Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

11 órás ülés után az ellenzéki többségnek sikerült átvernie költségvetési javaslatait Szombathelyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Molnár Miklós alpolgármester ellenzékhez való átállásával a Fidesz még januárban veszítette el többségét a szombathelyi képviselő-testületben. Azóta áll a bál a Vas megyei városban. Február végén odáig fajult a helyzet, hogy a fideszesek szobanövényekkel torlaszolták el az ülésterem bejáratát, hogy az új többség ne tudja átvinni javaslatait – de végül mégis utóbbiak jártak sikerrel, leváltották a helyi tévé a Fidesz által kinevezett igazgatóját, és a városi cégek felügyelőbizottságainak összetételét is átalakították.

Az új többség tesztje azonban a város költségvetése volt, amelyhez a nem fideszes képviselők 130 módosító indítványt nyújtottak be. A március 13-i testületi ülésen el is fogadták ezeket, de Puskás Tivadar fideszes polgármester visszadobta azokat a képviselőknek. Most másodjára azonban sikerült azokat elfogadni, ahogy Nemény András önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely) a Facebookon be is jelentette:

A Nyugat.hu korábbi összeállításából kiderül, az új többség javaslatai főként a közutak és más közösségi infrastruktúrák, például játszóterek, buszmegállók, sportlétesítmények felújítására adott volna több forrást, ezeket próbálta megakadályozni a helyi Fidesz.

A mai ülésnap sem volt mentes az indulatoktól, az egyik fideszes képviselő szerint „tombol a vörösterror tombol a Városházán.” Az ülés délelőtti részén egyébként az új többség migrációs bizottság felállítását javasolta, aminek feladata lesz kivizsgálni, hogy a Fidesz-kormány alatt hány letelepedési kötvényes érkezett az országba, illetve a város mennyire volt érintett az illegális bevándorlásban, amiről a Fidesz próbált mindig is beszélni. A Fidesz nemmel szavazott a bizottság felállítására, de az Éljen Szombathely, a Jobbik és a Pro Savaria szavazatai elegendőek voltak ahhoz, hogy szembesítsék a kormánypártiakat saját képmutatásukkal.

(Nyugat.hu / Úgytudjuk.hu)