Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átütemezné a kormány Paks orosz hitelét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt már megszokhattuk az eddigi fejlemények alapján, tovább csúszik a két új paksi atomerőműblokk építése, erősítette meg a Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter pénteki sajtótájékoztatóján – számolt be róla a HVG.

A beruházás az eredeti tervekhez képest már most huszonkét hónapos késésben van, a jelenleg az építési engedélyezési tervdokumentáció elbírálása van folyamatban, melyre az engedélyeket kiadó Atomenergia-hivatalnak tizenöt hónap áll rendelkezésére.

„A 300 ezer oldalas engedélyezési dokumentáció elkészítését nem lehet siettetni”, hisz kiindulva a finnországi Hanhikivban építendő, hasonló, szintén orosz gyártmányú erőmű dokumentációját többször visszadobták, így amennyiben a paksi erőműé hiányos, arra is ugyanez a sors várhat, ami további csúszásokat eredményezhet.

A probléma – legalábbis a sok közül a jelenlegi – abban rejlik, hogy az erőmű építése 73, a próbaüzem 4 hónapig, vagyis összesen 7 év 8 hónapig tart a beüzemelés a papírok elfogadása után, azonban az oroszokkal kötött hitelszerződés addig is ketyeg.

Magyarán a 2014-ben felvett tízmilliárd (10.000.000.000) eurós hitel törlesztését 2026 márciusában akkor is el kell kezdeni, ha az erőmű még közel sincs ahhoz, hogy áramot termeljen amit aztán el lehet adni, vagyis elkezdje kitermelni megépítésének költségeit.

Márpedig ezt az első blokk esetében eredetileg 2025-re, a második blokknál pedig 2026-ra irányozták elő – a csúszás miatt ezek a dátumok azonban tarthatatlanok.

Jelen állás szerint a blokkok 2027-ben, illetve 2028-ban állhatnak szolgálatba – amennyiben nem lesz több csúszás, ez az eshetőség azonban az eddigiek fényében egyáltalán nem kizárható, ez pedig azt jelenti, hogy miközben az erőmű egy amper áramot nem fog termelni, a magyar államnak már el kell kezdenie a hitel törlesztését.

Miközben az emberek nagy része elutasítja a beruházást, paksi szerződést korábban többször kritizálták költségessége, valamint kockázatossága miatt, a megvalósításért felelős Aszódi Attila államtitkárt pedig a múlt héten indoklás nélkül menesztették.

A magyar fél tárgyalási esélyeit nagyban rontja, hogy az átütemezés az orosz állam jóindulatán múlik, hisz a szerződés nem rögzít semmilyen passzust, mely erre kötelezné őket. Azonban a HVG beszámolója szerint három épületet már idén elkezdhetnek felhúzni:

két irodát, valamint a konyhát.

via hvg.hu