Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Piszkos atomalku szivárgott ki Brüsszelből

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Paks 2 beruházás nemcsak anyagilag nem éri  majd meg a magyar államnak, hanem az orosz üzlettel a lehető legfontosabb értékünket teszi kockára a kormány, a biztonságunkat. A biztonsági kockázatot felmérni sem lehet igazán, mert egy óriási titok-szarkofágot építettek a beruházás köré, amiből csak néha szivárog ki valami, de már abból is sejteni lehet, hogy ebből óriási balhé lehet majd.

Nem véletlenül jár évente többször Magyarországra Putyin úgy, mint ahogyan Edward király megtekintette a walesi tartományt. A csak Oroszország számára kedvező új paksi atomerőmű blokk felhúzásáról szóló üzlet azt bizonyítja, hogy Orbán-kormány vazallusául szegődött az új Orosz Birodalomnak. Az a Roszatom fogja építeni, amelynek nem adott engedélyt a finn környezetvédelmi hatóság egy hasonló erőmű építésére, mert az túl sok biztonsági kockázatot rejt, és amely Roszatom úgy hazudozik a legutóbbi ruténium 106 szivárgás kapcsán, mint amiként a csernobili katasztrófa után hazudoztak a hatóságok.

Mit is várhatunk egy olyan beruházótól, amely így hazudozik egy kisebb baleset kapcsán is? Mit is várhatunk egy olyan kormánytól, amely folyamatosan hazudik az évszázad üzletének titulált beruházás kapcsán?

Jávor Benedek, az Európai Parlament zöld képviselő csoportjának a tagja megszerezte azokat a dokumentumokat, melyek azt bizonyítják, hogy szinte lehetetlen lesz a a kormány által hangoztatott 40 százalékos magyar beszállítói részvétel a Paks2 projektben. Mert csak úgy kapott a zöld jelzést a projekt az Európai Bizottságtól, hogy a tenderek  55 százalékának nyílt pályázatnak kell lennie. Jávor kormányzati körökből származó információkra alapozva azt állítja, hogy ezzel a kormány és a Paks II. Zrt. is tisztában van, és komoly az aggodalom a fideszes körökben, hogy a magyar részvétel nehezen lépheti túl az 5 százalékot.  

Magyarán keveset tudnak majd lopni.  

A Roszatom a projekt technikai feltételeinél mindenképpen biztosítja magának, hogy a beruházás meghatározó része az övé legyen. Jávor szerint az EB-nek tett engedmények árát azzal kell megfizetni, hogy magyar cégek alig vehetnek részt a beruházásban. Az világos volt eddig is, hogy az országnak nem éri meg. Most már az is, hogy a fideszes gazdasági holdudvarnak sem lesz ez Kánaán.

A most nyilvánosságra került dokumentumokból az is kiderül, hogy  személyesen Lázár János, és a magyar kormány is hálával tartozik az EB-nek a kreatív megoldás kidolgozásáért. A jogszerűtlen kreatív megoldás kitalálásában egy kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező német lobbista segíthetett a kormánynak. Klaus Mangold, akiről a Direkt36 írt bővebben, egyik brüsszeli útjára a Roszatom fizette a magánrepülőt. Mangold és Lázár közösen vadászgattak, nem véletlenül Lázár vezette a Paks 2-ről szóló tárgyalásokat Brüsszelben.   

A paksi alku, melyben az Európai Bizottság a jogbiztonságot veszélyezteti, nemzetközi szinten is komoly balhét okoz. A Politico cikke kapcsán sokan felhúzzák a szemöldöküket Brüsszelben is. Kíváncsian várom, hogy itthon az egekben lévő ingerküszöböt átviszi-e a botrány?

Kép: Wikipedia, Orbán Viktor Moszkvában