális időkeretre anélkül, hogy a legtöbb önkormányzati cég Fidesz által kinevezett vezetőjének visszahívásáról és a város költségvetéséről az immáron ellenzéki többség szavazni tudjon,

azt már elérték, hogy a szombathelyi városi tévé (SZTV) kormánypárti vezetőjét, Lovass Tibort leváltották, helyére Halmágyi Miklóst nevezték ki. Az ellenzék a szombathelyi médiacentrum független médiává alakítását, és az ingyenes szombathelyi információs újság újraindítását ígéri a vezetőváltással.

Tekintve hogy immár az összes megyei lapot a kormány médiaholding-alapítványa birtokolja csakúgy, mint a hirdetőfelületek nagy részét, a Vas megyei székhelyen már ez is óriási fegyvertény és jól mutatja, hogy Molnár Miklós a Pro Savaria Egyesület színeiben 2014-ben megválasztott alpolgármester a rabszolgatörvény szombathelyi bojkottjának megszavazása utáni fideszes támadásokat követően most még keményebben az ellenzék mellé állt a városházán.

Miközben Puskás polgármester kőkeményen beleállt az obstrukcióba, a maratoni közgyűlés vége felé már egyre inkább megpróbálta elviccelni a helyzetet, az ülés nagyobb részében az ellenzéki többséggel elfogadott javaslatokra csupán annyit ismételgetett, hogy az ellenzék „bevándorláspárti” illetve, hogy összeállt a baloldali-jobbikos „szivárványkoalíció”.

Nem úgy Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, és a választókerület országgyűlési képviselője, aki mind Molnárt, mind a jobbikos Balassa Pétert is „a jobboldal árulójának” titulálta, a választók bosszújával fenyegetőzött, az önkormányzati dolgozók részére juttatnadó pluszpénzt pedig demagógiának minősítette. Ő láthatóan igen nehezen kezelte a kialakult helyzetet.

Mindezek ellenére a szombathelyi ellenzék és Molnár Miklós alpolgármester szemmel láthatóan jól bírták a gyűrődést, és sikerült jó néhány javaslatot átvinniük. Kérdés, hogy a fideszes nyomás végül sikerrel hiúsítja-e meg ugyanezt az együttműködést akkor, amikor a város költségvetéséről is szavazni fognak végül.

Ezzel közvetítésünk is véget ért, köszönjük az egész napos figyelmet!

Többségük kivonult az ülésteremből, miután Puskás Tivadar nagyon aprólékos, félórás sikerpropaganda-beszámolóba kezdett egy powerpoint-előadás segítségével.

Az már szinte biztos, hogy mivel a közgyűlésre előirányzott, maximális 12 órát az ülés lassan kitölti, a város költségvetését ezen az ülésen már nem lehet majd elfogadni. Így viszont csúszhat a városi tévé függetlenné alakítása és a Fidesztől független, ingyenes újság terve is, holott az új tévé-igazgató, Halmágyi Miklós személyével együtt erről már döntött a közgyűlés ellenzéki többsége.

Kérdezte Puskás Tivadar polgármester László Győzőt, az MSZP-DK-Hajrá Szombathely képviselőjét, miután a Derkovits-negyedben nyitott kormányablakhoz kis híján elfelejtette hozzátenni, hogy a polgármester úrhoz terjeszti elő.

Puskás szerint azonban nem gond, ha László nem ismeri az idézetet, hiszen szerinte túl fiatal is ahhoz, hogy ismerhesse Bacsó Péter sokáig korlátozottan hozzáférhető, 1969-es klasszikusát.

László és Nemény András, egy másik baloldali tanácsnok biztosították Puskást: ismerik a teljes idézetet is, ugyanakkor nem idézték.

A közgyűlés a szervezeti és működési szabályzattal együtt ebédszünettel együtt 12 órát tarthat, az ugytudjuk.hu számításai szerint ez azt jelenti, ma éjjel fél 12-ig tarthat maximum a közgyűlés. Ez azt is jelentheti, hogy a költségvetést talán már el sem tudják majd fogadni mert nem jutnak el addig.

Puskás Tivadar polgármester kapott egy határozati javaslatot, ettől saját bevallása szerint „megzavarodott”, ezért a szavazás előtt újabb tíz perc szünetet rendelt el.

Végül Balassa Péter jobbikos tanácsnok eredeti előterjesztését fogadták el, 877 dolgozó kaphat 20 ezer forint értékű juttatást, összesen mintegy 25 millió forint értékben.

Közben egyébként meggondolta magát a Fidesz-frakció is, mostmár mind az 1400 önkormányzati dolgozónak kafetériát követel. Az előbb Hende Csaba 877 embernek nyújtandó kafetéria miatt demagógozta a jobbikos Balassa Pétert, ezek után Rettegi Attila fideszes képviselő viszont azt indítványozta, ne csak ők, hanem a több mint 1400 szombathelyi önkormányzat alkalmazásában lévő dolgozó kaphasson a javasolt 20 000 forintos kafetéria-juttatásból.

A hirtelen fordulattal indítványozott módosítás után Puskás Tivadar polgármester azonban hirtelen 30 perces szüntet rendelt el, mondván

„Édeseim, kezdünk fáradni!”

Így 22.15 perckor folytatódik a maratoni közgyűlés.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, és volt miniszter arról beszélt, igen emelt hangon, Balassa Péter „point of no returnhöz”, azaz a katonai repülésben használatos „pont, ahonnan nem lehet visszatérni”-hez érkezett, „demagóg és szakmaiatlan” kafetéria-javaslatával, amellyel szerinte kiírta magát a jobboldali értékrendű politikusok közül.

Budapest, 2017. október 2.
Hende Csaba, a Fidesz képviselõje (k), miután megválasztották a parlament törvényalkotásért felelõs alelnökévé az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. október 2-án. Elõtérben Gulyás Gergely, a Fidesz megválasztott frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Balassa válaszában megdöbbentőnek nevezte, hogy egy, a szombathelyi önkormányzati alkalmazottaknak is juttatást nyújtó javaslatot demagógoz le az „egykori miniszter.”

Hende után Puskás is Balassa Péter leckéztetésébe kezdett, szerinte a javaslat „nem a kafetériáról szólt”, hanem arról, hogy „a baloldara lökik Szombathelyt a jobbikos és az újonnan választott független képviselők.

A Balassa Péter jobbikos képviselő számításai szerint 877 alkalmazottat érinthet az általa javasolt kafetéria juttatás, amellyel mostani, szerinte rendkívül alacsony bérezésükön segítene, fejenként 20 000 forinttal.

Puskás Tivadar szerint összesen 1400 ilyen dolgozó van, de most elismerte, rosszul számolt, és csak a Balassa Péter által felsoroltakra fog vonatkozni. Annak ellenére pedig, hogy Balassa már közölte az érintettek számát, Rettegi Attila Fdiesz-KDNP-s képviselő ismét rákérdezett erre, majd arra, miért nem vonatkozhat majd ez a pénz a kulturális intézményekben dolgozókra.

Emellett viszont arra is rákérdezett

„mennyibe fog vajon ez kerülni a városnak?”

Balassa Péter kiemelte, a Fidesz-KDNP-s vezetés eddig egy fillért sem akart adni, most 20 000 forintot adnának 877 embernek.

Erre a válaszra Puskás polgármester a kafetéria-juttatás járulékvonzatai miatt kezdett aggódni, arról beszélt, ez így elég drága lenne.

Lendvai Ferenc fideszes tanácsnok ezenkívül az előterjesztést minőségileg rettenetesnek minősítették, és azzal is támadták, miért nem jut abból például a szimfonikus zenekar tagjainak is.

Emellett ismét ellentmondásos módon azt is mondják, nincsen most minderre költségvetési forrása Szombathelynek. Mindezek után pedig még megkérdezte a jobbikos Balassától:

„Ön egy évtizedig jobboldali értékek mentén politizált, most meg nem. Hogy van ez???”

A Fidesz nem szavazott, így is 11 igen szavazattal el lett fogadva, hogy plusz 40 millió forint menjen bérlakások felújítására, a város pedig dolgozzon ki javaslatot bérlakás programra.

Most a 10. javaslat jött volna az átmeneti segélyekről, de Balassa Péter visszavonta, valószínűleg azért, hogy haladjon a közgyűlés.

Dr. Kecskés László fideszes képviselő szerint szükség van bérlakások építésére, de szerinte tisztázni kell azt, nem akar-e a bevándorláspárti ellenzék majd migránsokat költöztetni a bérlakásokba. Erre szerinte garancia kell. Arról nem beszélt, ha ez fontos, eddig miért nem épített bérlakásokat a helyi Fidesz.

Majd Puskás Tivadar polgármester szólt hozzá, állítólag Margaret Thatchert idézve, hogy annak a „rétegnek”, amely ilyen lakásokat kaphat, ez igazi kizsákmányolás.

Ez a 9.napirendi pont. Jelenleg 40 millió forint jut a költségvetésben a bérlakás felújításra, emellé legalább 30 maximum 100 milliót szeretne az ellenzék. 100 üresen álló lakás van szerintük Szombathelyen. Balassa Péter Jobbikos ellenzéki képviselő szerint 1 lakásra közel 100 jelentkező jut. Balassa azt kéri, hogy ezt fogadják el most, és döntsenek arról, hogy a megfelelő információk beszerzése utána  következő ülésre egy kidolgozott bérlakás koncepcióval jöjjön.

A jegyző szerint nem egyértelmű a javaslat, nem felel meg a szabályoknak.

A Fidesz egy képviselője szerint a bérlakás építés túl nagy teher, nincs rá fedezet a költségvetésben. De ezt megoldja a CSOK és az anyahitel.

A volt MSZP-s polgármester Ipkovich arra hívja fel a figyelmet, hogy de nem mindenki tud ezekkel a kedvezményekkel élni, ezért van szükség a bérlakásokra.

Rettegi Attila fideszes képviselő szerint csak politikai hangulatkeltés a bérlakás építés. Szerinte meg vannak oldva a problémák, számos család költözött be 2010 óta, de sokan nem tudnának élni vele, mert nincs elég pénzük.

Újra a beterjesztő a Jobbikos Balassa kapja meg a szót, azt mondja a kormánypárti képviselők 30 millióból információs táblát raknának a főtérre, ő ebből bérlakást építene inkább.

Molnár Miklós alpolgármester (ellenzék, az ő átállásával lett meg az ellenzéki többség) arról beszél, hogy fel vannak mérve az üresen álló lakások, és 70-80 lakás van ami felújítható. Azt javasolja idén 70-100 millió forint költsön a város a felújításukra. Azt javasolja bérlakás építés program csak hosszabb távon legyen, ha van rá fedezet.

De egyelőre csúszik a szünet vége. 20 órakor kellett volna elkezdeni a munkát.

20 perces szünet után folytatódik a maratoni közgyűlés, amelyből már csak egy óra van hátra, mert maximum szünetekkel együtt amely 12 óra hosszú lehet. Még 22 ellenzéki napirendi pont vár megvitatásra kérdés ebből egy óra alatt mennyit tudnak majd megvitatni.

Frissítés: 20:08 perckor a bérlakásprogrammal folytatódik az ülés
Frissités2: korábban tévesen írtuk, a közgyűlés 12 órájába csak az ebédszünet számít bele a sima szünetek nem, így tovább húzódhat a közgyűlés.

„A szivárványkoalíció ismét működik!” – jegyezte meg erre Puskás polgármester, immár a helyi Fidesz nemrégi közleményét idézve.

A fideszesek most éppen az Aréna óvoda felújításával kapcsolatban kérdezgetik egymást, hogy teljen az idő.

„Összeért ami összeért” – jegyzete meg erről Puskás Tivadar polgármester, majd Nemény András MSZP-s képviselőt immár sokadszorra bevándorlási szakértőnek titulálta az döntéssel kapcsolatban.

A fő javaslatot, a a finanszírozás és az üzemeltetési költségvetési terv felülvizsgálatáról a közvilágításban így, a módosítóval együtt már mind a 21 képviselő támogatta.

A Fidesz-KDNP képviselője szerint „baloldali zavarkeltő”, aki mást állít. És ezzel éppen Balassa Péter jobbikos önkormányzati képviselőnek válaszolt.

Nagy iramban folytatódik tehát a kormánypárti obstrukció.

A volt honvédelmi miniszter, jelenleg az Országgyűlés alelnöke hosszú és vontatott felszólalásában először megemlékezett a nagy elődökről, kik Szombathelyt vezették, az egyiküktől – kinek képe a terem falán lóg – idézett is egy elég semmitmondó szöveget.

Természetesen ezután rátért a bevándorláspártizásra, melyet a jelek szerint a jelenlévő fideszes képviselők a nap messze legfontosabb témájának tartanak, méltatlanul elhanyagolva a korábban már előkerült rákosistázást.

Ezután az előtte szólókhoz hasonlóan ő is megvédte a lámpacsere-projektet, ismét elmondva, a lámpacserét nem hitelből, hanem lízinges konstrukcióban oldja meg, és egyébként is le kellett már cserélni a korábbi lámpákat, mert elavultak.

A világítás minőségéről nem ejtett szót, azonban futólag emlékeztetett az infrastrukturális felújításokra, valamint az M86-os autópályára kapott állami támogatásokra.

Nagyjából ezen a ponton kanyarodott rá a nagyívű önfényezésre, bemutatva, mily sokat és mily hatékonyan dolgozik a városért, amit most nem fogok részletezni, címszavakban: meghallgatom, elintézem, nem lenne kötelességem, stb. stb.

Az ellenzék egyébként megszavazta, hogy készüljön vizsgálat a közvilágítás felújításáról.

Miután a lámpasztori tárgyalása során polgármester átadta a szót Nemény ellenzéki képviselőnek, ő megköszönte a felszólítást, majd végre kimondta, amire mindenki várt:

„most ön volt a Soros/soros, polgármester úr”.

:D

Az ellenzék szerint alig áll rendelkezésre nyilvános információ a projektről, indoklásuk szerint többek között ezért volt szükség a közbeszerzési bizottság megváltoztatására, hogy jobban átláthatóak legyenek a döntések.

A fejlesztést az országosan rossz tapasztalatokat okozó Elios végezte volna, mely ellen korábban tiltakoztak az ellenzéki képviselők, így a finanszírozó, a Kereskedelmi- és Hitelbank maradt, az alvállalkozó azonban a Tungsram lett – nyolcszázmillió forinttal kisebb árajánlattal.

Ugyanakkor mint mondta, a műszaki részleteket továbbra sem ismerik, a fényfolytonossággal pedig problémák vannak, a LED-es lámpák pontszerűen világítják meg az alattuk lévő területet – a műszaki tartalmat ismerő szakértők pedig megtagadták, hogy ismertessék a képviselőkkel a műszaki tartalmakat.

Puskás nem érti mi a gond, hisz olcsó a világítás és jók a fények. Úgy tűnik, a Fidesz és az ellenzék különbözőképp érzékeli a fényt.

A szünet után folytatódik az ülés, mégis megjelent Hende Csaba, a körzet országgyűlési képviselője.

A hetedik pont egyébként a szombathelyi közvilágítás cseréjéről fog szólni.

Ellenzéki javaslatra a közgyűlés leváltotta a Szombathelyi Televízió – melynek élő közvetítését ebbe a közvetítésbe is beágyaztuk – igazgatóját, Lovass Tibort, a Helyi Televíziók Országos Szövetségének elnökét, valamint az Evangélikus Egyház sajtófőnökét.

Az ellenzék elismeri, hogy Lovass szakmai munkája – például a Savaria Filmszemle elindítása – elismerést érdemel, azonban

véleményük szerint a tévé a jelenlegi igazgatóval se nem objektív, se nem pártatlan, így már holnaptól menesztik.

A Szombathelyi Médiaközpont vezetésére két évre kinevezték Halmágyi Miklóst, feladata lesz többek között a pártatlan szombathelyi média megszervezése, valamint az ingyenes helyi lap újraindítása.

A Fidesz-KDNP valamennyi helyi képviselője védelmébe vette a tévé jelenlegi igazgatóját, hosszasan ecsetelve szakmai kiválóságát, a – természetesen bevándorláspártiként hivatkozott – ellenzéket gyakorlatilag politikai gyilkossággal vádolva, tisztogatást emlegetve.

Puskás szerint a szakemberek politikai alapú félreállítása tipikusan baloldali stratégia, majd ismét nosztalgiázott egy sort azzal kapcsolatban, hogy őt is kirúgták 2006-ban vezetői állásából.

Kecskés képviselőt egyenesen a kékcédulás választási csalásra emlékezteti Lovass kirúgása, egész pontosan arra, amikor ÁVÓ-sok költöztek a lakásukba gyerekkorukban, mikor apját eltávolították korábbi állásából, és télvíz idején kellett költözködniük, amivel nem teljesen világos, mit is akart mondani, de nagyon hosszan  csinálta.

A továbbiakban nagy vonalakban árulásról, levadászásról, posztkommunista liberál-bolsevikokról, valamint a konzervatív oldal sajtószabadság-felfogásáról, illetve természetesen bevándorláspártolásról volt szó.

Az ülés hangulatát talán a következő, többször is szó szerint elhangzott mondattal tudnánk szemléletesen illusztrálni:

„van egy diszkrét bája, mikor a posztkommunisták oktatják ki a nemzeti oldalt sajtószabadságról és médiafüggetlenségről.”

A javaslatot elfogadták, most negyedóra szünet!

UPDATE: reagált a Fidesz:

„Politikai tisztogatásba kezdett a bevándorláspárti koalíció Szombathelyen

 

Rögtön azt követően, hogy a szombathelyi közgyűlésben megvalósult  Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor nagy közös álma, és létrejött a  baloldali képviselők, Balassa Péter jobbikos és Molnár Miklós civil  képviselő összefogásával a bevándorláspárti szivárványkoalíció,  politikai tisztogatásba is kezdtek.

Legfontosabb közös feladatuk az volt, hogy rögtön leváltsák a  Szombathelyi Médiaközpont vezetőjét, Lovass Tibort, aki évtizedes  szakmai múlttal, országos szinten is jelentős televíziós  tapasztalattal vezette a városi céget. Lovass Tibor a Helyi Televíziók  Országos Egyesülete elnökeként is tevékenykedik.

A szakember helyett, politikai alapon, egy olyan újságírót neveztek ki  a helyére a szocialisták, a Jobbik és Molnár Miklós civil  alpolgármester, akinek nincs televíziós tapasztalata és kinevezése  kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli és  nem a szombathelyi emberekét.

 

Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója”

Puskás polgármester azon sajnálkozik, a korábbiakban nem volt elég erőszakos Lovas Tibor tévéigazgatóval, visszagondolva nagyobb nyomást kellett volna helyeznie rá, hogy fideszesebb legyen a tévé.

Vagyis a polgármester jelenleg a tévé túlzott pártfüggetlensége okán sajnálkozik.

Az ellenzék nem Lovas szakmai munkáját kritizálja, véleményük szerint azzal nincs probléma.

Lovas esetében az objektivitást hiányolják.

A városi lap újraindítását azzal indokolják, hogy sok szombathelyinek ingyenes lapként a legfontosabb információforrása volt – míg a Mészáros Lőrinc-féle Vas népéhez pénzért juthatnak csak hozzá.

Illés Károly fideszes alpolgármester a választási évben a kampány tisztaságát félti, attól tartva, hogy az ellenzéki többség kampánytermékké silányítaná a jelenleg fideszes vezetésű városi médiát.

A polgármester a tévé, valamint Lovas Tibor igazgató eddigi munkásságát méltatta, majd reflexből bevándorláspártizott egyet.

Rettegi Attila fideszes képviselő tovább méltatta Lovast, majd egy esetleges „bevándorláspárti” polgármester jelentette közbiztonsági krízishelyzetről delirált. Kiemelte a Fidesz által preferált vezetésű városi tévé sokszínűségét, majd áttért az ellenzéki javaslat részletes pocskondiázására, melyeket részletkérdésekre alapozott.

A hatodik napirendi pontban a közgyűlés elé terjesztik, hogy az önkormányzati fenntartású helyi médiaszolgáltató indítsa újra a helyi lapot.

A napirendi pont alapján a közgyűlés emellett visszahívná Lovas Tibort, a helyi tévé igazgatóját, a helyi médiaszolgáltató, a Szombathelyi Médiaközpont Kft. élére pedig Halmágyi Miklóst választanák meg, holnaptól – március elsejétől – két évre.

Folytatódik az ülés, eddig példátlan módon egyhangúlag fogadták el a közbeszerzési bizottság tagjainak cseréjét.

A közgyűlés végül a negyedik napirendi pontot is elfogadta, alig több mint fél óra tárgyalás után.

Az ellenzék az ötödik pontban a közbeszerzési bizottság két tagjának lecserélését javasolja.

Most pedig: Szünet!

A kormánypárt egy képviselője nyíltan felkérdezte az ellenzéket, történt-e az önkormányzathoz köthető cégeknél vagy intézményeknél akár egy elbocsátás politikai hovatartozás miatt a Fidesz hatalomra kerülése óta. Általános derültség.

Minden jel arra mutat, az új agenda szerint a Fidesz képviselői a migránsdili után alig burkoltan rákosistázzák az ellenzéket.

A fideszesek véleménye szerint jogi szempontból nem állja meg a helyét a javaslat, hisz magánszemélyként mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága – majd egy kis személyeskedést is az érvelésbe csempészve kifejtették álláspontjukat, miszerint az ellenzéki képviselők alkalmatlanok a város vezetésére, hisz véleményük szerint alapvető jogi normákkal sincsenek tisztában.

A fideszesek hovatovább az ötvenes évekhez hasonló diktatúrát vizionálnak, melyben a hatalom birtokosai mindenkinek megmondhatják mit csinálhatnak és mondhatnak, és mit nem.

Mindeközben az ellenzék eltiltaná a hivatalnokokat az önkormányzati kampányban való részvételtől, melyre a korábbiakban már volt precedens. Válaszul a kormánypárti képviselők (valamint a pártjukat fogó jegyző) kifejtik, mikor ilyen fordul elő, az adott személyek nem hivataluk képviselőiként járnak el – hasonló érvelést hallhattunk már azzal kapcsolatban, hogy Semjén miniszterelnök-helyettes sem említett pozíciójában fogad el ajándékokat.

Az ellenzék arra szólította fel a városvezetőket, hogy tegyék nyilvánossá a programjukat – Horváth Soma ellenzéki képviselő szerint nem kellene, hogy takargatnivalója legyen a város vezetőinek.

Puskás válaszként ismét a múltba réved, ezúttal Horváth színházi múltját emlegeti. A harmadik javaslatot hamar elfogadták.

Miközben aktívan akadályozza a testület munkáját, Puskás polgármester örömmel konstatálta, milyen jól haladnak – hozzátéve, bevándorlás ide, bevándorlás oda, ennek nyilván a baloldal is örül, hisz a haladás töretlen, mert nincs bevándorlás – ezzel újabb csodálatos NER-szóvirággal lepve meg az egybegyűlteket, mielőtt alig egy óra tárgyalás után elfogadták a második napirendi pontot.

A nyugat.hu birtokába került folyosói pletykák szerint Hende mégse jön!

Az ülés lassan konstans migránsozásba oltott anekdotikus nosztalgiázásba fullad.

A polgármester az ülés egy pontján konkrétan fiatalkori mentőszolgálatos történeteivel szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az alábbi felvételen Puskás látható egy veterán Robur mentőautó társaságában:

A szünet után Hende továbbra sincs a teremben, a hangulatot visszafogott személyeskedés jellemzi. A fideszes képviselők az ellenzék szerint látványosan igyekeznek húzni az időt, ennek kapcsán felhívták a figyelmet, habár tizenkét óránál nem tarthat tovább a közgyűlés ülése, amennyiben ezt kitöltik, legközelebb onnan folytatják, ahol ma abbahagyják.

A kormánypárt töretlenül migránsozik, továbbá képviselői látványosan igyekeznek bohózattá zülleszteni az ülést, Kecskés László, a Fidesz-KDNP képviselője tíz percen belül legalább háromszor árulózta le Molnár alpolgármestert, aki a Pro Savaria színeiben immár a „bevándorláspárti” baloldal szövetségese.

11 igen és 10 nem mellett elfogadták az első napirendi pontot: új Szervezeti és Működési Szabályzata lesz az önkormányzatnak. Második ügyrendi pont a hivatali információk tilalma, ennek tárgyalása során a Nyugat szerint

„nagy az időhúzás, ez nyilvánvaló obstrukció, vagyis a közgyűlés ellehetetlenítése.”

A polgármester futólag ismét szünettel fenyegetőzött, majd néhány perccel később megerősítette, Hende nemsokára megérkezik, majd nagy hangzavar közepette

ismét szünetet rendelt el.

Egy órakor folytatták az ülést, immár az új napirenddel. Hende Csaba továbbra sincs a teremben, Puskás polgármester Horváth Attila ellenzéki képviselő kérése ellenére nem hajlandó az ügymenet meggyorsítására, a felszólalóknak minden egyes alkalommal el kell mondaniuk, hogy az adott kérdést nem vizsgálták meg az érintett szervek.

Magyarán habár az első napirendi pont maga az SZMSZ módosítása, a polgármester az SZMSZ görcsös betartásával és betartatásával lassítja az ülés lefolytatását.

Az ellenzék részéről ennek kapcsán megvádolták, hogy így akarja bevárni Hendét, később a polgármester a napirendi pontok nagy száma alapján kedélyesen migránsozott is, ebben fideszes kollégái lelkesen követik, az ellenzék képviselőit rendszeresen a „bevándorláspárti” állandó prefixszel illetik.

A polgármester az ülés során többször szünetet rendelt el, az egyik alatt nyilatkozott Nemény András, a szombathelyi MSZP önkormányzati képviselője, melyben kifejtette, az új helyzetben rengeteg, korábban lesöpört és halogatott javaslatot fogadhatnak el:

A fideszes polgármester, látván az ellenzéki többségben neki és frakciójának kedvezőtlen helyzetet, a napirend változásaira hivatkozva – miszerint újat kell írni, majd ki kell nyomtatni – maratoni, egy-másfél órás szünetet rendelt el, melyet az ellenzék felháborítónak tart – az ülésteremben lekapcsolták a villanyokat, majd szabályosan elbarikádozták.

A helyi Fidesz elbarikádozta a szombathelyi közgyűlési terem ajtaját. Forrás: Nyugat.hu

A Nyugat információi szerint a fejlemények hallatára elindult Szombathelyre Hende Csaba, a körzet országgyűlési képviselője, a hosszú szünet oka pedig valójában az ő bevárása lehet – amennyiben megérkezik, a Fidesznek lehetősége lesz az obstrukcióra, a közgyűlés munkájának akadályozására.

Az ugytudjuk.hu közzétette az MSZP-s Nemény András napirendi módosító javaslatait, melyeket megpróbált gyorsan elsorolni az ülésen, azonban így sem fértek bele egy percbe – az ellenzék pontjai a következők:

  • SZMSZ módosítást kérnek.
  • Azt szeretnék, hogy az önkormányzati dolgozók, és az önkormányzati cégvezetők közvetlenül tájékoztathassák a képviselőket. (Most csakis írásban a hivatalon keresztül teszik ezt meg.)
  • Város és tisztségviselő
  • A választási kampányban tiltsák meg az önkormányzati cégvezetők és intézményvezetők részvételét.
  • Átláthatóságot kérnek a közbeszerzéseknél.
  • Közpénzből fenntartott városi média kiegyensúlyozottságát és városi lap újraindítását kérik.
  • Szombathelyi közvilágítás cserével kapcsolatos tájékoztatást.
  • Tájékoztatást kérnek az Aréna óvoda felújításával kapcsolatban.

A Nyugat percről percre közvetíti az eseményeket, helyi tudósítói szerint az ülés előtt az ellenzék, melyben az országos pártok képviselőin kívül – mint feljebb írtuk – több helyi civil szervezet képviselői is jelen vannak, egységes ellenállásra készült a polgármesterrel és a fideszes képviselőkkel szemben.

Ahogy a Nyugaton olvasható,

„Lesöpörve a fideszes napirendi pontokat, gyakorlatilag a szombathelyi ellenzék és az Éljen Szombathely! akarata érvényesül. Az ő napirendi pontjaikat muszáj elfogadnia sorra Puskás Tivadarnak. Hiába kiabálja be Lendvai Ferenc Fidesz frakcióvezető a kötelező választ, az igent vagy nemet, nem az ő akartuk érvényesül.”

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}