Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csennai az első indiai nagyváros, ahol elfogyott a víz

Ez a cikk több mint 4 éves.

A héten elindultak a vonatok, melyek vizet szállítanak India hatodik legnépesebb városába, az autóipari központként „India Detroitjának” is hívott Csennaiba, ahol az elmúlt hetek szárazsága miatt komoly vízhiány alakult ki.

Ahogy arról mi is többször írtunk, Indiában az idei nyáron megmutatkozott a robbanásszerű népességnövekedés, a klímaváltozásból fakadó időjárási anomáliák, mint a monszunos időszak átalakulása, valamint a rossz vízgazdálkodás együttes hatása – a szubkontinensnyi szövetségi állam több részén egész egyszerűen elfogyott a víz.

Csennait négy nagy víztározó kellene hogy ellássa vízzel, azonban ezek mind kiszáradtak, emellett van a városnak egy sótlanító üzeme, ahol tengervízből állítanak elő ivóvizet, ez viszont messze nem képes kielégíteni a város szükségleteit.

Jelenleg a várostól több, mint kétszáz kilométerre lévő Jolarpettai település vasútállomásán töltik a speciális, ötven vagonból álló vasúti szerelvényeket, melyeken a város lakossági szükségletének egy részét kielégítő mennyiségű vizet tudnak szállítani.

A külvárosokban lakó szegények eközben úttorlaszokat építenek a város határában,

attól tartva, hogy a közúton érkező vízszállítmányokból nem részesülnek, és ahelyett hogy hozzájutnának az esszenciális jószághoz, azt a városi gazdagok, luxusszállodák és üzletek ellátására használják fel.

Korábban írtuk, hogy a fővárosban, Delhiben is kiéleződtek az osztályellentétek a vízhiány kapcsán: míg az elit nevetségesen olcsón jut korlátlan mennyiségű vezetékes vízhez, a szegényebb rétegek – akik se vezetékes, se privát szolgáltatóktól rendelt vízhez nem férnek hozzá – kénytelenek a bizonytalan, tartálykocsikkal biztosított ellátásra hagyatkozni.

Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világ egyik legdinamikusabban növekvő népességű országában, Indiában az előrejelzések szerint már jövőre, azaz 2020-ra 21 város – beleértve Delhit, Bengalurut és Csennait – egyszerűen ki fog száradni, nem lesz elegendő édesvíz a lakosság ellátására.

Az Indiai Nemzeti Fejlesztési Intézet nevű kormányszerv jelentése szerint azonban 2030-ra nem csupán egyes városokban, de országos szinten felül fogja múlni a vízigény az ország vízellátását – amihez hozzájárul az is, hogy jelenleg a szennyvíz 15, az esővíz 8 százalékát, vagyis igen alacsony hányadát hasznosítják.

via The Week / Dunyanews