Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség megtiltotta a Mi Hazánknak a Pride útvonalára tervezett demonstrációját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Provokatív céllal jelentettek be tüntetést Toroczkaiék, a rendőrség ezt nem engedélyezte, de más ellentüntetéseket igen. Idén az ellentüntetéseket fogják körbekordonozni a Budapest Pride-on.

Szombaton, július 6-án 15 órakor a Kossuth téren fognak majd gyülekezni a Budapest Pride résztvevői, ahol civil falu várja az érdeklődőket. Ezután indul majd a menet, amely a Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon ér el a Március 15. térre.

Az idei felvonulást is megelőzte a szokásos huzavona a rendőrség és a szervezők között arról, hogy az állami erőszakszerv milyen biztosítási eszközökkel védje a felvonulókat, azaz legyen, vagy ne legyen kordon. A Népszava információ szerint végül lesz kordon, de ez leginkább az ellentüntetőket fogja védeni.

Márpedig ellentüntetőkre lehet számítani. Az elmúlt hetekben több alkalommal is zavarták meg szélsőséges elemek a Pride hónap eseményeit. Ezek a csoportok pedig főleg a Budaházy-család és a Mi Hazánk mozgalom körül szerveződnek.

Budapest, 2018. július 7.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ellendemonstrációjának résztvevõi akadályozzák a 23. Budapest Pride felvonulását a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Toroczkai Lászlóék korábban be is jelentettek, hogy kérik a Pride felvonulás részének betiltását, ahogy a Népszava felidézi „ha nekik a „foglyul ejtett közönség” elvére hivatkozva megtiltották, hogy Törökszentmiklóson felvonulást tartsanak a „cigányterror” ellen, akkor az általa „deviánsnak” nevezett Budapest Pride felvonulást is tiltsák be, hiszen a „foglyul ejtett közönség” a sokszorosa lehet a törökszentmiklósinak.”

Persze ez az érvelés több szempontból sántít, nyilvánvalóan egy Budapest belvárosában tartott békés Pride nem veszélyezteti a közösséget, míg egy direkt a cigánysorra szervezett, a „cigánybűnözésről” szóló felvonulás alkalmas lehet arra.

Toroczkaiék viszont a döntés, azaz a Pride be nem tiltása ellen tiltakozva a belügyminisztérium elé hirdettek tüntetést a felvonulás idejére. A rendőrség ezt megtiltotta, mivel szerintük „a Budapest Pride útvonala magában foglalja azt a helyszínt, ahol a Mi Hazánk demonstrálni szeretne”, és a Mi Hazánk tüntetése ellentétes érzelmű lenne a Pride-dal.

Ettől persze még lesznek ellentüntetések. A Mérce információi szerint az Erzsébet téren és a Bazilikánál is lesz ellentüntetés, utóbbinál imával fognak küzdeni a Pride szellemisége ellen.

A felvonulást közel 300 önkéntes fogja biztosítani, illetve maga a rendőrség is, hogy a szélsőjobboldali ellentüntetőknek ne legyen lehetőségük megzavarni azt.

Címlapkép: MTI / Mónus Márton