Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szegeden is ellentüntetők várják Toroczkai Légiójának megjelenését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Már két ellendemonstrációt is bejelentettek antifasiszták a Toroczkai László fémjelezte Mi Hazánk Mozgalom ún. „Nemzeti Légiójának” zászlóavatására. A Mi Hazánk korábban május 21-én Törökszentmiklóson tüntetett már a „cigányterror” ellen, akkor mérsékelt sikerrel, katonai egyenruhás légiójuk avatására viszont a baloldali vezetésű déli várost és egyben Toroczkai szülővárosát jelölték ki, ma délután 2-től a Dugonics téren gyülekeznek.

A „zászlóavatásra” ezúttal három antifasiszta tüntetést jelentettek be. Az egyiket a Törökszentmiklóson is jelenlévő Autonómia csoport korábban, míg a másikat „Stop masírozás!” néven az aHang oldal aktivistái külön hangsúlyozott „békés kiállásként” pénteken. A harmadik tüntetést Kolompár Orbán az Országos Roma Önkormányzat volt vezetője a Magyarországi Cigányközösség Fórum (MCF) nevében tartja majd meg, ő maga sajtótájékoztatót is tart a Dugonics tér melletti Árpád téren, délután 3 órától.

Az Autonómia „Álljunk ki egymásért! Mondjunk nemet a gyűlöletre!” című rendezvényének leírásában azt olvashatjuk:

„Nem kell sokáig visszamennünk a történelemben, hogy tudjuk, miféle barbarizmushoz vezet ez, amellett, hogy még a magyar törvények szerint is tiltva vannak az ilyen alakulatok. A kérdés persze az, hogy a kormány hátszelével működő szervezetet meddig hagyja elmenni a hatalom.

Így nekünk kell kiállnunk magunkért és egymásért, hogy megmutassuk: azok, akik ezt a fajta gyűlöletkeltést hangosan és eltökélten ellenzik, többen vannak ebben az országban mint azok, akik ezt támogatják.”

Az aHang eseményénél Balogh Lajos „Paci” roma jogvédő aktivista videóüzenetét is láthatjuk, ebben fontosnak tartja hangsúlyozni,

„Magyarország nem lehet az az ország, ahol átlagembereket megfélemlítenek ilyen félkatonai szervezetek! […]nemcsak a kormánynak van dolga ezzel, hanem a baloldali ellenzéknek is. […] Minden egyes embernek oda kell állni emellé az ügy mellé!”

A Mi Hazánk légiója egyébként Horthy Miklós Nemzeti Hadserege megalakulásának 100. évfordulójára időzítette megemlékezését és zászlóbontását is, a hadsereg a Magyar Tanácsköztársaság alatt Szegeden alakult, radikálisabb különítményei pedig az 1919 augusztusi, Horthy-hatalomátvétel során baloldaliak és ártatlan polgárok ezreit mészárolták le, és temették tömegsírokba.

A 14 órai gyülekezés után 15 órakor kezdődik a Nemzeti Légiós esemény, ahol annak vezetői szólalnak majd fel, ezek után bemutatják az új csoport „formaruháit” is.

A szervezők külön kiemelték, „A Magyar Gárda és az Új Magyar Gárda formaruhái a betiltás miatt nem használhatóak”a mai eseményen.

A Mérce a nap folyamán a helyszínről élőben is jelentkezni fog.

Címlapkép: Mérce fotó