Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb Pride-rendezvényt zavart meg egy szélsőjobboldali csoport, egyikük a főszervezőnek azt „tanácsolta”, kövessen el öngyilkosságot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lmbtq+ személyek a Bibliában? címmel szervezett tegnap este interaktív programot a Mozaik Közösség a Pride-hónap keretében, a Kelet Kávézóban.

Az eseményt annak kezdete előtt körülbelül 10 rendbontó zavarta meg, akik be akartak jutni a beszélgetésre.

Először csak egy fekete inges fiatalember tűnt fel a helyszínen, akivel a szervezők beszélgetni kezdtek, ám eközben több más, hasonlóan gyanús ember is érkezett, kamerákkal.

A Mozaik Közösség programjának főszervezője, Ádám a Mércének elmondta: előzetesen is kapcsolatban voltak a rendőrséggel, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az eseményt feltehetőleg meg akarják majd zavarni szélsőséges csoportok. Mivel a rendezvény helyszínétől nem messze egy másik Pride-esemény is zajlott, ezért a két helyszín között rendőrök járőröztek. Amikor a szervezők észlelték, hogy valóban meg akarják zavarni a rendezvényt, azonnal értesítették a rendőröket, akik hamar a helyszínre érkeztek.

A Mozaik elsősorban keresztény (keresztyén) csoport, de egyetlen egyházhoz sem kötődik, függetlenek minden felekezettől. Mint írják: „Közösségünk ökumenikus, ami igazán összetart bennünket, hogy mindannyian Istent keressük, legyen bármilyen a nemünk vagy szexuális orientációnk.”

A szélsőséges rendbontókat a szervezők a házirendre hivatkozva nem engedték be a programra, ám ők továbbra is a bejárat előtt állva kérték számon (diszkriminációt kiáltva), hogy miért nem mehetnek be. Így azonban patthelyzet alakult ki, ugyanis az eseményt megzavaró, körülbelül 10 fős csoport miatt mások, ténylegesen a program iránt érdeklődők sem jutottak be a rendezvényre.

Információink szerint megjelent például az a Walter Péter Pál is a zavargók között, aki a Mi Hazánk Mozgalom egyik alapítója, kommunikációs főmunkatársa, külföldi és külhoni szervezője, a Mi Hazánk Ifjai országos főszervezője volt – egy igen rövid ideig. December elején nevezték ki, január elején azonban már a Mi Hazánk Ifjainak veszprémi találkozójáról olyan szelfit posztolt közösségi oldalára, ahol többen is karlendítéssel pózoltak – ezek után Toroczkai László közleményben jelezte, hogy bár elismerik és megköszönik Walter eddigi munkáját, de azonnali hatállyal visszahívják tisztségéből, mivel „egy vállalhatatlan kép elkészítésével és közzétételével azonban súlyos hibát követett el.”

A szervezők elmondása szerint a jogi huzavona viszonylag hosszú ideig, 20-30 percig is eltartott, és ott rekedt meg, amikor megkérdezték a zavargóktól, hogy elfogadják-e a Pride házirendjét. Mivel némi nehézség árán, de végül ezt megtették, ezzel azonban hitelesítették is a főszervező azon jogát, hogy zártkörűvé minősítette a rendezvényt, és őket arra nem engedte be.

Egyikük a szervezőket odébb taszítva próbált bejutni a terembe, őt arra kérték, hogy ezt ne tegye többet, fellépése azonban továbbra is agresszív maradt. Az egyik szervező arcához közel hajolva csámcsogott, míg a főszervező arcát (és főként az orrát) közelről megszemlélve azt kérdezte, hogy körül van-e metélve.

Amikor sokadjára is elmagyarázták neki, hogy a főszervező megtagadhatja a belépését, letépte a mellkasáról a „főszervező” feliratú kártyát. Ekkor a szervezők a rendőrség segítségét kérték, akik közbe is léptek, az agresszív tiltakozót igazoltatták, és jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. Ádám jelezte, hogy jogi segítséget kérve vizsgálják már a lehetőségét annak, hogy tegyenek-e feljelentést.

Az ellentüntető a továbbiakban sem hagyott fel az agresszív viselkedéssel.

Később ugyanis Mózes könyvéből idézve azt javasolta a főszervezőnek, hogy mivel férfival hál, kövessen el öngyilkosságot.

Amikor azonban felhívták a figyelmét arra, hogy az öngyilkosság elkövetése ütközik a Tízparancsolattal, már nem tudott mit reagálni.

A mintegy 10 fős társaság tagjai közül többen a terem ablakát is zörgetni kezdték, hogy megzavarják a bent ekkor már zajló programot, néhányszor azt skandálva, hogy „Be akarunk menni”, illetve azt, hogy „kirekesztők”. A program résztvevői ilyenkor keresztény énekeket kezdtek el énekelni, megnyugtatva a bent lévőket, és erőt felmutatva a kinti rendbontással szemben.

A provokáló csoport egészen a rendezvény végéig, mintegy három órán át kint állt a pincehelyiség ajtajában, bejutást követelve.

A rendőrség mindeközben végig figyelemmel kísérte az eseményeket, a zavargóknak is jelezve több ízben, hogy a program szervezői jogszerűen járnak el, mindhárom atrocitásnál közbe is avatkoztak, és az esemény végéig a helyszínen maradtak biztosítva a résztvevőknek a biztonságos távozást. Végül a program rendben lezajlott,

„mi pedig nagyon sokat tanultunk önmagunkról, a közösségünkről, és hogy együtt milyen erősek tudunk lenni” – írták a szervezők a Mércének.

Egyébként a Kuruc.infón is megjelent egy beszámoló a tegnapi eseményekről (ezt nem linkelem be, ha valaki nagyon szeretné elolvasni, keressen rá), amelyben azt írják, hogy a Mi Hazánk Ifjai és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai vettek részt az akcióban.

Nem ez volt az első atrocitás az idei Pride-hónap keretében:

  • Június 8-án homofób matricákkal tiltakozott a Mi Hazánk ifjúsági szervezete a Pride ellen az Auróránál.
  • Június 17-én még a wc is megrongálódott, amikor Budaházyék megzavarták a Pride egyik eseményét.
  • Június 21-én pedig újabb, a Pride-hónap keretei között megrendezett eseményt zavart meg Budaházy György a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom tagjaival.
  • Június 24-én ismét az Aurórában zavart meg két tiltakozó csoport egy rendezvényt, Budaházy Eddáékat a rendőrök kísérték ki.
  • Június 27-én pedig újfent Budaházy György és Gaudi-Nagy Tamás akart bejutni a Helsinki Bizottság Pride-rendezvényére.
Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc