Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren vettek részt a 24. Budapest Prideon – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén 24. alkalommal, „Van egy közös a történetünkben” mottóval vonul fel a Budapest Pride, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menete, ahol hagyományosan az LMBT emberek jogaiért is küzdenek majd.

Az idei gyülekező a Kossuth téren a parlament előtt lesz, ahol civil falu is várja a menet indulása előtt a résztvevőket, ahol a legkülönbözőbb szervezetek is bemutatkoznak.

Ezek után várhatóan 15 órától indul el a felvonulás a Március 15. tér felé.

A Mércén percről – percre követjük majd az eseményeket és a helyszínről élő videóval is jelentkezni fogunk!

Kiemelt kép: Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Véget ért az idén 24. alkalommal megtartott Budapest Pride, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menete – a felvonulás a Kossuth térről indult beszédekkel és egy „csókflashmobbal”, majd a Március 15. téren ért véget. A meneten számos nagykövetség, politikus, civil szervezet és aktivista-csoport vett részt, idén nagyjából 10-15 ezer ember volt ott a Prideon.

Válogattunk pár, a helyszíni tudósítóink által készített képet az idei felvonulásról, íme:

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Mint azt Facebook-oldalukon írják,

„Mi olyan világot akarunk gyerekeinknek, ahol nem érheti őket bántódás pusztán azért, akit szeretnek. Nekünk ennyire egyszerű ez az egész. Nekünk a gyerekeink a legfontosabbak. A szerelem meg szabad.”

Az LMP országgyűlési képviselője, aki nemrégiben maga is melegként „bújt ki”, ma speciális, szivárványos arcfestéssel vonult a tömegben, így végül az egyébként tisztújítás közepén lévő zöld párt is képviseltette magát a mai meneten.

Március 15. tér Beérkezett a menet vége is a térre, ahol információink szerint már nem lesznek beszédek, de 7-ig még ott lesznek a szervezők.

erzsébet tér A kapitalizmus-ellenes Rózsaszín Blokk tagjai egy vörös zászlóval hekkelték meg a British Petrol multinacionális cég furgonját a felvonuláson.

Az olajipari gigász az LMBTQ-mozgalmak támogatása mellett néha a környezetet is károsítja: 2010-ben például a Deepwater Horizon olajszennyezés következtében (ami a BP tengeri olajfúrójából indult egy balesetet követően) 4,9 milliárd hordó olaj ömlött a Mexikói öbölben az óceánba, ez az történelem legsúlyosabb olajszennyezése eddig.

 

Egy rendkívül ízléses transzparenst mutattak fe la vonulók felé, az antifasiszták viszont skandálással reagáltak.

Fotó: Mérce

A kordon azért őket is megvédte.

Március 15. tér Érkeznek az emberek a Március 15. térre, ahol véget ér a felvonulás. Tudósítóink szerint a menet vége a Deák Ferenc utcánál jár.

Szemmel láthatóan egy jól begyakorolt alakzatot vettek fel a menetkísérők, akik két ellentüntetőt kísértek ki a Pride helyszínéről. Az ellenérzésű állampolgárok egy molinót tartottak fel az ő családpolitikai elképzeléseikről.

A menetkísérők először megkérték az illetőket, hogy hajtsák össze a molinót, de mivel ők ennek nem tettek eleget, zárt alakzatban körülfogták őket a mellényesek, és az Erzsébet-híd irányában lassan kiterelték őket.

Fotó: Mérce

Március 15. tér A menet eleje beért a Március 15-e térre, ezzel párhuzamosan egy kisebb (15-20 fős) ellentüntető csoportosulás is megjelent a Piarista köz felől. A rendezők és a rendőrök megakadályozták, hogy bejussanak.

A csoportban felbukkant Gaudi-Nagy Tamás szélsőjobboldali ügyvéd, volt jobbikos politikus is.

(„Tiltsák be”, „Mocskos buzik”, stb.)

Március 15. tér De még az sem biztos, hogy mindannyian be fognak férni.

Új élő videónk már innen indult el:

Atrocitás tehát a vonulás során eddig sehol sem történt.

erzsébet tér „Tiltsák be!”, „Aberráltak!” – skandálja, és egy „undorító a másságotok” molinót tart fel kb. 30 ellentüntető, köztük Budaházy György az Erzsébet térnél.

Kisvártatva azonban skandálásukat elnyomta a beérkező körülbelül ötezer Pride-felvonuló, akik a menet elejét alkották.

erzsébet tér Az Erzsébet térhez ért a Budapest Pride felvonulása. Elvileg itt várnák őket az ellentüntető  Toroczkai László és a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái, de egyelőre még nyomukat sem látták tudósítóink a környéken.

 

bajcsy-zsilinszky út A vége viszont még csak most ér ki a Kossuth térről.

Most tehát már biztosan bőven tízezer fölött lesz a résztvevők száma 2019-ben is.

A felvonulás közben most is sokan integetnek, fejezik ki szolidaritásukat a lakások ablakából, amelyre a tömeg hangos üdvrivalgással válaszol.

Kossuth tér Több párt saját molinóval is vonul a tömegben, a felvonuláson ott van például

  • Kunhalmi Ágnes,

Fotó: Mérce

  • Fekete-Győr-András, Cseh Katalin, Berg Dániel

Fotó: Mérce

  • Gréczy Zsolt és Dobrev Klára is.

Fotó: Mérce

 

Kossuth tér Rózsaszínbe öltözve gyülekeznek a Kossuth-szobornál az antikapitalista Pride-felvonulók is.

A Rhythms of Resistance Budapest, a Hallgatói Szakszervezet és a Szabad Egyetem szervezésében külön csoportban fognak felvonulni azok a csoportok, amelyek elutasítják az ún. „pinkwashingot”, azaz a nagy cégek és általában a kapitalizmus szokását, hogy saját káros tevékenységüket LMBTQ-barát kommunikációval fedjék el.

Ahogy írják az eseményükben:

„Elhatárolódunk az olyan liberális LMBTQ+ csoportoktól, melyek támogatják a „szivárvány-kapitalizmust”, és együttműködnek vállalatokkal, valamint más antidemokratikus elemekkel, melyek azt állítják magukról, hogy a mi küzdelmünket képviselik. Az ilyen csoportok időről időre az állammal és a tőkével való kiegyezést választják, ahelyett hogy beismernék, hogy csak mi képviselhetjük hitelesen saját magunkat. Emiatt a LMBTQ+ közösség hátrányosabb helyzetű tagjai – transzneműek, menekültek, romák és színesbőrűek – gyakran magukra maradnak, mikor erőszak és a létbizonytalanság áldozataivá válnak. Ezért mi nemet mondunk az LMBTQ+ mozgalmat behálózni próbáló kapitalista kizsákmányolásra!”

Falk Miksa utca, Kossuth tér Az Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca érintésével a Március 15. tér a cél.

Tudósítóink szerint a Falk Miksa utca a rengeteg résztvevőtől már be is dugult.

Fotó: Mérce

 

Kossuth tér Az egyik főszervező, Peksa Kama azzal kezdte, nagyon dühös lett az idei Pride előtt, amiért idén „kipécézték a kormánypárti politikusok maguknak”. De felidézte azokat a nemrég megjelent értesüléseket is, amely szerint a Fidesz az önkormányzati választások után az LMBT+ emberek örökbefogadási jogait is elvennék.

„Undorító ország az, amit a Fidesz teremtett itt!”

-szögezte le, és szerinte ez ugyanolyan komoly fenyegetés, mint az, hogy „elrabolják a Balatont” az emberektől, vagy hogy az egészségügy siralmas állapotban van.

Kiemelte, a transznemű jogok szerinte súlyosan sérülnek ma Magyarországon.

Mindezek miatt Peksa szerint a Pride Magyarországon

„nem lehet buli, mert nem hagyhatjuk, szó nélkül azt, hogy másodrendű állampolgárokként kezelnek minket!”

Kiemelte azonban, hogy a Pride sohasem fogja feladni a harcot, és az alkotmánymódosítás híre óriási összefogást teremtett az LMBT+ szervezetek között.

„Minél inkább nyomnak minket, annál hangosabbak leszünk!”

– szögezte le.

Kossuth tér „Van egy közös a történetünkben” – kezdte Máté Dezső roma LMBTQ-aktivista és kutató a Pride nyitóbeszédét. Elmondta, hogy 6 éves volt, mikor az édesanyja elhunyt rákban, akinek a kórházban csak annyit mondtak, hogy terhes, pedig daganat volt a méhében. Hajléktalan lett: kukázott, koldult és lopott, mert enni akart. Az egyik telepen meg is erőszakoltak – folytatta. Színész szeretett volna lenni, de a szegregált iskolában inkább azt mondták, péknek menjen.

Fotó: Mérce

„Ez nem csak az én történetem, ez a mi történetünk” – mondta. Máté szerint az ilyen történetek elmesélésével korlátokat és igazságokat feszeget, amiket a döntéshozók nem akarnak észrevenni.

Szerinte a 21. században hiányzik a

  • változtatás, amikor az elnyomott közösség tagjai kiállnak önmagukért,
  • a kérdezés, amikor a többségi társadalom szeretne segíteni az elnyomottakon,
  • és az egyenlőség, amely értelmét vesztette és a döntéshozók csak sablonként használják.

Kritizálta a magyar kormány családfogalmát is. „Nincs nagy bajszom”, de azt tudom, hogy a család fogalma színes – mondta, valószínűleg Kövér Lászlóra is utalva.

Végül két követelést fogalmazott meg a kormány és a politikai pártok felé:

  • a kormány hozzon törvényt a transznemű emberek nem- és névváltoztatási lehetőségére,
  • a politikai pártok pedig kezdeményezzenek népszavazást az azonos neműek egyenlő házasságáról és az Alaptörvény téves családértelmezéséről.

Arról beszélt, hogy a házelnök szándékosan keltette a hangulatot a Budapest Pride ellen, amikor néhány hete arról is beszélt, szerinte maguk a szexuális kisebbségek tagjai is tudják, hogy „nem egyenrangúak.”

Felidézte még két hazai közismert személyiség Náray Tamás divattervező, és Nádasdy Ádám nemrégen úgy döntöttek elhagyják az országot. Nádasdy már több Pride-on is felszólalt, és a rendezvény idején, annak céljait támogatandó „bújt ki”, meleg férfiként néhány évvel ezelőtt.

Július 6. a csók világnapja, ezért az idei Pride Felvonulást a szervezők egy nagy, közös csók-flashmobbal indítják a Kossuth téren.

Ahogy írták:

„Mutassuk meg a szerelem egyik legszebb kifejezésével, csókolózással, hogy szabadon szeretni és biztonságban, félelem nélkül élni emberi alapjog, amit semmilyen hatalom nem kérdőjelezhet meg.”

 

Kossuth tér Az indulás előtt Karafiáth Orsolya költő oszt meg hasznos információkat a Pride résztvevőivel

Kossuth tér A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt is részt vesz a felvonuláson.

Fotó: Mérce

Kossuth tér Máris komoly tömegben jelentek meg a Kossuth téren található civil falunál.

Kép: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A Momentum Mozgalom képviselői még saját molinót is hoztak.

Fotó: Mérce

Idén 50 éve, 1969 június 28 hajnalán rendőrök szállták meg New York egyik meleg szórakozóhelyét, a Stonewall Innt.

„[A] klub közössége azonban nem hagyta magát, ellenállt a rendőri intézkedésnek, és spontán módon többnapos lázadást váltott ki, amely örökre megváltoztatta a szexuális kisebbségek felszabadításáért folytatott politikai küzdelmet”.

Arról, hogy hogyan lett a melegjogi mozgalom origója a Stonewall-lázadás, Pap Szilárd István írt a Mércén.

Az eseményről a felvonulást megelőző programsorozatban emlékeztek meg a szervezők, az Aurórában Hanzli Péter tartott mozgalomtörténeti összefoglalót a témában.

Kossuth tér A hivatalos gyülekező kezdetéig még húsz perc van hátra, de tudósítónk szerint körülbelül 30, a szélsőjobboldali Légió Hungáriához tartozó ellentüntető már fel is tűnt a Kossuth téri kordonok mögött, „Ria-ria Hungária!” skandálással válaszolva a rendőrsorfalra.

Fotó: Mérce

A helyszín közelében, és a felvonulás útvonalán több helyen is nagy számban jelent meg a készenléti rendőrség.

Hosszú történetre tekint vissza a magyarországi szexuális kisebbségek küzdelme. A rendszerváltás utáni évek legfontosabb momentumait szedtük össze.

  • Az LMBT+-közösség Magyarországon először 1992-ben szervezett olyan eseményt ahol megmutathatják magukat, és nemi identitásuk és szexuális orientációjuk felvállalására bátoríthatták a többieket. Ekkor rendezték meg a „Pink Pikniket” ahova az ELTE Meleg Akciócsapata, a Homeros Egyesület, a Lambda Budapest Baráti Társaság, a Mások szerkesztősége, a Miskolci Homeros és a Vándor Mások civil szervezetek a „meleg és leszbikus” közösséget várták. Szeptember 13-án, a Hármashatár-hegyen akkor 300-an jelentek meg.

    Az első „Pink Piknik” a Hármashatár-hegyen, 1992 szeptember 13-án. Fotó: Mások folyóírat – Háttér Archívum, Wikipédia

  • A Pink Piknikek 1997-ben alakultak át a Pride-dá, az 1993 óta megrendezett Meleg- és Leszbikus Filmfesztivállal összeszerveződve. Ekkor volt az első vonulás is, a Dunakorzón ugyancsak kb. 300 ember részvételével.

    Büszkeség Napja 1997, a Mások címlapján / Fotó: Budapestpride.hu

  • A Pride felvonulások a 2000-es évekre a budapesti eseménynaptár egyre kiemelkedőbb, szervesebb részévé váltak: 1999-től a liberális SZDSZ politikusai is beszédet tartottak a vonulás előtt (1999-ben Pető Iván, majd 2000-ben Rajk László, 2001-ben pedig az akkor még párttag Tamás Gáspár Miklós). A hivatalos politikai elit végül 2002 heves csatározásokkal övezett évében állt bele a Pride-ba teljesen, ekkor Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere nyitotta meg a vonulást.
  • A 2006-os budapesti utcai harcok után növekvő hatalmú magyar szélsőjobboldal 2007-ben, amikor a Pride-ot Szetey Gábor államtitkár „comingoutja” és szinte a teljes kormány jelenléte kíséretében nyitották meg, aktívan megzavarta a menetet az Andrássy úton, majd később az esti Rainbow-party közben is többeket súlyosan bántalmaztak. A szervezők szerint a rendőrség akkor „nem védte meg” az LMBT+-közösséget a fizikai erőszaktól.
  • A helyzet 2008-ra még inkább elmérgesedett: ekkor meleg szórakozóhelyekre dobtak Molotov-koktélokat, a felvonulókat pedig dühödt ellentüntető tömeg dobálta tojásokkal, petárdákkal és kövekkel, néhol komolyabb sérüléseket is okozva.

    Fotó: Szigetvári Zsolt, budapestpride.hu

  • 2007 után a Pride egyre növekvő létszámú LMBT- és támogatói közösséget hozott össze, de évről-évre nagyon komoly szervezés, és biztonsági intézkedések kellett, hogy megelőzzék a nyári felvonulást, amely innentől jelentős rendőri biztosítás és kordonok között zajlott.
  • Ez a trend csak tavalyelőtt, 2017-ben tört meg. Ezt jelezte már egyfajta áttörés 2014-ben is, amikor budapestiek tízezrei vonultak fel az LMBT közösséget addig nem látott mértékben támogatva. Az események sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult az akkor induló „Nyitottak vagyunk” – kampány is, amely nagy multinacionális cégek és civil szervezetek tucatjait vonta be a Pride melletti kampányba. 2017-ig a részvétel felívelő volt, és az ellene való tiltakozások alábbhagyni látszottak. Ezért a tavalyi eseményt szinte már körbe sem kellett kordonozni.

    A 2017-es Pride a Kossuth téren / Fotó: Csoszó Gabriella, Freedoc

  • A 2018-as Pride Budapesten ugyancsak rengeteg LMBT+ és szövetséges embert vonzó esemény, és ugyanakkor egy évtizede legszabadabban vonuló menet volt. Igaz, hogy voltak ellentüntetők is, két ponton, a Bajza utcánál és a Liszt Ferenc térnél, de számban jócskán elmaradtak az előző évektől, pedig a homofób szervezetek egyfajta „erőpróbaként” készültek a rendezvény megzavarására.

    Kép: Mérce

A Pride-felvonulást legtöbbször az Andrássy út érintésével rendezik meg, az idei útvonal ehhez képest kissé rendhagyó.

A résztvevőket 3 órától a Kossuth téren civil falu várja, a hivatalos menetrend szerint innen délután 3 óra után valamennyivel indul majd el a menet, a Kossuth Lajos tér – Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca érintésével a Március 15. térre, ahol a gyülekező után a beszédek is elhangzanak majd.

Viszont mindenképpen figyelemre méltó módon, mint 2017 óta mindig, a Pride-ot idén sem szorítják kordonok közé, ellenben a rendőrséggel való egyeztetés során az esetlegesen feltűnő ellentüntetőket fogják a rendfenntartó szervek kordonokkal elzárni a vonulóktól.

Kép: BudapestPride.hu

Idén is több ezer, vagy akár tízezer résztvevőre is számítani lehet, és a menetet is 300 önkéntes fogja végig kísérni, és biztosítani a rendet

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}