Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegesen „haltak be” a Kossuth téren a klímatüntetők, hogy kihalni ne kelljen idő előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mintegy 150-200-an területek el hanyatt fekve péntek délután a Kossuth téren. Na nem a hét végére konszolidálódott, viszonylag kellemes májusi időjárást élvezve heverésztek tömegesen a Parlament épülete előtt, ennél sokkal nagyobb tétje volt a látványos performansznak: a Fridays for Future Magyarország az Extinction Rebellion Magyarország mozgalommal együttműködve azt demonstrálta egy úgynevezett „die-innel” (azaz „behalással”), mi fog történni mindenkivel, ha nem hagyunk fel a Föld és az éghajlat rombolásával.

Performansszal tüntetnek a Fridays for Future és az Extinction Rebellion aktivistái a Kossuth téren a klímavédelemért 2019. május 17-én. Fotó: Mérce

„Csatlakozzatok minél többen behalásunkhoz, hogy kihalni ne kelljen idő előtt!”

– szólt az eseményen való részvételre buzdító szöveg a szervezők közösségi platformjain, és ez mondat nagyjából össze is foglalja a kollektív „kiterülés” szimbolikáját.

A tüntetők egy része a Fridays for Future szokásos pénteki „klímasztrájkjrára” már kora délután, fél három magasságában összegyűlt, délután négy órára pedig körülbelül kétszáz, kreatív transzparensekkel felfegyverkezett demonstráló várta, hogy mikor jön el a „nagy behalás” pillanata. A látványos összeomlás végül fél öt után néhány perccel történt meg.

Ez a helyszíni közvetítésünk videójában 5:40-nél látható:


Látványos, tömeges földre fekvéssel egyébként a világ számos pontján hívták már fel környezetvédelmi aktivisták a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, illetve lehetséges következményeire. Maga az aktus, azaz a szervezett gyülekezés, majd a megadott jelre – hirtelen megszakadó dobpergés – történő lefekvés viszonylag új divat, a klímaváltozás ellen harcoló Extinction Rebellion nemzetközi mozgalom bevált eszközévé lett az elmúlt hónapokban.

A pénteki budapesti alkalom nem önmagában állt: ahogyan a Mércén is megírtuk, azon kívül, hogy a die-in összekapcsolódott egy másik környezetvédő mozgalom, a Fridays for Future mára rendszeressé váló pénteki klímasztrájkjával, egyben felhívás is az európai parlamenti választásokkal egybeeső, jövő pénteki globális méretű klímatüntetésre. Budapest mellett több vidéki városban is demonstrálnak majd a klímatüntetők az EP-kampány hajrájában, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét szavazatuk fontosságára az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A Fridays For Future-rel és az Extinction Rebellionnal kapcsolatos korábbi cikkeink ide és ide kattintva olvashatók el.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs