Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Trump nem zárja ki, hogy amerikai csapatokat küldjön Venezuelába

Ez a cikk több mint 5 éves.

Donald Trump amerikai elnök egy interjúban a CBS hírcsatornán vasárnap kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a venezuelai válsághelyzetben amerikai csapatok bevetése „is opció”. Az elnök arról is beszélt, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök megpróbált vele kapcsolatba lépni, és személyes találkozót kért, de ezt Trump elutasította.

„Hát, kért egy találkozót [Maduro], és én visszautasítottam, mivel már messze túl vagyunk azon a ponton.”

– nyilatkozta az amerikai elnök

Madurot, az országot a népszerű baloldali vezető, Hugo Chávez 2013-as halála óta irányító elnököt 2018-ban kétharmados többséggel választották elnökké a következő hat évre, azonban a választásokat, melyeken a részvétel igen alacsony volt, sokak szerint elcsalták, így már tavaly is akadtak, akik szerint Maduro nem legitim vezetője Venezuelának.

Az országban egyre mélyülő gazdasági és politikai válság közepette az elmúlt években elképesztő méreteket öltött a hiperinfláció, és habár az ország jelentős olajkincs fölött rendelkezik, az élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint a rendszer egyre autoriterebb jellege miatt mintegy hárommillió ember hagyta el az országot az utóbbi években.

A karhatalmi elnyomás ellenére az utóbbi hónapokban hatalmas demonstrációkon követeltek előbb reformokat, majd az elnök távozását Maduro kritikusai, január 23-án pedig a törvényhozás elnöke, Juan Guaidó kinevezte magát átmeneti elnöknek.

Forrás: Reuters