Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikapcsolta a szavazógépet a szombathelyi Fidesz, hogy ne kelljen Jordán Tamás díszpolgári címéről szavaznia

Szombaton írtuk meg, hogy Szombathely fideszes városvezetése és Jordán Tamás közt újabb csörtére került sor.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy mindössze negyedórás darabbal kedveskedtek volna a Savaria Karnevál szervezői a XX. historikus játékok résztvevőinek, amelyet a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei és annak igazgatója, Jordán Tamás alkottak és adtak volna ajándékba a karneválozóknak. Csakhogy a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar nemtetszését fejezte ki a darabbal kapcsolatban,

így az nem mehetett le csütörtökön a Karnevál megnyitóján.

Az előadás arról szólt volna, hogy a Savariát alapító Claudius császár a modern kori Szombathelyre álmodja magát, és kiderült volna az is, hogy mit szólna a néhai császár 2000 év távlatából ahhoz, hogy milyen is lett a város.

Ilyen légkörben ült ma össze a szombathelyi közgyűlés, amelynek új többsége úgy döntött, hogy Jordán Tamást megilleti a város díszpolgára cím, és szavaztak is róla. Jordánt Nemény András frakcióvezető az Éljen Szombathely frakció nevében javasolta Szombathely díszpolgárának, a címről mindig a közgyűlés dönt, az elismerést pedig a novemberi Szent Márton-gálán adják át.

Kecskés László fideszes képviselő a Nyugat.hu beszámolója szerint azzal érvelt Jordán díszpolgársága ellen, hogy megosztó személyiség. Ebben azért volt némi igazsága: a szavazáson az ellenzéki többség 12 szavazattal fogadta el a javaslatot,

a Fidesz-frakció tagjai viszont kikapcsolták a szavazógépüket, hogy tiltakozzanak a döntés ellen.

Sokra nem mentek vele, ugyanis ettől még megszületett a döntés, köszönhetően annak, hogy a helyi Fidesz még februárban elveszítette többségét a közgyűlésben (pedig az obstrukcióhoz még egy szobanövényt is megpróbáltak bevetni).

Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, színházigazgató és Szombathely kormánypárti vezetősége közt elég régóta tart a feszültség, országos botrány lett abból is, ahogyan megpróbálták eltávolítani a színház éléről, tavaly pedig ő értesült utoljára arról, hogy Puskás Tivadar letiltotta Claudius megformálásáról, pedig egyébként hagyományosan évek óta részt vett a karnevál megnyitóján ebben a szerepben.

via Nyugat.hu