Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az emberek többsége elutasítja Paks II-t

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jávor Benedek megbízásából készített közvélemény-kutatást a Medián júliusban a paksi bővítés támogatottságáról. A kutatás szerint a magyarok 51 százaléka elutasítja a paksi bővítést, és csupán 41 százalék támogatja.

A kutatás kitér arra is, hogy az orosz hitelből, orosz állami vállalat által épített bővítést már 61 százalék utasítja el, és csupán 31 százalék támogatja, elsöprő többség szerint a megújuló energiákat kéne támogatnia a kormánynak.

Bár a kormánypárti szavazók általában támogatóbbak az atomenergiával, és az orosz részvétellel szemben is, de még a Fidesz-szavazók közül is csak minden második támogatja az orosz beruházást, míg minden más választói csoportban elsöprő többségben vannak a tervet elutasítók. Azaz ebben a kérdésben a kormány szavazóinak fele elhozható, ami egyértelműen amellett szól, hogy a Fidesz által az ellenzéknek reagálásra felkínált témák helyett érdemesebb volna sokkal jobban beleállni a paksi bővítés kérdésébe, hiszen itt a Fidesz még a saját választói körében is alapvetően defenzívában van. Az is figyelemre méltó, hogy az ellenzők aránya éppen abban a vidéki választói rétegben a legerősebb, ahol az ellenzék gyakorlatilag eltűnt az áprilisi választásokon. A vidéki városokban és a községekben csupán a választókorú népesség 28 százaléka támogatja az oroszokkal megvalósított beruházást, míg 63 illetve 65 százalék határozottan ellenzi. Van tehát olyan téma, ez pedig éppen Paks2, amiben a Fidesz legfőbb bázisa és a kormány(párt) között súlyos nézetkülönbség van – írja Jávor Benedek blogján.

A kutatásból az is kiderül, hogy négy energiatípus, a szén, a gáz, az atomenergia és a megújuló energia közül egyértelműen az utolsó mellett foglalnak állást a polgárok.

(Címlapkép: greenpeace.org)