Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság a paksi szerződés 90%-ának nyilvánosságra hozatalára kötelezte a kormányt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Brüsszelből jelentkezett be élőben a Facebookon Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, miután a Fővárosi Ítélőtábla meghozta a másodfokú döntést a paksi bővítés szerződéséről. Az ítélet szerint nem minden részletet, de az egyezmény nagy részét,

Jávor ügyvédje szerint 90%-át nyilvánosságra kell hoznia a magyar kormánynak.

A maradék témakörökben pedig meg kell ismételni az elsőfokú pert, amelynek eredményeképpen annak idején ennél több adatot, a teljes szerződés harmadát-negyedét kellett volna eltitkolni.

Az egyértelmű volt a bíróság számára, hogy az adatok közérdekű információnak számítanak, azt nem döntötték el idáig, hogy nyilvánosságra is kell-e kerülniük. A magyar kormány és a Roszatom fő érve a perben az volt, hogy a szerződéssel kapcsolatos részletek nyilvánosságra kerülése esetén a vállalat hátrányos üzleti helyzetbe kerülne, de a döntés megállapította: az információszabadság elvének érvényesülése ez esetben fontosabb.

Jávor fontosnak tartotta kiemelni, hogy „a magyar kormánynak olyannyira nem volt beleszólása ezeknek a szerződéseknek a megszövegezésébe,

hogy ezeknek magyar nyelvű változata sem létezett, akkor, amikor kikértük ezeket az iratokat, kizárólag oroszul és angolul írták alá a szerződést.”

Már tavaly tavasszal kimondta első fokon a bíróság, hogy néhány részlet kitakarásával köteles a kormány kiadni a szerződéseket a Párbeszéd képviselőjének, de a pert fellebbezés, októberben másodfokú tárgyalás, majd a másodfokú döntés elhalasztása követte. Jávor szerint a mostani jogerős ítéletet se fogja elfogadni a kormány, és valószínűleg a Kúriához kerül az ügy, az új döntés pedig ez esetben év végére, esetleg jövő év elejére várható.

„A kormány annyiban elérte a célját, hogy sikerült kiküszöbölnie, hogy az európai parlamenti választás során nyilvánosan lehessen a szerződések alapján vitát folytatni Paks 2-ről. De győzelmet arattunk, a nyilvánosság és a magyar társadalom, magyar emberek győzelmet arattak másodfokon.”

(Mérce/Hvg)