Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány titokban „beismerte” Paks 2 csúszását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Valamikor az elmúlt hetekben, a nyilvánosság felé teljes mértékben elhallgatva letárgyalta Varga Mihály pénzügyminiszter a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó orosz hitel törlesztésének módosítását az orosz féllel – értesült kormányzati forrásból a Menedzsment Fórum.

Ahogy a lap írja, a két héttel ezelőtti kormányinfón megkérdezték a témában Gulyás Gergelyt, mikor kerül sor a tárgyalásokra – mivel már év elején kiderültek olyan információk, miszerint erre nemsokára sor kerülhet – azonban akkor a miniszter nem adott egyenes választ a kérdésre.

Ugyanakkor tekintve, hogy Varga programja igen sűrű volt az elmúlt két hétben, a lap számításai szerint a tárgyalásoknak korábban kellett lezajlaniuk –

amiről azonban a közvéleményt nem tájékoztatták, ami abból a szempontból érthető, hogy ez a beruházás csúszásának a beismerését jelentette volna.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a hitel átütemezésének a terve már korábban is napirendre került, azonban az erőmű új blokkjai átadásának csúszását eddig hivatalos fórumon a kormány nem ismerte el, pedig jelen állás szerint a 2025-re és 2026-ra tervezett beüzemelés tarthatatlannak tűnik.

A mostani szerződésmódosítás pedig épp ezt – mármint a blokkok átadásának csúszását – foglalja a szerződésbe, mivel habár a kamatozás nem változik, a törlesztést később kell kezdenie a magyar félnek, és az a kivitelezés – csúszásban lévő – üteméhez igazodik.

A beruházás, ahogy az már korábban kiderült, 20-22 hónapos késésben van, azonban a kormány részéről az eddigi narratíva úgy hangzott, hogy ennyi késést le lehet dolgozni – aminek némiképp ellentmond, hogy egyelőre még a felvonulási épületek sem állnak az építkezés helyszínén.

Ahogy az sem ad okot túlzott bizakodásra a határidők tartása tekintetében, hogy az eddigi számítások szerint hogy az erőmű építése 73, a próbaüzem 4 hónapig, tart, vagyis összesen 7 év 8 hónap a beüzemelés az erőmű dokumentációjának az elfogadása után – vagyis amennyiben ez azonnal megtörténik, akkor is legkorábban 2027-28-ban kezdhetnek áramot termelni az új blokkok.

Az atomerőművek építésével kapcsolatos eddigi tapasztalatok alapján pedig az is kétséges, hogy az előirányzott idő alatt sikerül felépíteni és beüzemelni az új blokkokat, tekintve hogy a világon jellemzően sehol sem épülnek fel ilyen erőművek időben.

Más anomáliák is vannak ugyanakkor az erőmű körül.

Miután igen sokáig titkolták az orosz féllel kötött szerződés tartalmát, a párbeszédes Jávor Benedeknek sikerült kiperelnie a szerződés kilencven százalékát, ami alapján bejelentette, az még a hatályos magyar törvényeknek sem felel meg.

Eközben az is kétséges, hogy rentábilisabban fog áramot termelni az új erőmű, mint az alternatív megoldások, ugyanakkor biztonsági kérdéseket is felvet az új blokkok felhúzása – ahogy a társadalmi támogatottsága is igen alacsony. A paksi bővítéssel kapcsolatos további cikkeink ezen a linken érhetők el.

via mfor