Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elit könnyen jut vízhez a szárazság sújtotta Indiában, a szegények minden cseppért megharcolnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az egyébként is jelentős társadalmi egyenlőtlenségeket mélyíti és domborítja ki még jobban az Indiában tomboló történelmi vízhiány – erről a Reuters közölt egy összeállítást vasárnap.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az ország egyes részein soha nem látott szárazság keseríti meg a lakosság életét: idén nyáron eddig több mint száz ember haláláért felelős közvetlenül a szubkontinensen szokatlanul súlyos hőhullám, miközben alig kezdődött el a július, és a nyár további részében még komolyabb kánikula várható.

Ilyen körülmények között természetes, hogy felértékelődik az ivóvízhez való hozzáférés jelentősége, márpedig ebben a tekintetben is a privilegizált csoportok élveznek óriási előnyöket. A Reuters a 20 milliós fővárosban, Delhiben tapasztalható viszonyokról azt írja: miközben a város kevesek által lakott központi részein élő politikusok, köztisztviselők, vállalati lobbisták  alacsony áron – havi 10-15 dollárnak megfelelő összegért – jutnak korlátlan mennyiségű vezetékes vízhez,

a sokkal népesebb külterületeken és a szegénynegyedekben napról napra kihívást jelent, hogy a lakók hozzáférjenek a szárazság miatt egyre csak dráguló, limitált vízhez, ami ráadásul a legtöbbször nem is vezetéken, hanem tartályokban jut el hozzájuk.

Összehasonlításképpen: míg Delhi kormányzati övezete fejenként átlagosan 375 liter vízhez jut hozzá naponta, a mintegy másfél millió lakossal rendelkező hírhedten szegény és vízzel rosszul ellátott Sangam Vihar kerületben 40 liter jut egy lakosra.

Noha a kritikus mértékű vízhiányra már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet szakértők előrejelzései, Narendra Modi miniszterelnök csupán ezen a héten hirdetett meg kiterjedt víztakarékossági programot.

A szegények által lakott városrészekre eljutó víz a delhi hatóságok ellenőrzése álló kutakból származik, és tartályokban szállítják a szegregátumokba.

A helyiek szerint ugyanakkor az itteni vízszolgáltatára valódi vízmaffia települt rá, miután helyi politikusok és tisztviselők bűnszervezetekkel együttműködve visszaélnek hatáskörükkel.

Ezek a bandák ivóvízzel teli privát tankereket terjesztenek illegálisan, amivel tovább apasztják a közösség forrásait, és még feljebb tolják a víz árát. Mindezt akkor, amikor júniusban Delhiben az elmúlt 26 év második legsúlyosabb szárazsága sújtott le, és az abszolút melegrekord is megdőlt a területen (48 Celsius-fokot mutattak a hőmérők).

A vízhiány még erőteljesebb a Delhi északnyugati részén található Bhalswa kerületben,mintegy 30 kilométerre a Sangam Vihartól. A mindössze néhány köztéri csapból és kézszivattyúból származó víz túlságosan mérgező a használathoz – mivel közvetlenül a városrész mellett található egy óriási hulladéklerakó, amely mind a felszíni, mind a talaj mélyebb rétegeiben található vizet szennyezi -, ami arra kényszeríti az embereket, hogy hosszú sorokban álljanak egy állami vízszállító tartálykocsinál, amely naponta csak egyszer érkezik. Ennek pedig sokszor az az eredménye, hogy verekedések törnek ki a szűkösen hozzáférhető vízért, amelyek nem egyszer halálos áldozatot is követelnek.

A palackos víz pedig mindeközben az Euromonitor piackutató szerint 2012 és 2017 között háromszorosára drágult Indiában.

A probléma megoldását egyelőre nemigen sieti az indiai kormány: a vízhiány orvoslására három gát építését határozták el a Delhin átfolyó Yamuna folyó  felső szakaszán, azonban ezeknek a felépítése 3-4 évet venne igénybe.

(Reuters.com)

Kiemelt kép: Twitter