Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50 ember volt kíváncsi Toroczkaiék Nemzeti Légiójára Szegeden

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mi Hazánk Mozgalom által május közepén bejelentett „Nemzeti Légió” ma bontott zászlót Szegeden – a szélsőjobboldali, félkatonai szervezet leendő tagjai délután két órától gyülekeztek, majd a Rerrich Béla téren tartották rendezvényüket 3 órakor.

Az alkalomra három ellentüntetést is bejelentettek: a Dugonics téren tartott ellendemonstrációt az antifasiszta Autonómia és az aHang petíciós oldal aktivistái, a Magyarországi Cigányközösség Fórum (MCF) pedig a Dugonics tér melletti Árpád téren tiltakozott.

A Nemzeti Légióról a pártelnök Toroczkai is úgy nyilatkozott, mint ami a Magyar Gárda szellemiségét viszi tovább, Szegedre pedig szerinte azért esett a választás, mert épp 100 éve, hogy Horthy a városból elindulva a Nemzeti Hadseregével „megtisztította” az országot a kommunistáktól. Mint mondta, ma is anarchia felé halad az ország, csak most nem a kommunisták, hanem a cigányok vezérletével.

A Toroczkai által emlegetett Nemzeti Hadsereg a Magyar Tanácsköztársaság alatt Szegeden alakult, radikálisabb különítményei pedig az 1919 augusztusi, Horthy-hatalomátvétel során baloldaliak és ártatlan polgárok ezreit mészárolták le, és temették tömegsírokba.

Az Autonómia az ellentüntetés eseményében azt írta,

„Nem kell sokáig visszamennünk a történelemben, hogy tudjuk, miféle barbarizmushoz vezet ez, amellett, hogy még a magyar törvények szerint is tiltva vannak az ilyen alakulatok. A kérdés persze az, hogy a kormány hátszelével működő szervezetet meddig hagyja elmenni a hatalom.

Így nekünk kell kiállnunk magunkért és egymásért, hogy megmutassuk: azok, akik ezt a fajta gyűlöletkeltést hangosan és eltökélten ellenzik, többen vannak ebben az országban mint azok, akik ezt támogatják”.

Toroczkaiék legutóbb azzal hallattak magukról, hogy május 21-én rasszista demonstrációt tartottak Törökszentmiklóson a helyi cigány lakosság ellen. Toroczkaiékat akkor is ellentüntetők várták, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, az Autonómia, valamint liberális ellenzéki pártok is megmozdulást tartottak a településen.

A 14 órai gyülekezés után 15 órakor kezdődött el a Nemzeti Légiós esemény, ahol annak vezetői szólaltak fel, mutatták be az új csoport „formaruháit” is.

A Mi Hazánk/Nemzeti Légió eseményén tudósítónk szerint nagyjából 50 ember volt, míg kb. dupla annyi ember vett részt a pár száz méterre tartott ellentüntetéseken.


Walter Péter a Mi Hazánk Ifjaitól a Nemzeti Légió eseményén azt mondta, a Légió harcosai nem törődnek azzal hogy mit gondolnak a liberális hordák róluk. Szerinte vannak nézetkülönbségek a nemzeti érzelműek között, de mindenki egy célt akar: fegyelmet, rendet, tiszteletet.

Fotó: Mérce

Elmondta, hogy a Mi Hazánk Ifjai és a Nemzeti Légió is azt a célt tűzte ki, hogy Horthy kormányzó harcát vívja a mai korban. Minden fiatalt felhívott arra, hogy erősítse a Légió sorait.

Ezután Födelmesi László, a Nemzeti Légió testőrségének vezetője, korábbi francia idegenlégiós következett. Födelmesi azért is csatlakozott a Nemzeti Légióhoz, mert elnőisedett férfiakat látott, és megszólalt benne a kötelesség hangja. Világméretű gépezetről is beszélt, ami globális harcot folytat a férfiak ellen szerinte.

Fotó: Mérce

Elmondta, hogy amikor még valóban férfiak vezették Európát, nem jöhettek korlátlanul arabok és négerek a kontinensre, ma viszont megy a buzilobbi, már azonos nemű pároknak is lehet gyermekeket örökbe fogadni több helyen is, és a céljuk ezeknek a csoportoknak, hogy ezt mindenhol elérjék. A társadalmat megfertőzte a tolerancia – magyarázta.

Födelmesi a Légió testőrség-tagozatát vezeti, amely szerinte a védelmező szerepkörre utal, a rend és a normalitás védelmezője kíván lenni. Jelszavuk: feltámad a magyar virtus; köszönésük: erő és erény – mondta a testőrség vezetője.

A Légióba azokat várják, akik egy valódi férfi közösségbe szeretnének tartozni és van állóképességük. Céljaik között említette, hogy leszámoljanak az ateista materializmussal, és feltámasszák a magyar virtust.

Dorogi György, a Nemzeti Légió nemzetőr tagozatának a vezetője előadásában a legszebb magyar szavak között említette a bajtárs, a haza és az anya szavakat. Láthatólag a szónokok nem egyeztették előre a beszédeiket, ugyanis Dorogi is hosszan beszélt a Horthy-féle Nemzeti Hadseregről, ahogy a korábbi- és későbbi felszólalók is.

Fotó: Mérce

Elmondta, hogy csak azzal a feltétellel vállalta el a tagozat vezetését, ha elegendő számú ember érdeklődik a Légió iránt, ami szerinte végül teljesült is, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy ez pontosan hány embert jelent.

Továbbá beszélt arról, hogy

  • nem nácik, hanem hétköznapi emberek vannak itt zászlókkal;
  • azokat is várják a Légióba, akik a Néphadseregben szereztek tapasztalatot;
  • az oktatási rendszerről sokat elmond, hogy sok ott megszerzett tudást azóta sem kellett használnia, a másodfokú egyenletet például már le sem tudná írni;
  • a mai gyerekek kommentelgetnek és virtuális valóságban élnek.

Felhánytorgatta a magyar honvédség nagy összegű költéseit is, amivel támadásra alkalmas eszközöket vásároltak, pedig szerinte a védelemre kellene költeni. Mint elmondta, 44 darab Leopard 2-es harckocsit, és önjáró lövegeket vásárolt a honvédség, ezeket pedig hagyományos és asszimetrikus hadviseléshez is lehet alkalmazni, bár ez utóbbi fogalomnak még utána kell néznie – tette hozzá.

De térjünk vissza a Nemzeti Légióra – folytatta.

Kronológiailag is próbálják követni majd Horthy Nemzeti Hadseregének az útját, júliusban szeretnének hivatalos szervezetté válni. Az első nagyobb dobásukként a trianoni döntés 100 éves évfordulóját említette, amikor tagjaikkal és támogatóikkal szeretnék újraírni a saját lábaikkal a történelmi Magyarország határát és gyalog végigsétálni 8000 kilométert.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy 2010-ig volt lendület a nemzeti táborban, azóta azonban újra azt látjuk, hogy bábszínházzá vált a parlament, nem valós problémákról beszélnek a politikusok. Pedig azok az okok és problémák, amik a Magyar Gárdához vezettek, ma is fennállnak, sőt, súlyosbodtak – tette hozzá.

Helyszínen lévő tudósítónk szerint ezt követően a rendezvény résztvevői el is hagyták a Rerrich Béla teret, noha hivatalosan és a felvezetés szerint is 6-ig maradtak volna.

A Nemzeti Légió eseményétől mintegy 300 méterre több csoport tartott antifasiszta ellentüntetést.

Az ellentüntetésen többek között Nagy Ákos, egyetemi hallgató is felszólalt, aki arról beszélt, hogy a Mi Hazánk a kormány által kiépített rendszer legfrissebb csatlósa, ez a rendszer pedig folyamatosan bűnbakokat kreál magának: cigányok, melegek és menekültek ellen uszít, de ennek a logikának a mentén éheztetik az embereket a déli határon elhelyezett konténertáborokban is.

„Látni kell, hogy az emberek nem a menekültek, vagy cigányok miatt élnek szegénységben, nem miattuk túlóráznak, nem miattuk lesznek kizsigerelve a munkahelyeken, hanem a nagy cégek érdekeit kiszolgáló jobboldali kormány és csatlósai miatt” – tette hozzá.

Fotó: olvasónk

Azt javasolta, hozzanak létre olyan szociálpolitikát, amely lebontja az intézményesített rasszizmust.

Az ellentüntetésen Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Donáth Anna EP-képviselő, és Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő is részt vett.

A beszédek után az aHang tüntetését szervező Balogh Lajos „Paci” elmondta, hogy a roma önkormányzatokat uraló Lungo Drom szerint a helyzet magától meg fog oldódni, szerintük azonban nem. Arra kérte az embereket, hogy terjesszék az aHang petícióját, és álljanak ki magukért, a politikusokat pedig arra kérte, ők is minél hangosabban szólaljanak fel az ügyben.

Fotó: olvasónk

A szintén nem messze tartott Magyarországi Cigányközösség Fórum ellentüntetésén a résztvevők élőlánccal tiltakoztak a Nemzeti Légió avatása ellen. A rendezvényen Kolompár Orbán roma aktivista arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy törvénytervezetet nyújtsanak be hétfőig és szólítsák fel a kormányt, hogy ne működhessenek a Nemzeti Légióhoz hasonló félkatonai szervezetek az országban.