Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az emberiség háza nemsokára összeomlik – cselekvésre sürgetett a 16 éves svéd aktivista az Európai Parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A ház összeomlóban van, miközben semmi nem történik – e köré a kép köré építette fel beszédét Greta Thunberg, a mindössze 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, aki kedden látogatást tett az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, majd délután beszédet mondott az EP környezetvédelmi Bizottsága előtt.

Nyár óta Greta Thunberg, 16 éves  – egyébként Asperger-szindrómás – svéd diáklány minden pénteken iskola helyett a stockholmi parlament elé vonul, és így követel határozottabb fellépést a klímaváltozás ellen. Tavaly év végén az ENSZ klímakonferenciáján is felszólalt. Thunberg példája nemzetközi mozgalmat indított el, tömegmozgalommá nőtte ki magát. A Fridays for Future nevű mozgalom magyar résztvevőinek tüntetéseiről a Mércén is beszámoltunk.

Thunberg aktualitást is csempészett felszólalásába azzal, hogy a hétfőn lángra kapó, és tetőszerkezete egy részét elveszítő Notre Dame székesegyház példáján keresztül szemléltette a Föld klímájának helyzetét: azt mondta, a mi házunk is éppen összeomlóban van, a világ vezetőinek ezért cselekednie kell, és menteni, ami menthető.

A beszéd teljes hosszában megtekinthető magyar nyelvű szinkrontolmácsolással az alábbi videón:

A svéd aktivista arra figyelmeztetett, hogy legkésőbb 2030-ra visszafordíthatatlan lesz a ma ismert civilizációnk végéhez vezető láncreakció, körülbelül ekkor jön el az a pont  ahonnan már nem lesz visszaút. Azt is hangsúlyozta, ez az  évszám nemcsak egy vélemény vagy „vad becslés”, hanem tudományos előrejelzések szólnak erről, amelyeket világ tudósai egyöntetűen elismernek.

Szerinte csak akkor akadályozható meg a klímakatasztrófa, ha tartós, és eddig soha nem látott változások következnek be a társadalom összes területén. Ebbe beletartozik a szén-dioxid-kibocsátás legalább 50 százalékos csökkentése, azonban ehhez olyan innovációk alkalmazása lenne szükséges, amelyeket eddig még nem sikerült méretgazdaságosan megvalósítani. Arról is beszélt, hogy a termékeny talaj eróziója, a nagy erdők pusztulása, a mérgező légszennyezés, a tömeges fajkihalások, az óceánok elsavasodása katasztrofális trendek, amelyeket csak gyorsít az az életmód, amelyet „mi itt, a pénzügyi szempontból szerencsés világrészen” természetesnek tekintünk.

Thunberg szerint nagyon sokan nem értik, nem tudják, hogy ezek a jelenségek csak az első tünetei a közelgő katasztrófának, mert nem mondta el nekik ezt senki, vagy legalábbis nem a megfelelő emberek nem a megfelelő módon.

„Mert akinek a háza összeomlik, az nem az első osztályon repkedve beszél arról, hogy a piac hogyan old majd meg minden okos és apró megoldásokkal”

– mondta.

A lány szerint ha a világ vezetői valóban tudatában lennének annak, hogy a „ház összeomlóban van”, akkor nem tartanának három rendkívüli Brexit-csúcsot, miközben egyetlen klímacsúcsot sem, ahogyan azt egy valódi szükséghelyzet megkövetelné.

Thunberg hangsúlyozta, ő és a vele egyidősek még nem szavazhatnak, nem tudják formálni azokat a döntéseket, amelyek az ő életüket érinti leginkább. „Ezért vonultak ki a gyerekek az utcára,mert nem tudnak szavazni. Önöknek kell szavazniuk ránk” – tette hozzá.

Bár a szükséges szakpolitikák még nem állnak rendelkezésre, már vannak olyan alternatívák, amelyek kevésbé rosszak, mint mások – mondta a svéd lány.

Visszatérve a Notre Dame esetére, Thunberg úgy fogalmazott, „katedrálisépítésre lesz szükség”. Végül a politikusokhoz szólt:

„Ébredjenek fel! Nem baj, ha rám nem figyelnek, én csak egy 16 éves diáklány vagyok, de a tudósok szavára adjanak. Könyörgöm, ne valljanak kudarcot!”

– zárta beszédét. Greta Thunberg felszólalását felállva tapsolták percekig a környezetvédelmi bizottság ülésén jelen lévők, a 16 éves lány pedig a közeli képek tanúsága szerint a könnyeivel küszködött.

Címlapkép: Európai Parlament