Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kérdés, hogy lehetne-e ennél drágábban finanszírozni a paksi bővítést?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Varga Mihály ma tudatta a Világgazdaságban, hogy a magyar állam előtörleszti a paksi bővítéshez eddig felhasznált orosz állami hitelt. Szél Bernadett, az LMP miniszerelnök-jelöltje és Jávor Benedek Párbeszédes EP-képviselő szerint ez is azt bizonyítja, hogy a paksi bővítésre kapott hitellel nagyon rosszul járt az ország.

kép: MTI, Koszticsák Szilárd

Az eddig lehívott 78,2 millió euró (24,2 milliárd forint) előtörlesztésével az állam valóban sok pénzt spórol, hiszen a hitel első részleteinek 4,5%-os kamatait ez után nem kell majd fizetni. A keretszerződés által lehetővé tett előtörleszésre a nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet ad lehetőséget.

A döntést valójában első sorban az indokolhatja, hogy az orosz állami hitelt nagyon drágán vettük fel.

A paksi hitelt 4,5%-os kamatokkal kaptuk, ezzel szemben ma a piacon jóval alacsonyabban lehet azonos feltételekkel hitelt felvenni.

Lázár János már novemberben elmondta, hogy tervbe van véve az előtörlesztés, amiket a kormány további, jóval olcsóbb hitelekből tud teljesíteni. Süli János, a paksi bővítésért felelős miniszter pedig már első sajtótájékoztatóján felvetette, hogy ésszerű lenne az orosz hitel lecserélése, mert ez a mai pénzpiaci körülmények közt nagyon drágának számít, példaként egy 2,11%-os kamattal kibocsátott osztrák államkötvényt emlegetett.

Az LMP szerint az előtörlesztés azt bizonyítja, hogy az orosz hitelre nem lett volna szükség, lett volna sokkal olcsóbb hitel is a paksi projektre, vagyis Paks kapcsán súlyos károkat szenvednek el a magyar adófizetők. Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést „az évszázad legkorruptabb konstrukciója” miatt, kormányra kerülése esetén pedig felmondaná a hitelszerződést.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a kormány úgy kombinálja egymással az új, olcsóbb és a régi orosz hiteleket, hogy az a lehető legtöbbe kerüljön nekünk. A rövid időre felvett orosz hitel utáni kamat, és az új, olcsóbb hitelek kamatjai mellett ugyanis az orosz államnak rendelkezésre állási díjat is kell fizessünk.

A paksi hitel keretszerződését 2014-ben írta alá titkokban Orbán Viktor Moszkvában, Lázár János akkoriban még úgy nyilatkozott, hogy ennél jobb alku a világon nincs.

(Világgazdaság, Szél Bernadett, Jávor Benedek)