Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zimbabwéban akkora a szárazság, hogy nem tudnak áramot előállítani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Zimbabwe fővárosában, Harare-ben akár napi 16 órás áramkieséssel kell szembenézniük a lakóknak, ugyanis a főképp vízenergiát használó országban kritikus szárazság uralkodik, írja a Climate Change News.

Általában este tíz és reggel hat óra között van áramellátás a városban, ezért sokan kénytelenek dupla műszakban dolgozni – amihez áram kell, azt éjjel végzik el, amihez nem, azt nappal.

A helyzetet a nagyobb vállalkozások is megérzik – még az ország legnagyobb telefonhálózata, az Econet is megsínyli az áramkimaradásokat. A cég egy hivatalos nyilatkozatban azt állítja, hogy a működéshez áramgenerátorokat használnak, de ez nem egy túl kifizetődő módszer, ugyanis az előállítási költség nő, de a szolgáltatást ugyanolyan áron adják el.

Egy másik cég, a sütőolaj-előállítással foglalkozó Surface Wilmar a termelésének 15 százalékát képes jelenleg előteremteni – a havi 8000 ezer tonnányi olaj helyett 1500 tonnányit állítanak elő.

A város vízienergia-termelése leginkább a Zimbabwe és Zambia határán fekvő, mesterséges Kariba-tóból származik, ám a szárazság miatt eddig soha nem látott alacsonyságú a vízszintje.

A tó vízmagassága július hónapban 11 centit esett.

Szakértők szerint egyértelműen a klímaváltozás által kiváltott helyzetről van szó. Nem Zimbabwe az egyetlen ország, amely ezen éppen a szárazságot sínyli: Etiópiában épp a centrumországok érdekeit szolgáló iparosítás, valamint az ahhoz köthető vízierőmű-építés teszi pokollá az ország lakosságának egy jelentős részének az életét.

Továbbá ahogy arról mi is többször írtunk, Indiában az idei nyáron megmutatkozott a robbanásszerű népességnövekedés, a klímaváltozásból fakadó időjárási anomáliák, mint a monszunos időszak átalakulása, valamint a rossz vízgazdálkodás együttes hatása – a szubkontinensnyi szövetségi állam több részén egész egyszerűen elfogyott a víz.