Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyíregyháza és Zalaegerszeg is csatlakozott az őszi ellenzéki összefogások sorához

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyíregyháza és Zalaegerszeg is csatlakozott azon települések sorához, amelyekben az ellenzéki pártok közösen indulnak ősszel, az önkormányzati választásokon. Minkét városban az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megállapodtak, minden önkormányzati képviselői körzetben egy ellenzéki jelöltet állítanak szembe a Fidesszel, és polgármestert is közösen jelölnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban a pártok mellé csatlakozott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom, illetve a helyi Függetlenek Egyesülete is.

„Ez a szövetség nem szándék, ez tény, hat párt és két civil mozgalom szövetsége Nyíregyházáért”

– mondta le a sajtótájékoztatón Lövei Csaba önkormányzati képviselő. Szavai szerint Nyíregyházán új politikai kultúrára van szükség, „egymás véleményének elfogadására, a kölcsönös megbecsülés és tisztelet kultúrájára”, ehhez várják minden jó szándékú, változást akaró nyíregyházi ember csatlakozását.

Egy közös programnyilatkozatot is kidolgoztak az együttműködő pártok és civil szervezetek, amely többek közt ezeket az elemeket tartalmazza: felelős és fenntartható városfejlesztés, a lakhatási feltételek javítása, bérlakásprogram, a sajtószabadság visszaállítása, biztonság, társadalmi igazságosság, munkahelyteremtés, nyitott városháza, közvetlen demokrácia, önkormányzati rendészet felállítása.

Lövei a sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, a nyíregyházi ellenzéki polgármesterjelölt személyéről már döntöttek a szövetségben álló pártok és civil szervezetek, ugyanígy megvan már a képviselőjelöltek névsora is, őket később fogják bemutatni a médiának és a közvéleménynek.

A nyíregyházi ellenzék sajtótájékoztatója (Fotó: Lövei Csaba)

A jelöltek személyét Zalaegerszegen sem árulták még el, ugyanakkor a helyi szervezetek vezetői 14 pontból álló politikai nyilatkozatot írtak alá. A fiatalok elvándorlásának megakadályozására bérlakásprogramot indítanának, a munkahelyek védelmében pedig felülvizsgálnák az Európai Unión kívüli állampolgárokat alkalmazó cégek városi kedvezményeit.

A közösen megfogalmazott programjukban szerepel a parkolási és közlekedési problémák megoldása. Segítenék a szociálisan rászorulókat és támogatnák a helyi vállalkozásokat, a képzéseket pedig a helyi piaci igényeknek megfelelően bővítenék.

Fontosnak tartják a városi hagyományok ápolását és támogatnák a sportszervezeteket, a belvárosban szervezett fesztiválok helyszíneit pedig – a környéken élők nyugalma érdekében – a szervezőkkel közösen újragondolnák – írták a nyilatkozatban.

Kitértek arra is, hogy „megtisztítják a városi közéletet”, „a tehetség és szorgalom előtérbe kerül a politikai lojalitással szemben”. A politikai nyilatkozat város zöldövezeteinek megóvására tett javaslatukat is tartalmazza.

Zalaegerszeg és Nyíregyháza újabb városok abban a hosszú sorban (Eger, Miskolc, Pécs, SalgótarjánSzombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Dunakeszi), ahol várhatóan közösen, egy polgármester-jelölt mögött sorakozik fel az összes ellenzéki párt a Fidesz-KDNP ellen a helyhatósági választásokon.

A 2014-es önkormányzati választásokon Zalaegerszegen a fideszes Balaicz Zoltán 63,57 százalékkal nyert, a város 12 egyéni választókerületének mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek.

Nyíregyházán ennél sokkal szorosabb volt a végeredmény, a kormánypárti Kovács Ferenc a voksok 47,35 százalékával szerezte meg a polgármesteri széket, és a 15 egyéni választókerületből az MSZP-DK-Együtt-PM összefogása is meg tudott szerezni 2 helyet.

(Mérce / MTI)