Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást, így ő lehet az ellenzéki pártok közös jelöltje és Tarlós István ellenfele ősszel.

A szavazatok megszámlálása után

  • Karácsony Gergely 33 350 db (48,9%)
  • Kálmán Olga 25 093 db (36,8%), és
  • Kerpel-Fronius Gábor 9792 db (14,3%) szavazatot kapott.

Karácsony a sikert már az eredmények hivatalos közlése előtt bejelentette Facebook-oldalán.

Karácsony a szavazás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy a választásoknak általában egy győztese van, az előválasztással azonban többen is nyertek: nyert az ország, mert nem sikerült elűzni a demokrácia szellemét, nyertek a pártok, mert rájöttek, hogy több az, ami összeköti őket, és nyert a város is, amely esélyt kapott egy másfajta politikára.

A következő lépésekről azt mondta: a napokban le kell zárni a fővárosi polgármesteri-képviselőjelölti tárgyalásokat, létre kell hozni egy közös kampánycsapatot és a pártok mellett a civileket is be kell vonni.

Az ellenzéki előválasztáson Karácsony Gergely az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom, Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltjeként, Kálmán Olga pedig függetlenként, a Demokratikus Koalíció támogatásával indult.

Az előválasztás győzteséről korábban a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is azt mondta, hogy támogatni fogja Tarlós Istvánnal szemben. Ezt a szándékot ma Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is megerősítette Mércének adott nyilatkozatában, és Gyurcsány Ferenc is erről posztolt a Facebookon.

Az előválasztásból kiszállt Puzsér Róbert azonban korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy elindul az őszi önkormányzati választáson, és csak Kerpel-Fronius javára lépne esetlegesen vissza.

Az előválasztáson 7 napon keresztül lehetett szavazni Budapest számos pontján és előzetes regisztráció után online is, végül több, mint 68 ezren adták le szavazatukat.

Karácsony Gergely még az urnazárás előtt nyilatkozott a Mércének, akkor azt mondta, ha nyer, azon lesz, hogy szövetségeseket csináljon a kampány alatt egymás ellen versengő pártokból és csapatokból, és egy olyan közös kampánycsapatot hozzon össze, amely szervezett és összetolja az erőforrásait, mert az isztambuli példa is azt mutatja, hogy így lehet nyerni. Hozzátette, hogy ehhez nagyon fontos politikai döntéseket kell meghozni „mondjuk 12 órán belül”.

Címlapkép: Zsolnai Péter