Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fogyóban a Mi Hazánk vezetősége, eljobbikosodásról panaszkodnak a kilépők

Ez a cikk több mint 4 éves.

A párt három fontos tagja is bejelentette a hétvégén, hogy otthagyja a Mi Hazánk nevű, korábban a Jobbikból kivált szélsőjobboldali formációt – értesült a Jobbikhoz közel álló Alfahír. A kilépők

  • Orbán Imre, a párt pápai szervezetének elnöke és a Veszprém Megyei Önkormányzat képviselője,
  • Bartha Barna, a párt ceglédi vezetője,
  • Ferenczi Gábor, a párt országos alelnöke, volt országgyűlési képviselő és Devecser polgármestere.

A portál beszámolója szerint Orbán Facebookon jelentette be távozását:

A politikus felidézi, hogy már 2008 óta a „nemzeti” oldalon politizál, azonban ezennel nem csupán pártját hagyja ott, ahogy annak idején a Jobbikot, de a pártpolitizálástól is visszavonul. Harcias nyilatkozatában nekimegy mindkét pártnak:

„Sutyerák, sudri bunkók a saját telhetetlenségüket és tehetségtelenségüket ne azokon a volt a jobbikosokon verjék le, akik alapítói voltak a megyei Mi Hazánk Mozgalomnak. Nem volt jó érzés viszontlátni a Mi Hazánk Mozgalomban azokat a senkiket, akiket a Jobbikból azért szórtunk ki, mert az állandó szarrágásukkal, parttalan okoskodásukkal csak hátráltatták a munkánkat.”

Az elítélt szélsőjobboldali Budaházy Györgygyel barátságot ápoló, a Facebookon időnként revizionista nézeteket hangoztató politikus, a párt volt EP-képviselő-jelöltje ugyanakkor kifejtette, örül annak hogy – véleménye szerint a Jobbikkal ellentétben – nem kellett részt vennie Gyurcsány „mosdatásában”.

Bartha bejelentése óta eltávolította posztját, azonban az Alfahír szemlézte, így kiderül, szintén savazta kicsit a Jobbikot, melyhez szerinte immár a Mi Hazánk is hasonlatossá vált, emellett nehezményezi, hogy

„A mozgalom tagjai annyira eltérő utat járnak, mint azt az Alapító Nyilatkozatban vállaltuk, hogy ez számomra elfogadhatatlan, munkámat a mozgalomban fölöslegesnek érzem.”

Ferenczi, aki a párt alapítója szintén az eredeti elveket hiányolja a párt jelenlegi működéséből, valamint személyi, működési szinteken is problémásnak látja a helyzetet.

„Döntésemet a napokban a tagságon belüli, számomra vállalhatatlan személyi gyengeségek és gyarlóságok végképp megerősítették, nem szeretnék olyan közösséghez tartozni, ahol a bajtársiasság alapelve nem mindenkire vonatkozik.
Ahol van olyan tag, aki mások – akik elvileg a bajtársai – hazugságokkal való lejáratásával igyekszik magát előtérbe helyezni, akinél az ambíció megelőzi a tehetséget, és ez a fajta hibás gondolatmenet mindenféle közösségi szankció nélkül még támogatókra is talál.”

A szélsőjobboldali politikus ugyanakkor kifejti, szükség lenne szélsőségektől mentes alulról építkező jobboldali pártra.

A Mi Hazánkra egyébként rájár a rúd mostanában

– miközben Törökszentmiklóson egész jól szerepeltek az EP-választáson a rasszista tüntetésük után, a nagy dérrel-dúrral beharangozott Nemzeti Légió nevű félkatonai szervezetük erődemonstrációnak szánt szegedi zászlóbontása önmaga komédiájába fulladt.

A szélsőjobboldali csoportosulásról – vélhetően véletlenül – Budaházy György, az ismert neonáci is elismerte, hogy a Fidesz tartozéka.

Az egyesek által a Fidesz házinácijainak tartott szervezetről népszerű elképzelés, hogy azért van rá szüksége a kormánypártnak, hogy legyen tőle legalábbis szimbolikában jobbra álló politikai erő, miközben erodálja az ellenzéki jobboldali pártként működő Jobbik támogatottságát.

Ugyanakkor a mostani kilépési hullámhoz vélhetően a viszonylag gyenge EP-választási eredménynek is köze van – tekintve hogy a Thürmer-féle Munkáspártot, az LMP-t és a Magyar Kétfarú Kutya Pártot megelőzték, azonban így sem ugrották meg az öt százalékos bejutási küszöböt.

via Alfahír
Címlapkép: MTI/Mónus Márton