Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikapcsolta a szavazógépet a szombathelyi Fidesz, hogy ne kelljen Jordán Tamás díszpolgári címéről szavaznia

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton írtuk meg, hogy Szombathely fideszes városvezetése és Jordán Tamás közt újabb csörtére került sor.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy mindössze negyedórás darabbal kedveskedtek volna a Savaria Karnevál szervezői a XX. historikus játékok résztvevőinek, amelyet a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei és annak igazgatója, Jordán Tamás alkottak és adtak volna ajándékba a karneválozóknak. Csakhogy a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar nemtetszését fejezte ki a darabbal kapcsolatban,

így az nem mehetett le csütörtökön a Karnevál megnyitóján.

Az előadás arról szólt volna, hogy a Savariát alapító Claudius császár a modern kori Szombathelyre álmodja magát, és kiderült volna az is, hogy mit szólna a néhai császár 2000 év távlatából ahhoz, hogy milyen is lett a város.

Ilyen légkörben ült ma össze a szombathelyi közgyűlés, amelynek új többsége úgy döntött, hogy Jordán Tamást megilleti a város díszpolgára cím, és szavaztak is róla. Jordánt Nemény András frakcióvezető az Éljen Szombathely frakció nevében javasolta Szombathely díszpolgárának, a címről mindig a közgyűlés dönt, az elismerést pedig a novemberi Szent Márton-gálán adják át.

Kecskés László fideszes képviselő a Nyugat.hu beszámolója szerint azzal érvelt Jordán díszpolgársága ellen, hogy megosztó személyiség. Ebben azért volt némi igazsága: a szavazáson az ellenzéki többség 12 szavazattal fogadta el a javaslatot,

a Fidesz-frakció tagjai viszont kikapcsolták a szavazógépüket, hogy tiltakozzanak a döntés ellen.

Sokra nem mentek vele, ugyanis ettől még megszületett a döntés, köszönhetően annak, hogy a helyi Fidesz még februárban elveszítette többségét a közgyűlésben (pedig az obstrukcióhoz még egy szobanövényt is megpróbáltak bevetni).

Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, színházigazgató és Szombathely kormánypárti vezetősége közt elég régóta tart a feszültség, országos botrány lett abból is, ahogyan megpróbálták eltávolítani a színház éléről, tavaly pedig ő értesült utoljára arról, hogy Puskás Tivadar letiltotta Claudius megformálásáról, pedig egyébként hagyományosan évek óta részt vett a karnevál megnyitóján ebben a szerepben.

via Nyugat.hu