Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Roszatom megnevezte Paks II. két új blokkjának építési időpontját

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Roszatom tájékoztatása szerint 2020-ban megkezdődik a Paks 2-es atomerőmű két új blokkjának építése – írja az Izvesztyija. Az erről szóló megállapodást május 25-én a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) írta alá a Roszatom gépgyártó holdingja, az Atomenergomas és a GE Power, az új blokkok a tervek szerint 2026-2027 magasságában csatlakoznának majd a hálózathoz.

Mindez leginkább két okból érdekes: egyrészt a megállapodás aláírásakor az Atomenergomas és a GE Power volt jelen (legalábbis a Roszatom tájékoztatása szerint), másrészt viszont pont egy nappal korábban, vagyis május 24-én nevezte hajmeresztőnek a Paks 2-es atomerőmű új blokkjai létesítési engedélykérelmének beadási határidőit a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén egy szakértő, Trampus Péter, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa, a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség elnöke.

Ha a kivitelezést végző orosz állami Roszatom át is adta a két új blokkra vonatkozó terveket a magyar engedélyekkel rendelkező Paks II. Zrt.-nek, ezt a mintegy 150 ezer oldalt ott körülbelül negyed év alatt kellene áttanulmányozni, a hazai viszonyok szempontjából véleményezni, az orosz féllel esetleg egyeztetni – magyarázta Trampus a Népszavának.

A Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov korábban a RIA Novosztyinak azt nyilatkozta, még az idén átadják a teljes dokumentációt a magyar félnek, hogy az engedélyezéssel ne legyen probléma.

Oroszország és Magyarország 2014-ben állapodott meg a paksi bővítésről, Moszkva 10 milliárd eurós kölcsönt biztosít Budapestnek a projekt megvalósításához, a beruházás becsült végső költsége (egyelőre) 12,5 milliárd euró.

A Greenpeace Paks 2 elleni tiltakozó akciója (Fotó: Mérce)

A 2020-ra kitűzött kezdési dátum már egy bő kétéves csúszást jelent a tervekhez képest – Szijjártó Péter tavaly ősszel az EU-s eljárások elhúzódásával indokolta a késlekedést, de azt is hozzátette, a bővítést „nem állíthatja meg most már semmi”. A nemzetközi tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az atomerőművek építésekor rengeteg (van, ahol 10 éves) csúszással kell számolni.

Az orosz hitelt egyébként 2026. március 15-én kell elkezdeni törleszteni – függetlenül attól, hogy a beruházás elkészül-e addigra vagy sem.

(via Izvesztyija)