Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

India éppen történelme legnagyobb vízhiányát éli át

Ez a cikk több mint 4 éves.

Annyira meleg van Indiában, hogy egyes tartományokban már csak jegyre lehet vizet kapni – írja az Euronews. Az ország déli részén már három hete zárva tartanak az iskolák, az állami intézmények és a szállodák, a kórházakban pedig mindössze csak életmentő műtéteket tudnak vállalni.

A kormányzóságokat már tavaly is figyelmeztették, hogy elképesztő szárazság jön, de mivel ők semmilyen intézkedést nem tettek az ügyben, ezért déli részeken élő a lakosság most kénytelen import-vízen élni, amit Új-Delhiből, az ország fővárosából szállítanak nekik vonaton. Az Euronews értesülései szerint az emberek arra panaszkodnak, hogy

a kutak teljesen kiszáradtak, a csapból már nem jön semmi, egy vízjegyre pedig mindössze két vödör víz jár.

Június elején a fővárosban 48 fokot mértek, de olyan város is volt, ahol 50 fok felé kúszott a hőmérséklet, egyes államokban 24 óra leforgása alatt pedig majdnem ötvenen haltak meg a hőség miatti lázban.

A hónap elején több falut is evakuálni kellett, írta meg a Guardian. Csak az idősek és a betegek maradtak hátra a településeken, miközben becslések szerint a lakosság kilencven százaléka elmenekült. A falvakban élők ráadásul főképp mezőgazdasággal foglalkozik, az pedig egyértelmű, hogy az aszály se a termesztett növényeknek, sem az állatoknak nem tesz jót.

A hatszázmillió embert érintő,

december óta tartó aszály és vízhiány az ország történetének eddigi legsúlyosabbika,

amely csak idén több száz ezer életet követelhet.

A Guardian azt is írja, hogy a szakértők szerint az idő előrehaladtával a helyzet csak egyre rosszabb lesz: a globális felmelegedés okozta hőmérséklet-változás és a lakosság növekvő száma miatt a jövőben valamiféle megoldást kell találni arra, hogy mindenki számára jusson elegendő víz.