Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozott ugyan az ügyészség menedékkérők bántalmazása miatt, de bíróság elé egy ügy sem jutott

Ez a cikk több mint 4 éves.

2017. novembere és 2019. augusztus 12-e között összesen négy feljelentés érkezett migránsok sérelmére elkövetett rendőri túlkapások gyanúja miatt – közölte a Legfőbb Ügyészség a Népszava érdeklődésére. Mint írták: a „feljelentések tárgya mindegyik esetben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette volt, amely alapján az ügyészség elrendelte a nyomozást”.

Elmarasztaló döntés azonban egyik esetben sem született.

Két ügyben a vádhatóság bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, jogsegély-kérelem miatt egy ügyet felfüggesztettek, míg egy esetben a nyomozás még tart.

A lap azután kereste meg a Legfőbb Ügyészséget, hogy augusztus elején napvilágot látott a Frontex belső jelentése: az európai határvédelmi ügynökség tapasztalatai szerint Bulgária és Görögország mellett Magyarországon tapasztaltak a leginkább rendőri túlkapásokat a menedékkérőkkel szemben.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: a Frontex kiszivárgott jelentése szerint

a magyar határőrök

kutyákat uszítanak menekültekre, valamint könnygázzal is fellépnek a menedékkérőkkel szemben,

embereket erőszakkal kísérnek vissza a határ másik oldalára, sőt, a jelentés szerint az is előfordult, hogy egy marokkói menekülttől 150 eurót elloptak a magyar hatóságok.

A Frontex-jelentés mellett arra is érdemes emlékezni, hogy a magyar hatóságok rendszeresen éheztetik az embereket a röszkei tranzitzónában, ami miatt a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság rendszeresen elmarasztalja Magyarországot, ahogy a határon lévő „börtönóvoda” is hagy maga után kívánnivalót emberiességi szempontból.

Az ORFK határozottan visszautasította a vádakat, álláspontjuk szerint „nem először híresztelik hazai és nemzetközi híroldalak minden alapot nélkülözve, hogy a magyar rendőrök erőszakot alkalmaznak az illegális határátlépőkkel szemben” – írja a Népszava. A rendőrség szerint a Frontex folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon, de a Magyarországon szolgálatot teljesítő vendégtisztek nem tapasztalták az illegális migránsok emberi jogainak megsértését vagy bántalmazásukat.

A Népszavának nyilatkozott Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, aki elmondta: évente mindössze néhány hasonló jelzés érkezik hozzájuk, ennek azonban oka lehet az is, hogy az illegális határátlépők nem tartózkodnak Magyarországon. Ha ugyanis előfordul valamilyen bántalmazás, annak „általában része az is”, hogy visszaküldik Szerbiába az érintetteket, vagy már tovább mentek a célállomásra (jellemzően Németországba), ahová eredetileg tartva akadtak fent a magyar határon.

„Őket nehéz megtalálni és kétséges, hogy utóbb bármekkora energiát fektetnének abba, hogy a magyar hatóságokkal szemben sértettként fellépjenek. Több olyan ügy is lehet, ami el sem jut a hivatalos bejelentésig. Ezt onnan tudjuk, hogy a Szerbiában dolgozó civil szervezetek a kirívó eseteket időnként fényképekkel ellátva felrakják a honlapjukra” – fogalmazott Zádori.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint nagyon rosszak a tapasztalataik a tekintetben, hogy az ügyészség mekkora lendülettel lát neki ilyen ügyekben a nyomozásnak.

„Gyakran a legnyilvánvalóbb nyomozati cselekményeket nem végzik el, és többnyire megszüntetik az eljárásokat” – nyilatkozta Zádori Zsolt, aki szerint egyébként több évtizede megfigyelhető, hogy az egyenruhások által elkövetett bűncselekmények rejtve maradnak, vagy ha vannak feljelentések, akkor azok ritkán vezetnek el ahhoz, hogy az érintettek bíróság elé kerüljenek.

via Népszava
Címlapkép: Fotó: Röszke és Horgos határkerítés. / Csoszó Gabriella, Freedoc