Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Algériában a hadsereg lemondatta Buteflika elnököt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról a Mércén rendszeresen beszámoltunk, Algériában komoly politikai válság alakult ki, miután – annak ellenére, hogy a hasonló rendezvények be vannak tiltva az országban – heteken át rég látott tömegek követelték az országot irányító Abdel-Azíz Buteflika elnök és a rendszer leváltását.

A mai nappal a folyamatok beértek, és miután Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök a hadsereg vezetőivel folytatott tárgyalások után a nyilvánosság elé állt, és

kijelentette, az elnöknek azonnali hatállyal távoznia kell, Buteflika lemondott

– írja az algériai állami hírügynökség nyomán az Index.

Szalah már múlt héten is kifejtette, az elnöknek távoznia kell, véleménye szerint alkotmányos úton fel kell menteni pozíciójából, mondván az ország alkotmányának 102. cikkelyét alkalmazzák Buteflikára, mivel

„tartós és súlyos betegsége okán teljességgel alkalmatlan feladatait ellátni”

A 82 éves vezető 2013-as agyvérzése óta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta, és miközben – idősödő diktátoroktól nem szokatlan módon – külföldre jár gyógykezelésekre az állam költségén, sokan kételkednek benne, hogy továbbra is ő irányítja az országot.

A többezres tüntetések mellett márciusban egyhetes, általános sztrájkot is tartottak, szintén rendszerváltást, valamint az elnök távozását követelve, melyben részt vettek a gázipari dolgozók is, ami azért különösen kellemetlen Algériának gazdasági szempontból, mert az ország gazdasága nagyjából a gázexportra épül.

Múlt héten már pártja, az FLN (Nemzeti Felszabadítási Front) egy korábbi szóvivője is úgy vélekedett, a pártnak támogatnia kell a tüntetők követeléseit, hiszen „Bouteflika már történelem”.

Továbbá, ahogy egy hete, a mai eseményekből is kiderül, a hadsereg támogatását sem élvezte, a katonaság a tüntetések alatt pedig egyszer sem vonult ki – jelen helyzetben azonban kérdéses, valóban megvalósulnak-e a tüntetők követelései, hisz habár az elnök lemondott,

a rendszerbe mélyen beágyazott és nagy hatalmú hadsereg úgy tűnik, továbbra is ura a helyzetnek.

Vagyis könnyen lehet, hogy csupán az elnököt eddig bábként használó politikai és gazdasági érdekkörök, illetve a velük szövetséges hadsereg csupán alkalmasabb alanyt keres a szerepre a haldokló Buteflika helyett. Azonban, ahogy azt az Index is megjegyzi, kérdéses, meg fog-e ennyivel elégedni a nép.

via Index / Mérce