Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony 48,9%, Kálmán 36,8%, Kerpel 14,3%

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást, így ő lehet az ellenzéki pártok közös jelöltje és Tarlós István ellenfele ősszel

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Karácsony Gergely az ellenzéki pártok közös jelöltje!

Ha tetszett a közvetítésünk, és ha tehetitek támogassatok minket. A Mérce működését ugyanis 100%-ban az olvasók támogatásából finanszírozzuk, úgyhogy csak rajtatok múlik hány emberhez tudunk eljutni az önkormányzati kampány végéig. Támogassatok minket havi rendszeres 2000 forint adománnyal, hogy havonta 2000 új embert érjünk el!


A főpolgármester az atv.hu-nak szólalt meg az előválasztással kapcsolatban. Tarlós gratulált Karácsonynak, „mert a selejtezőmérkőzés is mérkőzés” és ott is számít a győzelem. Neki szurkolt – tette hozzá.

Viszont elmondta azt is, hogy nem feltétlenül „elsöprő leváltó hangulatról tanúskodik” az, hogy 5,1 százalékos lett a részvétel.

Az atv.hu a nap során korábban is kérdezte a főpolgármestert, arról, hogy a három jelölt közül kivel küzdene meg inkább. A főpolgármester úgy válaszolt,

„Hogy ne mondhassák, hogy csak utólag mondom, ha nekem kellene ellenfelet választanom, valószínűleg Karácsonyt választanám a három közül”.

Tarlós korábban nyílt levélben ment neki az előválasztásnak, a levélben többek között arról írt, hogy nagy részt neki köszönhető az is, hogy egyáltalán még 2019-ben közvetlenül választhatják a főpolgármestert a budapestiek.

(atv.hu)

A Momentum jelöltje megbékítené Puzsér Róbertet Karácsony Gergellyel, ezt Kerpel-Fronius mondta a 24.hu-nak.

Kerpel-Fronius azért bízhat abban, hogy ez sikerülhet neki, mert ő volt az, akiről a legcivilizáltabban beszélt az előválasztási kampány alatt Puzsér, még azt is mondta, hogy esetlegesen vissza is lépne a javára.

Rosszabb véleménnyel volt azonban Karácsony Gergelyről, akit többek között korruptnak és hazugnak is nevezett, és a parkolási maffiával is összekötötte.

Puzsér Róbert korábban kiszállt az előválasztásból is, és bejelentette, hogy anélkül is elindul az önkormányzati választáson, sokan azonban emiatt azért aggódnak, mert így kevesebb esélye lehet Karácsonynak, hogy legyőzze Tarlóst.

Kerpel-Fronius szerint egyébként nem csak az ő, hanem mindenki feladata, hogy közelebb hozza a feleket, hiszen a cél az, hogy egy jelölt álljon ki Tarlós ellen és leválthassák a Fidesz által támogatott főpolgármestert.

(24.hu)

Puzsér Róbert is kommentálta az előválasztás eredményét:

Karácsony Gergely fölényesen nyerte az előválasztást. Az elmúlt hetek során a baloldali és liberális sajtó ízlést és mértéket nem ismerve támogatta őt a másik két jelölttel szemben, s ennek meg is lett az eredménye: egy olyan jelölt nyert, aki büszkén támogatta Orbán Viktor olimpiai álmait, aki a Fidesz-MSZP maffiától rendelt Zuglónak parkoltatást, akinek a maga állítása szerint el kell gondolkodnia, hogy miféle politikai közösséghez tartozik, aki öt éve megígérte Papcsák Ferenc elszámoltatását és a Városliget fáinak megvédését, s aki ezekből az ígéretekből természetesen máig nem tartott be semmit. Hazudott, hazudik és hazudni fog, amíg csak szusszal bírja. Karácsony Gergely úgy adhatta elő a hiteles és kompetens városvezetőt, hogy hazugságainak sorozatához az ellenzéki médiumok tömegesen asszisztáltak. Nem értem, mi bajuk Orbán Viktor médiájával – hisz a cél szentesíti az eszközt. Tényleg nagyobb túlsúlyban van a Fidesz sajtója az MSZP sajtójával szemben, mint ebben a kampányban Karácsony Gergely sajtója Kálmán Olgáéval és Kerpel-Fronius Gáboréval szemben? Vagy csak akkor fáj nekik a médiatúlsúly, ha épp nem ők gyakorolják, hanem rájuk nehezedik?

A parkolási maffia jelöltje számolatlanul költötte a tízmillókat hirdetésekre – csak annak lett volna esélye legyőzni őt, akinek még szektásabbak a hívei, aki szintén korlátlanul hirdethet az interneten, aki számíthat a balliberális sajtó elkötelezett szolgálatára, és akinek szintén megvannak a baloldal Kubatov-listái. Ez az előválasztás egy inkorrekt verseny, egy nagyszabású csalás volt, amelyen egyedül a balliberális network jelöltje nyerhetett. A DK ellenzékváltási kísérlete megbukott: a nemzeti együttműködés rendszeréhez közelebb álló MSZP megőrizte befolyását Gyurcsány Ferenccel szemben.

Mindent megpróbáltam, hogy teljes ellenzéki együttműködés jöjjön létre, és októberben egy jelölt álljon szemben Tarlós Istvánnal. Pozíciót nem kértem se magamnak, se másnak, mindössze biztosítékot egy közös ellenzéki minimum megvalósulására, tisztességes pártközi alkukat és egy korrekt előválasztást, ahol van esélyem. Semmit nem teljesítettek. Hülyének néztek, erővel, zsarolással és fenyegetéssel próbáltak kiszorítani a demokratikus versenyből. Nem érdekli őket Budapest, csak a zsákmány. Nem ismerik a tisztességet, egymást is bármikor hátba döfik. A szavuknak nincs hitele. Ők a NER háztáji ellenzéke: az ő alkalmatlanságuk, romlottságuk és becstelenségük a garancia a felcsúti fáraó számára, hogy soha nem képződik vezetőképes alternatíva sem vele, sem a Betonemberrel szemben.

Pósfai Orsolya fogja kérdezni Diószegi Nórát és Jámbor Andrást arról mi történt ma, mi várható a kampány hátralévő 3 hónapjában.

De addig is, ha tehetitek támogassatok minket. A Mérce működését ugyanis 100%-ban az olvasók támogatásából finanszírozzuk, úgyhogy csak rajtatok múlik hány emberhez tudunk eljutni az önkormányzati kampány végéig. Támogassatok minket havi rendszeres 2000 forint adománnyal, hogy havonta 2000 új embert érjünk el!


Gréczy Zsolt, a DK szóvivője rövid sajtótájékoztatón tisztázta, Kálmán Olga mai elmaradása ellenére holnap sajtótájékoztatón érétkeli az előválasztás eredményeit, majd személyesen gratulál a győztes Karácsony Gergelynek is.

Az egyeztetésekről elmondta, ugyancsak holnap kezdődnek. Ezenkívül gratulált Kálmán Olgának, aki szerint az elmúlt hetekben „ismert műsorvezetőből ismert politikussá vált.”

Gréczy kérdésre elárulta, ő maga részt vett az eredményhirdetésen, és „meg is tapsolta” a győztes Karácsonyt.

Hozzátette, Karácsony „Tiborcz-adó” ötletéről Gréczy elmondta, nem értenek vele egyet, mert „a vagyonos emberekre kivetett adót nem lehet Tiborcz-adónak hívni”, és szerinte nem adót kell kivetni a NER-oligarchákra, hanem vissza kell venni tőlük a vagyonukat.

Élőben közvetítjük, itt:

Karácsony a szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy a választásoknak általában egy győztese van, az előválasztással azonban többen is nyertek: nyert az ország, mert nem sikerült elűzni a demokrácia szellemét, nyertek a pártok, mert rájöttek, hogy több az, ami összeköti őket, és nyert a város is, amely esélyt kapott egy másfajta politikára.

Fotó: Mérce

Karácsony megköszönte a pártoknak, a jelölteknek és a civil aktivistáknak, akik hozzájárultak az előválasztás létrejöttéhez és lebonyolításához. Vetélytársaihoz külön szólt: Kerpel-Fronius személyében egy tisztességes, a városát szerető embert ismert meg, Kálmán Olgával kapcsolatban pedig azt mondta, új színt hozott a közéletbe és sokat tanult tőle – annak pedig külön örül, hogy egyre több nő vesz részt a politikában.

A következő lépésekről azt mondta: a napokban le kell zárni a fővárosi polgármesteri-képviselőjelölti tárgyalásokat, létre kell hozni egy közös kampánycsapatot és a pártok mellett a civileket is be kell vonni.

Az isztambuli ellenzéki győzelemmel vont párhuzamot, ahol a győztes Imamoglu arról beszélt választási sikere után, hogy a város jövője az igazságosságról, az egyenlőségről és a toleranciáról fog szólni.

„Egy mindenkiért, mindenki Budapestért” – zárta beszédét Karácsony Gergely, aki a mai naptól az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje.

Kálmán Olga Facebook-oldalán külön videóban gratulált Kerpel-Fronius Gábornak és Karácsony Gergelynek, hiszen szerinte „ez egy fantasztikusan nagy meccs volt.”

Hozzátette azt is, hogy még valakinek, valakiknek szeretne gratulálni: a budapesti választópolgároknak, akik kötelességeknek érezték, hogy részt vegyenek az előválasztási szavazásokon.

Elmondta, hogy örül annak, hogy részt vehetett a küzdelemben és azt üzeni,

hogy innentől munka van.

Teszi fel a kérdést Magyar Györgynek a Hír TV riportere. Magyar szerint minden, az előválasztáson résztvevő párt tudott a mai eseményről, ezért nem tud válaszolni arra, hogy ő hol van.

A Demokratikus Koalíció képviselői amúgy ott vannak, Magyar az ott megjelenő Élő Norberthez irányította a kérdezőt.

A Momentum jelöltje elismerte Karácsony Gergely győzelmét, majd megköszönte az előválasztást lebonyolító aktivisták fáradhatatlan munkáját, majd a Momentum pártaktivistáinak is, akiket, mint elmondta „meglepetésként ért ez a kampány”, mindezzel együtt ők is erőn felül teljesítettek.

Kerpel-Fronius szerint fontos volt hogy az előválasztáson szakpolitikákról és politikai különbségekről kulturáltan sikerült lebonyolítani,

ez nagyon fontos előrelépés az ellenzék számára.

Elmondta, le fog ülni Karácsonnyal holnap hogy megbeszéljék, hogy segítség a kampányt, hozzátette, szeretett volna gratulálni Kálmán Olgának is, aki azonban nem jelent meg az eredményhirdetésen.

Ezek a százalékarányok.

A szavazatok megszámlálása után

  • Kerpel-Fronius Gábor 9792 db (14,3%),
  • Kálmán Olga 25 093 db (36,8%), és
  • Karácsony Gergely 33 350 db (48,9%) szavazatot kapott.


Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást, így ő lehet az ellenzéki pártok közös jelöltje és Tarlós István ellenfele ősszel.

A szavazatok megszámlálása után

  • Karácsony Gergely 33 350 db (48,9%)
  • Kálmán Olga 25 093 db (36,8%), és
  • Kerpel-Fronius Gábor 9792 db (14,3%) szavazatot kapott.

Karácsony a sikert már az eredmények hivatalos közlése előtt bejelentette Facebook-oldalán.

Karácsony a szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy a választásoknak általában egy győztese van, az előválasztással azonban többen is nyertek: nyert az ország, mert nem sikerült elűzni a demokrácia szellemét, nyertek a pártok, mert rájöttek, hogy több az, ami összeköti őket, és nyert a város is, amely esélyt kapott egy másfajta politikára.

A következő lépésekről azt mondta: a napokban le kell zárni a fővárosi polgármesteri-képviselőjelölti tárgyalásokat, létre kell hozni egy közös kampánycsapatot és a pártok mellett a civileket is be kell vonni.

Az ellenzéki előválasztáson Karácsony Gergely az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom, Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltjeként, Kálmán Olga pedig függetlenként, a Demokratikus Koalíció támogatásával indult.

Az előválasztás győzteséről korábban a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is azt mondta, hogy támogatni fogja Tarlós Istvánnal szemben. Ezt a szándékot ma Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is megerősítette Mércének adott nyilatkozatában, és Gyurcsány Ferenc is erről posztolt a Facebookon.

Az előválasztásból kiszállt Puzsér Róbert azonban korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy elindul az őszi önkormányzati választáson, és csak Kerpel-Fronius javára lépne esetlegesen vissza.

Az előválasztáson 7 napon keresztül lehetett szavazni Budapest számos pontján és előzetes regisztráció után online is, végül több, mint 68 ezren adták le szavazatukat.

Karácsony Gergely még az urnazárás előtt nyilatkozott a Mércének, akkor azt mondta, ha nyer, azon lesz, hogy szövetségeseket csináljon a kampány alatt egymás ellen versengő pártokból és csapatokból, és egy olyan közös kampánycsapatot hozzon össze, amely szervezett és összetolja az erőforrásait, mert az isztambuli példa is azt mutatja, hogy így lehet nyerni. Hozzátette, hogy ehhez nagyon fontos politikai döntéseket kell meghozni „mondjuk 12 órán belül”.

Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével érkezett a párt főpolgármester-jelöltje.

Addig nem lehet tudni az eredményeket. Bár egyes Fidesz-közeli médiumokban megjelentek már részeredmények, ezek fals információnak tűnnek.

Ugyanis a Mérce információi szerint a számlálóknál nem lehet telefon, és elszigetelve számolnak. Méghozzá külön-külön az egyes sátrak szavazószámait összesítik, majd utána csupán hárman tudják meg az összes szavazószámot.

Természetesen 18 órától a Mérce ott lesz a helyszínen, és élőben közvetíti majd a bejelentést, majd után videoműsorban elemezzük is a választók döntése után kialakult helyzetet.

A 444 cikke szerint döntött a budapesti fideszes választmány arról, hogy kiket indítanak az őszi önkormányzati választásokon a fővárosban. A lap úgy tudja, hogy minden hivatalban lévő polgármestert újraindítanak, ezen felül pedig

  • a XIII. kerületben Bagdy Gábor,
  • a XIV. kerületben Rozgonyi Zoltán,
  • a XV. kerületben Pintér Gábor,
  • a XIX. kerületben Dódity Gabriella lesz a kormánypárti polgármesterjelölt.

A XX. és a XXIII. kerületről pedig később lesz csak döntés. Emellett szavaztak a helyi pártszervezet tisztségeiről is, amelynek elnöke ismét Kocsis Máté lett, az elnökségbe pedig Hassay Zsófia, Láng Zsolt, Fónagy János, Kucsák László, Kovács Péter és Szentgyörgyvölgyi Péter került.

A 444 azt is írja, hogy a párt zuglói jelöltje, Rozgoványi Zoltán nemhogy tartózkodott – ahogy az emiatt pl. általuk is támadott Karácsony Gergely – a zuglói parkolási előterjesztés tárgyalásakor, hanem meg is szavazta azt.

(444)

„Budapest, le a kalappal előtted” – üzente az előválasztáson szavazóknak Karácsony Gergely, aki szerint a mostani részvételi adat magasnak számít a nemzetközi előválasztási példákhoz viszonyítva.

Karácsony a Mércének adott videóinterjújában elmondta, hogy a rövid idő ellenére viszonylag tartalmas kampány futott, amely a demokratikus versenyzés keretei között folyt, és minden jelöltnek voltak olyan érdekes megoldásai, amiket érdemes egy közös programban továbbvinni.

Ha nyer, az első dolga az lesz, hogy szövetségeseket csináljon a kampány alatt egymás ellen versengő pártokból és csapatokból, és egy olyan közös kampánycsapatot hozzon össze, amely szervezett és összetolja az erőforrásait, mert az isztambuli példa is azt mutatja, hogy így lehet nyerni. Hozzátette, hogy ehhez nagyon fontos politikai döntéseket kell meghozni „mondjuk 12 órán belül”.

Ha veszít, akkor gratulál a győztesnek, úgy segíti a kampányát, ahogy kéri és arra buzdítja a budapestieket, hogy támogassák a jelöltet.

Kálmán Olga online reklámjaira messze több pénz ment el az elmúlt hetekben, mint a rivális Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor hirdetéseire – írja a 24.hu az előválasztáson induló főpolgármester-jelöltek online kampányköltéseit összehasonlítva.

A június 23-i napon Kálmán Olga 1 235 000, Kerpel-Fronius Gábor 564 000, Karácsony Gergely 170 000 forintért hirdetett a Facebookon. Május 25 és június 23, tehát kb. a kampányt lefedő idő alatt pedig Kálmán Olga online megjelenésére 7 293 000 forintot, Kerpel-Froniuséra 4 139 000 forintot, Karácsonyéra pedig 3 077 000 forintot szántak.

A lap azt is megjegyzi, hogy a Kálmán Olgát támogató hirdetéseket négy forrásból is: a saját, a Demokratikus Koalíció, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc oldalával adták fel.

Annak ellenére, hogy a Fidesz érthető okokból nem vesz részt az előválasztáson, az utóbbi 30 napban többet költöttek facebookos hirdetésekre, mint bármelyik ellenzéki jelölt: 9,9 millió forintot.

(24.hu)

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-posztban írt az előválasztásról tanulságairól és a következő lépésekről. Főbb pontokban azt írja, hogy

  • Új politikai közösség jött létre Budapesten az előválasztással: „a szabadságvágyó, európai és hazafias, szabadelvű és baloldalra nyitott modern polgárság világa”
  • Budapest jövője és Tarlós leváltásának szükségessége három hétig az ország legfontosabb ügye tudott lenni
  • A kampányban megesett „szerencsétlen, vagy egészen rossz mondatokat” el kell felejteni
  • A választás végeredményét a DK elfogadja, „az ellenzéknek ma estétől egyetlen közös főpolgármester-jelöltje lesz”
  • Ezzel pedig út nyílik az „isztambuli gyorsvonatnak”, mert Gyurcsány szerint aki a fővárost nyeri, az később megnyerheti az országot is.

A pártelnök teljes Facebook-posztja itt olvasható:

„Ez a város pezseg”, és fantasztikus dolog, hogy ennyi ember megmozdult Budapesten egy nem-klasszikus, nem az állam által szervezett ellenzéki előválasztáson – mondta Kálmán Olga a Mércének a szavazás napján adott interjújában.

Szerinte Budapesten komoly esély mutatkozik arra, hogy visszavegyék a várost a választópolgárok, akik azért jöttek el szavazni, hogy ők dönthessék el, ki lesz az, aki kiállhat Tarlós ellen.

Nagyon sokáig kérette magát, hogy politikai színtérre lépjen – mondta, de végül nem érezte azt, hogy nehezen ment volna neki. A kampányáról nem tudja biztosra azt mondani, hogy „csillagos ötös” volt, de sokat dolgozott ő is és mindenki, aki ezalatt segítette.

Kálmán Olga szerint azért nem lehetett sok helyen látni nyilatkozni és szerepelni a kampány során (többek között mi is próbáltunk vele interjút készíteni, de nem jártunk sikerrel), mert rövid volt a kampányidőszak. Azt is hozzátette, hogy nem biztos, hogy produktív lett volna, ha a „csapból is Kálmán Olga folyik”, és csak egymást oltották volna ki a túl sok szerepléssel.

A késő délutánra várható eredménnyel kapcsolatban azt mondta, hogy nem gondolkozott előre pozícióosztásokon, és azt sem tudja, az eredményeket követően mi lesz az első dolga, de a győztest a többieknek támogatniuk kell majd.

A Momentum jelöltje az urnazárás előtt nyilatkozott a Mércének és elmondta, hogy elégedett azzal, hogy elérte az előválasztás az 50 ezres érvényességi szavazatküszöböt, mert ez egy új intézmény a hazai politikában.

„Volt ebben kockázat, hogy nem nagyon szerepeltem a sajtóban, de én ezeket a pillanatokat végig élveztem, őszintén szólva az egész rock ‘n’ roll-t nagyon, a lendületet, mindent.” – mondta Kerpel-Fronius Gábor a kampányról.

Ha nyer, alszik egy „iszonyatosan nagyot”, bemegy dolgozni és a hét vége felé elkezdik tervezni a főpolgármesteri kampányát – ha veszít, holnap felhívja Tarlós leendő kihívóját és megkérdezi tőle, mikor tudnak egyeztetni arról, hogyan tudná a legjobban támogatni a jelöltet.

Ez a végeredmény

A kampány utolsó 15 percében, de sikerült végre számtalan megkeresés után Kálmán Olgát elkapnunk egy interjúra!

Bizonyítani is tudjuk:


A három jelölttel készített interjúnkat, ide, percről-percre közvetítésünkbe rakjuk majd ki.

Fél óra múlva zárnak az előválasztás online és közterekre települt urnái, a szavazásról információkat adó portálon pedig részletes és folyamatosan frissülő statisztikákat lehet találni, amely fél órával a vége előtt azt mondja:

közel 68 ezren, egészen pontosan fél 12-ig 67 670 ember adta le a szavazatát, a mai napon pedig kb. 5000.

Tudósítóink éppen a Móricz Zsigmond körtéren vannak, ahol nagy sor nincs, de azért érkeznek még emberek. Az eredmények 17 óra után kerülnek nyilvánosságra.

Fotó: Mérce

Tegnap este mindhárom előválasztási indulót meghívták az ATV-be, hogy értékeljék a választást, kampányaikat, és elmondják, mihez kezdenének a fővárossal.

Karácsony Gergely szerint rendkívül értékes vitákon vannak túl, és az előválasztás egy olyan politikai folyamat, amely közelebb engedi a választókat a politikai döntésekhez.

Régóta szorgalmazza már ennek a folyamatnak az elindítását, Rónai Egonnak pedig elismerte: kicsit a saját gyermekének is tekinti az előválasztást.

Szót ejtett a közösségi alapjövedelemről és visszaszólt Tarlósnak (ne pocskondiázzon, hanem mutassa fel az eredményeit) és elmondta, hogy nem csak a demokrácia korábbi intézményeinek a visszaállítását támogatja, de újak felállítását is: madridi példára informatikai rendszerben szavazhatnának a városlakók kisebb dolgokról, a legfontosabb döntésekről pedig népszavazást írna ki. Végül felolvasta egy vers utolsó versszakát, amit egy ellenzéki szavazó kötött a lelkére, hogy adja át a többi jelöltnek is:

„Összefogva bátran, dolgukat végezni,
vállvetve így hárman,
jövőt építeni” – szavalta Karácsony.


Kálmán Olga képernyőn töltött perceit leginkább a szemétszállítás és várostakarítás kérdéseinek szentelte, beszélt például az út mentén hagyott és nem elszállított nyesedékekről. Szerinte ennek a munkának felelősei vannak, ezért nem az állampolgárok dolga, hogy helyettük cselekedjenek.

Kálmán Olga első körben ezeket a kisebb, hétköznapokat megnehezítő dolgokat oldaná meg városvezetőként.

Ha Budapesten többségben lesznek a változást akarók, akkor nem lehet majd nem meghallani a hangjukat – s ha lesz közgyűlési többség és ellenzéki főpolgármester, képviselni is lehet őket, és azt mondani a hatalomnak: „Kedves mindenkori miniszterelnök! Ennek a városnak a működőképességéhez erre és erre szükség van” – mondta.


Kerpel-Fronius Gábor a lakhatási terveinek a megvalósíthatóságáról beszélt. Első körben a jövőbeni momentumos kerületi polgármesterekkel, majd az arra nyitott ellenzékiekkel, végül az együttműködésbe belekényszerített kormánypártiakkal valósítanák meg az egységes nyilvántartást és pályázati rendszert az önkormányzati lakásokról.

Kerpel-Fronius kötelező piaci hozzájárulással bővítené az önkormányzati bérlakások számát: minden újonnan épített társasház lakásainak 30%-ának a megvásárlására lenne jogosult az önkormányzat.

Felelevenítette Tarlós nyílt levelét, amelyben azt írja, ilyen csak kommunistáknak jut eszébe, Kerpel-Fronius szerint azonban Londonban egész jól működik ez a rendszer.

Rónai Egon a Momentum jelöltjét emlékeztette arra, hogy Kálmán Olgához hasonlóan neki is van egy hármas jelszava: 10-20-30.

  • Minden városlakónak legyen a 10 perces közelében egy városközpont.
  • Térjen vissza minden évben Budapestre 20 ezer fiatal.
  • Idővel menjen le 30%-ra a jövedelem átlagosan lakhatásra költött része a jelenlegi 60-70%-ról.

Végül arról beszélt, hogy olyan klímára van szükség Budapesten, amelyben baloldali polgárok, liberális polgárok, konzervatív polgárok, meg a Sétáló Budapest hívei egyaránt meg tudják találni a számításukat.

Ahogy közeledik a déli határidő, ameddig szavazni lehet, úgy lesz egyre valószínűbb, hogy torlódás várható a sok utolsó pillanatban szavazni akaró ember között.

Az egyik legforgalmasabb szavazó sátornál, a Moszkva téren, tudósítónk szerint 40-50 fős sor alakult ki. De a szavazók békésen kivárják, hogy leszavazhassanak, az emberek pedig folyamatosan érkeznek.

A téren egyébként Fekete-Győr András, a Momentum elnöke agitál, olyannyira, hogy még tudósítónkat is megpróbálta meggyőzni a szavazásról.

Közben a szavazók száma már meghaladta a 67 ezer főt is.

Az atv.hu megkérdezte a főpolgármestert, hogy a három jelölt közül kivel küzdene meg inkább. A főpolgármester úgy válaszolt,

„Hogy ne mondhassák, hogy csak utólag mondom, ha nekem kellene ellenfelet választanom, valószínűleg Karácsonyt választanám a három közül”.

Tarlós korábban nyílt levélben ment neki az előválasztásnak, a levélben többek között arról írt, hogy nagy részt neki köszönhető az is, hogy egyáltalán még 2019-ben közvetlenül választhatják a főpolgármestert a budapestiek.

Jelenleg 65 363-nál áll a mutató, ma eddig 2585-en szavaztak 2 óra alatt. Az 50 ezres érvényességi küszöböt még tegnap átlépte a számláló. Egyébként a tegnapi napon szavaztak a legtöbben: 13854-en.

A 65 363 a szavazókorú budapesti lakosság majdnem 5 százaléka, ami egy előválasztás kapcsán elég magas szám. Főleg, ha azt nézzük, hogy egy hagyományos választáson mindenkinek van a lakókörnyezetében szavazóhely, és kap mindenki értesítést a szavazásról, itt pedig a médiából kellett tájékozódni, és csak 15 helyen lehetett Budapesten szavazni.

A végső szavazószám olyan 67 ezer környékén áll majd meg. Ami egyébként több mint ahányan 5 éve a Jobbik és az LMP jelöltjére összesen szavaztak, a harmada Bokros Lajos, és a negyede Tarlós István eredményének.

A jelöltek az utolsó pillanatig kampányolnak. Reggel 8-kor Karácsony Gergely,  Kerpel-Fronius Gábor is az Örsön kezdte a napot, Kálmán Olgával pedig a Móriczon lehet majd találkozni információink szerint.

 

Folyamatosan érkeznek az emberek szavazni, de nagy sorban állás egyelőre nincs.

A Blahán kisebb sorok vannak, és a Nyugatinál is folyamatosan érkeznek az emberek. Eddig egy óra alatt több mint 1000-en szavaztak a mai napon.

Reméljük, végre ma ad nekünk Kálmán Olga interjút, mert mi már a jelöltség bejelentése óta nagyon szeretnénk.

Az viszont biztos, hogy a másik két jelölttel ma is lesz exkluzív videós anyagunk, úgyhogy kövessétek a közvetítést, és amíg az új anyagok nem jönnek ki, nézzétek mega két jelölttel készített hosszabb videós anyagunkat:


10-15 ember várta a kezdést az Örsön tudósítónk szerint reggel 8-kor. Mindhárom jelölt kampánycsapata ott van a helyszínen, és nagyjából egyenlő számban mennek is oda hozzájuk a szavazók.

Ez a fotó már az urnanyitás után készült

Ez a szavazókorú budapesti lakosság 5 százaléka, ami egy előválasztás kapcsán elég magas szám. Főleg, ha azt nézzük, hogy egy hagyományos választáson mindenkinek van a lakókörnyezetében szavazóhely, és kap mindenki róla értesítést, itt pedig a médiából kellett tájékozódni, és csak 15 helyen lehetett Budapesten szavazni.

A 70 ezres szám abból a szempontból is magas lenne, hogy az ellenzék az előválasztáson negyed annyi szavazót mozgósítana, mint amennyien Tarlósra a választáson szavaztak 5 éve. Tehát az ellenzéki győzelemhez „csak minden előválasztáson szavazónak hoznia kéne magával még 3 embert”.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}