Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb Paks II-s szabálytalanság: már az első nagyobb tendert sem hirdették meg szabályosan

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szabálytalanságra bukkant Jávor Benedek egy Paks II.-közbeszerzés kapcsán. A Párbeszéd EP-képviselője szerint a Roszatom már „az első adandó alkalommal” megsérti azokat a feltételeket, amelyeket a projekt engedélyezésének feltételéül szabott az Európai Bizottság. Az EP-képviselő az EU belső piaci biztosához fordul.

Az Európai Bizottság márciusban adta áldását a Paksi bővítés alapját képező Roszatom-szerződésre. A Bizottság kifogásolta, hogy az EU-s szabályokat megsértve, pályáztatás nélkül kötöttek szerződést egy EU-n kívüli szereplővel, de néhány feltétellel engedélyezte a projekt lebonyolítását.

A Bizottság egyik feltétele az volt, hogy a tenderfelhívásokat széleskörűen meg kell hirdetni, a Bizottság és a magyar fél meg is egyezett abban a hét felületben, ahol közzé kell tenni a pályázati felhívásokat.

Jávor szerint azonban már az első nagyobb közbeszerzési pályázat, a turbinaszigetek szállítására vonatkozó tenderfelhívás kapcsán megsértették a megállapodást, a tenderfelhívás ugyanis csak egyetlen felületre került ki.

Jávor szerint az újabb szabálytalanság arra utal, hogy

„Paks II. ügyében egyszerűen képtelenek bármit jogszerűen végigcsinálni, minden lépésüket a szabálytalan mutyizások, a kiskapuzások, a simlis hozzáállás jellemzik. Olyan az egész projekt, mint ők maguk”.

A turbina-tender eredménye decemberben került nyilvánosságra, a pályázatot az amerikai érdekeltségű GE Hungary Kft. és a francia Alstom konzorciuma nyerte. A pályázaton egy orosz cég, a Szilovije Masini is elindult, őket azonban kizárták a pályázatból.

Az, hogy az orosz fél kizárásával, nyugati cégek nyerték a közbeszerzést, szintén a háttérben az EU-s lobbisták/tisztviselők és a magyar fél között meghúzódó alkura utalhat.

A döntést Jávor így kommentálta decemberben:

„Mindazoknak, akik meglepődtek, hogy nem orosz cég nyerte a paksi turbina-tendert: pontosan ennek kellett történnie. A Paks 2 körüli nagy megállapodás lényegi eleme, hogy jelentős európai és esetleg amerikai cégeket is beengednek a projektbe. Ezzel vették meg az Európai Bizottság jog határait feszegető hozzájárulását.”

A kötelezettségszegési eljárás elengedése óta napvilágra került információk is arról árulkodnak, hogy Paks II. ügyében minden bizonnyal kevésbé az uniós szabályok alapján született döntés, és sokkal inkább politikai alku vezetett oda, hogy végül a projektet a nyilvánvaló szabálytalanságok ellenére nem meszelték el.

Az EP-képviselő a turbina-tender kapcsán az Európai Bizottság belső piaci biztosához, Elżbieta Bieńkowska-hoz fordult.

(Jávor Benedek)