Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesten és több vidéki városban is demonstrálnak a klímatüntetők az EP-kampány hajrájában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Fridays For Future mozgalom május 24-re újabb globális sztrájkot hirdet, amelyhez a magyarországi mozgalom is csatlakozik.

Mivel eddig hiánycikknek számítottak idehaza a vidéki klímatüntetések, a szervezet felhívást intézett, amelynek nyomán immáron Budapesten kívül most már több vidéki városban is szerveznek ilyen demonstrációkat. Mint a mozgalom közleménye fogalmaz, a sztrájk célja általánosságban a politikai és gazdasági vezetők felszólítása az azonnali cselekvésre a környezeti- és klímaválság mérséklése érdekében. A mozgalom magyar résztvevői emellett követelik az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését Magyarországon is.

Ami a vidéki városokat illeti, Miskolc és Debrecen már egészen biztosan csatlakozik az eddig javarészt a fővárosra korlátozódó akciók folytatásában.

Ezenkívül a tüntetés időpontjával is némileg új keretbe helyeződik a Fridays for Future következő klímasztrájkja, mivel két nappal előzi majd meg a magyarországi európai parlamenti voksolást. A szervezet a választás előtt a lakosság figyelmét is fel szeretné hívni az egyéni felelősségvállalás fontosságára.

„Május 26-án ugyanis dönthetünk arról, kik fognak képviselni minket az Európai Parlamentben a következő, kritikus időszakban – nem engedhetjük meg magunknak, hogy a rövid távú gazdasági érdekeket a jövőnk elé helyező politikusok döntsenek a nevünkben! Gyereknapon szavazunk a gyermekek jövőjéről, és a legfontosabb, amit tehetünk értük ezen a napon, ha a döntésünk súlyát felismerve választunk”

-írják.

Mi ez?

Fél évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését. Péntekenként tüntet, mondott már beszédet többek közt Brüsszelben, az ENSZ katowicei klímakonferenciáján, a davosi Világgazdasági Fórumon (ahova vonattal ment, mert nem akart repülőre szállni, mivel az szörnyen környezetszennyező) és az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága előtt is, mára pedig világszerte tízezrek követik a példáját, és péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. Főként Nyugat-Európában lelkesek a fiatalok (Párizsban nemrég már 5-8 ezer fősre duzzadt a demonstráció, de Nagy-Britanniában is ezrek mozdultak meg), összességében pedig már a világ több mint 90 országában csatlakoztak a felhíváshoz. És így tettek a magyar szervezők is, akik abban bíznak, hogy hazánkban is egyre több fiatal és idősebb embert mozgatnak majd meg, hiszen mindannyiunk jövője a tét.

Részben a sztrájkra való felhívásként május 17-én 16:30 perckor az Extinction Rebellion Magyarországgal közös szervezésben, a heti rendszerességgel megtartott, következő pénteki tüntetésük keretében úgynevezett „DIE-IN”-t szerveznek a Kossuth tér központi részén. Ennek során várhatóan százas nagyságrendben fognak egyszerre a földre feküdni, jelképezve azt, hogy „mi, a hatodik fajkihalás korában élő generáció, a saját kihalásunkkal nézünk szembe nemsokára, ha nem történnek azonnali intézkedések ennek elkerülésére”.

Az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) célja, hogy gazdasági nyomást helyezzenek a kormányra és szembesítsék a lakosságot: a klímakatasztrófa közeledik. Útblokádjaikkal és más akcióikkal váltak ismertté, ők voltak azok is, akik a brit parlamentben félmeztelenül tüntettek.

Korábbi beszámolóink és interjúink a Fridays for Future magyarországi eseményeivel kapcsolatban itt olvashatók.

Címlapkép: Fridays for Future Magyarország / Facebook