Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel az ellenzéki megegyezés Veszprémben is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Veszprémben nemrég civil kezdeményezésre alakult meg a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztal, melynek elsődleges célja, hogy a demokratikus elvek és értékek szerint működő ellenzéki pártok, illetve társadalmi szervezetek együttműködésével a 2019-es önkormányzati választáson az általa támogatott jelöltek többségbe kerüljenek a képviselőtestületben, illetve az Ellenzéki Kerekasztal által is elfogadott polgármestere legyen Veszprémnek.

A Kerekasztalhoz első körben a Lokálpatrióták a Városért, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, a MOST Egyesület, a Szolidaritás és a Vasas Szakszervezet csatlakozott.

Most arról számolt be a Kerekasztal, hogy ezúttal a parlamenti pártok is aktivizálódtak: elsőként a DK, majd a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is csatlakozott.

A pártok között már meg is kezdődött az egyeztetés, hogy az őszi önkormányzati választáson egy közös polgármesterjelölttel indulhassanak a Fidesz jelöltjével szemben, illetve a  közös képviselői listáról is tárgyalnak majd. Az LMP testületi döntésre hivatkozva egyelőre nem csatlakozott az együttműködéshez.

A Veszprémi Ellenzéki Kerekasztal nagyon határozott elvek és célok alapján működik:

résztvevői ellenzéki összefogást és győzelmet akarnak és nem pozíciókat, éppen ezért a legnagyobb alázattal néznek a jelöltállítás elé, amelynek folyamata során a győzelmi esély és a valódi ellenzéki elkötelezettség lesz a mérce.

„Nem hatalmat akarunk, hanem a veszprémiek valódi érdekeit képviselni! Nem a központi hatalom helytartóját, hanem a veszprémiek érdekeinek legfőbb szolgálóját kívánjuk a polgármesteri székbe ültetni! Az Ellenzéki Kerekasztal a következő egy hónapban azon dolgozik, hogy a veszprémiek mihamarabb megismerhessék az ellenzék egyéni képviselőjelöltjeit, a polgármesterjelöltet és az ellenzéki kompenzációs lista összetételét.”

– írta korábbi közleményében a Kerekasztal.

Veszprémben egyébként a 2015-ös időközi országgyűlési képviselő-választáson pont az a Kész Zoltán nyert a fideszes Némedi Lajossal szemben, aki jelenleg a veszprémi ellenzéki kerekasztalhoz már csatlakozott Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja. Az akkori veszprémi választás eredményeként dőlt meg a Fidesz kétharmada a Parlamentben. Kész a 2018-as országgyűlési választáson már rosszabbul szerepelt, ekkor 31,39 százalékkal második helyen végzett a fideszes Ovádi Péter mögött, aki a szavazatok 48,75 százalékát nyerte el. A 2014-es önkormányzati választásokon a fideszes Porga Gyula nyerte el a veszprémi polgármesteri széket több mint a szavazatok felével (53,89 százalékkal).

Az elmúlt hetekben egyre több helyen alakul az ellenzéki összefogás: Egerben a jobbikos Mirkóczki Ádám, Székesfehérváron az MSZP-s Márton Roland, Szombathelyen a szintén szocialista Nemény András, Pécsett a független Péterffy Attila, Baján pedig a Momentum helyi elnöke, Nyirati Klára mögé sorakozott fel a teljes ellenzék.

Emellett több városban is megegyeztek már a közös önkormányzati képviselői listában és elvben a polgármester-jelölt személyében is, azonban arról, kik is lesznek a jelöltek, később döntenek.

Címlapkép: pixabay.com