Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bayer Zsolt szerint az új-zélandi támadás titkosszolgálati akció is lehetett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy ismert, pénteken magyar idő szerint hajnali 4 óra körül az új-zélandi Christchurch városában két mecsetet terrortámadás ért, 49 halálos áldozatot követelve. 41-en az Al Noor mecsetben, 7-en a Linwoodi mecsetben, egy áldozat pedig később a kórházban halt meg.

Brenton Tarrant 28 éves ausztrál állampolgár az egyik gyanúsított, órákkal később már vádat emeltek ellene gyilkosságért, a bíró további vádemelesékre számít. Tarrant Facebook-on 17 percen át élőben közvetítette sisakjára szerelt kameráján keresztül a támadást, a videót azóta az oldal törölte.

Az elkövető az internetre 74 oldalas kiáltványt töltött fel, melyben neofasiszta célokat sorol, köztük az egyik egy muszlimok számára félelemmel teli hangulat megteremtése.

A magát etnikai nacionalistának valló Tarrantról azóta kiderült, hogy Magyarországon is járt a közelmúltban, gépfegyverére pedig a muszlim hódítások ellen küzdő történelmi személyiségek neveit festette, köztük Szilágyi Mihállyal és Hunyadi Jánossal.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, hogy „ez Új-Zéland legsötétebb napja”, a támadásokat „példátlan erőszakos cselekménynek” nevezve. Azt ígérte: szigorítani fogják a fegyverviselési törvényeket, Donald Trump azon kérdésére, hogy mivel tudná az Egyedült Államok segíteni Új-Zélandot, azt válaszolta,

a világ muszlim közösségei iránti szimpátiával és szeretettel.

A számos politikusi reakció és nyilatkozat közül még hármat szeretnénk kiemelni.

Az első Donald Trumpé, akit és akinek retorikáját és intézkedéseit magasztalta is Tarrant internetes kiáltványában. Egy riporter megkérdezte az elnöktől az eset kapcsán, hogy szerinte növekedett-e az elmúlt időkben a fehér nacionalista támadások száma, ő pedig úgy válaszolt, nem igazán, és az ilyenek elkövetőiről úgy beszélt, mint kis létszámú csoportról.

A második vélemény Milo Yiannopoulos azóta törölt Facebook-posztjában volt olvasható. Az alt-right lehullt csillagát itthon onnan is ismerhetjük, hogy tavaly tavasszal Schmidt Mária 20 ezer dollárért meghívta a budapesti V4-konferenciára, hogy beszédet mondjon. Milo szerint az ilyen támadások azért történnek meg,

„mert a politikai elit hozzádörgölőzik a szélsőbalhoz, valamint idegen, barbár vallási kultúrákhoz.”

A támadó származása miatt megrázott Ausztrália kormánya azonnal megvonta a politikai sztár ausztrál vízumát, mivel kijelentése „felháborító volt, valamint gyűlöletet és viszályt borogatott”.

A harmadik megszólalás pedig Bayer Zsolté, aki blogposztjában rettenetesnek, megmagyarázhatatlannak és mélységesen embertelennek nyilvánítja a támadást, majd összeszedi az idáig ismert fontosabb részleteket. Mindezt egészen eredeti keretezésben.

„Nos, ha mindezt végig gondoljuk, akkor bizony tényleg úgy néz ki ez a christchurchi merénylet, mint egy titkosszolgálati akció. És emlékezzenek szavamra: a következő hetekben európai potentátok fogják vég nélkül, ájtatos pofával hangoztatni, hogy lám-lám, az iszlám-ellenesség és a bevándorlás-ellenesség Christchurch-höz vezet.”

Bayer szerint gyanús az egy irányba mutató rengeteg részlet: Tarrant látogatása a bevándorlás-ellenes államokba, a gépfegyveren (melyről órákkal a támadás után fényképeket láthatunk) olvasható muszlim-ellenességet kifejező nevek, az interneten megtalálható részletes kiáltvány, a településnév (Christchurch = ‘Krisztustemplom’), és végül, de nem utolsó sorban

a közelgő európai parlamenti választások.

A blogposzt arra hívja fel a figyelmet, hogy pont akkor történik egy ilyen támadás, amikor Európa unja „zúduló muszlim hordát és csőcselék”-et, és a bevándorláspárti elit leváltásán dolgozik. Így fejezi be meglátásait:

„Szóval lehet, hogy ez az idióta nem titkosszolgálati akciót hajtott végre, és ha mégis, azt úgysem tudnánk meg soha. Ellenben jó, ha tudjuk, most már számos titkosszolgálat azon dolgozik, hogy ebből a tömeggyilkosságból a lehető legnagyobb hasznot hozza ki a bevándorláspárti, kozmopolita, nemzetellenes politikai erők számára.

És remekül haladnak…”

(Mérce / The Guardian)
Címlapkép: Wikimedia Commons