Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Első fokon pert vesztett a kormány, ki kell adniuk Paks II. szerződéseit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jávor Benedeknek adott igazat a Főváros Törvényszék a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János elleni perben – írta ki Facebook-oldalára a politikus.

Az első fokú döntés értelmében a Párbeszéd EP-képviselőjének bizonyos pontok és mellékletek kitakarásával 45 napon belül meg kell kapnia az MVM Paks II. Zrt.  oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit.


Jávor a szerződés megkötése, azaz 2014 óta próbálja elérni az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságra hozatalát. A politikus még 2015-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, amely  titokfelügyeleti eljárás után megállapította, hogy nem indokolt az általános titkosítás. Ennek hatására pedig a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését (ez alól kivételt képez az öt fejezet). Ám a több ezer oldalnyi terjedelmű szerződések kiadását – 22 oldalt leszámítva – a kormány ezt követően is megtagadta, ekkor már üzleti titokra hivatkozva.

A Greenpeace Paks II. elleni tiltakozó akciója 2018. március 25-én (Fotó: Mérce)

A Párbeszéd képviselője a NAIH döntésére alapozva beperelte a kormányt, a perbe pedig időközben beszállt a Roszatom – az orosz kivitelezők anyavállalata – is azzal a céllal, hogy segítse a magyar kormány pernyertességét.

Az elsőfokú ítélettel tehát a bíróság az üzleti titok tárgyában Jávor Benedeknek adott igazat, arra azonban nem lesz hatásköre, hogy a továbbra is minősített adatok nyilvánosságra hozatalát elrendelje. A kormány várhatóan fellebbezni fog, ám Jávor posztjában azt írja, az esetleges másodfokú és kúriai döntéssel kapcsolatban is optimista.

A szabálytalanságokkal tűzdelt Paks II. projektről – amelyet az Európai Bizottság  kötelezettségszegési eljárásának elhalása után  az osztrák kormány is megtámadott már – vasárnap írtuk meg, hogy a Roszatom 2020-ra tűzte ki a paksi építkezés kezdésének dátumát.

(Címoldali kép: A Greenpeace Paks II. elleni tiltakozó akciója 2018. március 25-én Fotó: Mérce)