Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áttört az ellenzék Szombathelyen, de a költségvetésről még nem tudtak szavazni

Ez a cikk több mint 5 éves.

szombathely Noha az immár kisebbségben lévő szombathelyi Fidesz-frakció Puskás Tivadar Fidesz-KDNP-s polgármester segítségével sikeresen kihúzta a közgyűlést a maximális időkeretre anélkül, hogy a legtöbb önkormányzati cég Fidesz által kinevezett vezetőjének visszahívásáról és a város költségvetéséről az immáron ellenzéki többség szavazni tudjon,

azt már elérték, hogy a szombathelyi városi tévé (SZTV) kormánypárti vezetőjét, Lovass Tibort leváltották, helyére Halmágyi Miklóst nevezték ki. Az ellenzék a szombathelyi médiacentrum független médiává alakítását, és az ingyenes szombathelyi információs újság újraindítását ígéri a vezetőváltással.

Tekintve hogy immár az összes megyei lapot a kormány médiaholding-alapítványa birtokolja csakúgy, mint a hirdetőfelületek nagy részét, a Vas megyei székhelyen már ez is óriási fegyvertény és jól mutatja, hogy Molnár Miklós a Pro Savaria Egyesület színeiben 2014-ben megválasztott alpolgármester a rabszolgatörvény szombathelyi bojkottjának megszavazása utáni fideszes támadásokat követően most még keményebben az ellenzék mellé állt a városházán.

Miközben Puskás polgármester kőkeményen beleállt az obstrukcióba, a maratoni közgyűlés vége felé már egyre inkább megpróbálta elviccelni a helyzetet, az ülés nagyobb részében az ellenzéki többséggel elfogadott javaslatokra csupán annyit ismételgetett, hogy az ellenzék „bevándorláspárti” illetve, hogy összeállt a baloldali-jobbikos „szivárványkoalíció”.

Nem úgy Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, és a választókerület országgyűlési képviselője, aki mind Molnárt, mind a jobbikos Balassa Pétert is „a jobboldal árulójának” titulálta, a választók bosszújával fenyegetőzött, az önkormányzati dolgozók részére juttatnadó pluszpénzt pedig demagógiának minősítette. Ő láthatóan igen nehezen kezelte a kialakult helyzetet.

Mindezek ellenére a szombathelyi ellenzék és Molnár Miklós alpolgármester szemmel láthatóan jól bírták a gyűrődést, és sikerült jó néhány javaslatot átvinniük. Kérdés, hogy a fideszes nyomás végül sikerrel hiúsítja-e meg ugyanezt az együttműködést akkor, amikor a város költségvetéséről is szavazni fognak végül.

Ezzel közvetítésünk is véget ért, köszönjük az egész napos figyelmet!