Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drágábban termelnek áramot a Paks II-t is építő Roszatom új atomerőművei, mint a korábban épültek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szemlézte Facebook-oldalán a Putyin- és atomellenességgel nem annyira vádolható Kommerszant cikkét a Paks II.-t is építő Roszatom elmúlt időszakban átadott atomerőmű-blokkjainak használhatatlanságáról.

Az EP képviselő idézi az orosz lap cikkét, amely szerint a „Roszatom új reaktorai sokkal drágábban termelnek áramot mint a már működő reaktorok, egyes esetkben, például a Belojarszk BN-800-as tavaly üzembe helyezett reaktornál, akár 25-30-szor drágábban is.”

A cikk szerint a Roszatom amiatt aggódik, hogy a belföldi reaktorok drágasága visszatarthatja a külföldi megrendeléseket, az orosz kormány pedig hónapokkal, évekkel elhalaszt több atomerőműberuházást, vagy teljes egészében törlik őket a tervek közül. Ilyen halasztást szenvednek azok az új blokkok is a Leningradszkaja és a Novovoronyezs erőművekben, amelyek Paks II. referencia-erőműveinek számítanak.

A Kommerszant a lenti képen ábrázolta a reaktorok helyzetét. A piros jelölés a belföldön épülő, a kék az elhalasztott vagy befagyasztott, a fekete pedig az üzemelő reaktorokat mutatja.

A januárban kezdődő Paksi beruházást is a Roszatom fogja építeni a magyar és az orosz kormány megállapodása nyomán.