Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orosz katonai gépek szálltak le Venezuelában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két orosz katonai repülőgép szállt le Caracasban, Venezuela fővárosban szombaton, írja a Reuters helyi forrásokra hivatkozva. Egy repülőjárat-követő alkalmazás segítségével derült ki, hogy két gép szállt fel pénteken egy orosz katonai légibázisról, és indult útnak Venezuela felé. Az egyik gép vasárnap elhagyta Caracast.

Az egyik gép egy IL-62-es személyszállító, a másik egy AN-124-es teherszállító gép volt. A két gép Caracas felé Szíriában is leszállt, ahonnan tovább folytatták útjukat.

Javier Mayorca, helyi riporter szerint az első gépen mintegy száz orosz katona kíséretében Vaszilij Tonkoskurov, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke utazott, a második szállítógépen pedig 35 tonnányi szállítmány érkezett.

Se az orosz, se a venezuelai kormányzat nem volt ezidáig hajlandó nyilatkozni az esetről, tehát egyelőre nem tudni, mi célból érkeztek orosz katonák és felszerelés Caracasba.

A dél-amerikai országban egyre mélyülő gazdasági és politikai válság közepette az elmúlt években elképesztő méreteket öltött a hiperinfláció, és habár az ország jelentős olajkincs fölött rendelkezik, az élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint a rendszer egyre autoriterebb jellege miatt mintegy hárommillió ember hagyta el az országot az utóbbi években.

A karhatalmi elnyomás ellenére az utóbbi hónapokban hatalmas demonstrációkon követeltek előbb reformokat, majd az elnök távozását Maduro kritikusai, január 23-án pedig a törvényhozás elnöke, Juan Guaidó kinevezte magát átmeneti elnöknek.

Guaidót azóta a világ számos országa ismerte el legitim vezetőnek, köztük Amerika és az Európai Unió is. Az Egyesült Államok olyannyira határozott a kérdésben, hogy Donald Trump elnök még a katonai beavatkozást sem zárta ki amerikai részről Venezuelában.

Oroszország és Kína viszont támogatja Maduro kormányát, legutóbb kettős vétót is alkalmaztak az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy leszavazzák az amerikai kezdeményezésű határozati javaslatot, amelyben új választások kiírására szólították volna fel Venezuela kormányát.

Forrás: Reuters