Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenöt évre eltiltották közhivatal viselésétől a venezuelai ellenzék vezérét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tizenöt évre eltiltotta a venezuelai kormány bármiféle közhivatal viselésétől Juan Guaidót, az ellenzék vezérét. A Nicolás Maduro elnök által vezetett, autoriter caracasi rezsim közleményében úgy fogalmazott, „pénzügyi rendellenességek” miatt hozták meg ellene az intézkedést.

A lépés komoly nyomás alá helyezi a venezuelai nemzetgyűlés elnökét, aki politikailag legitim formában célozta meg Maduro eltávolítását a hatalomból.

Az Associated Press idézi a többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió kormányai által elnökként is elismert ellenzéki vezető Guaidót, aki korábban figyelmeztetett, arra számít, hogy a Maduro-rezsim újabb komoly támadást indít majd, hogy „aláássa mozgalmát”.

Hogyan lett ekkora katasztrófa Venezuelából?

A bolivárista rendszer belső ellentmondásairól, és az azok nyomán kialakult súlyos gazdasági-politikai válságról itt írtunk részletes elemzést.

Múlt héten az már kitudódott, hogy a washingtoni kormány egyes nyilatkozataira, melyben nem zárták ki a katonai beavatkozás lehetőségét sem, részben válaszul orosz katonai elitegységek, és maga az orosz vezérkari főnök is feltűntek Caracasban. Moszkva éppen a mai nap folyamán, hivatalosan is elismerte katonai jelenlétét a latin-amerikai országban.

Eközben az Európai Parlament is határozatot fogadott el mai plenáris ülésén, melyben a képviselők az „elnyomás végét” és a konfliktus „békés rendezését” kérik Venezuelában.

Ahogyan fogalmaztak:

  • a Parlament megerősítette Juan Guaidó legitim ideiglenes elnökként való elismerését, és támogatja az előrehozott elnökválasztásra irányuló programját

  • több uniós támogatást az országból elmenekülő venezuelaiak megsegítésére

  • további uniós szankciók kellenek az illegális Maduro-rezsim ellen

  • a megoldásnak békésnek kell maradnia, a Parlament elutasítja a katonai beavatkozást.

(AP, The Guardian, EPP)