Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Senkit se engednek be Schmidt Mária rendezvényére a kormánykritikus sajtóból?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Először a The Guardian brit lap kelet-közép-európai tudósítója, Shaun Walker értesült róla, hogy helyhiányra hivatkozva nem engedik be a május 23-24-re szervezett Európa jövője című konferenciára. Azóta az Index, a HVG, a Zoom.hu, a 168 óra és a Hír TV tudósítói is megkapták az emailt, nem férnek be a terembe.

A helyhiánnyal küzdő konferenciát a V4-es magyar elnökség apropójából szervezi a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek főigazgatója a NER történésze, Schmidt Mária. Az esemény további partnerei a Századvég Alapítvány, a Visegrádi Csoport és a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A konferencia fő témái a migráció és a „kultúrharc” lesznek, az előadók közt szerepel Balog Zoltán és Szijjártó Péter, Frank Füredi és Gulyás Gergely, de a húzónév kétségkívül Steve Bannon, aki korábban Donald Trump kampányának és elnöki kabinetjének is része volt egy ideig. Az eseményről Milo Yiannopoulos végül kiszorult, de ettől függetlenül az alt-right korábbi hőse a napokban szintén tiszteletét teszi Budapesten, csak a Várkert Bazár helyett a Fidesz másik kedvelt rendezvényhelyszínén, a Bálnában ad elő május 25-én.

Tehát ez az az esemény, amelyen úgy tűnik, a kormánykritikus sajtó egy jelentős része nemkívánatos résztvevő, mert hiszen hivatkozhatnak helyhiányra, de ahogy korábban is írtuk a Guardian munkatársának kitiltása kapcsán, „ha három nappal az esemény előtt már nincs hely az egyik meghatározó nyugati lap munkatársának, akkor a szervezők esetleg nagyobb termet vagy más megoldást keresnek, mint hogy a streamet javasolják. Ha pedig nem így tesznek, az ciki.”

Azóta pedig sokat súlyosbodott a helyzet, hiszen ezen a ponton a magyar sajtó jelentős szereplői közül már ötöt nem fognak beengedni a konferenciára. Shaun Walker, a Guardian munkatársa Twitterén jelezte, ilyen még Oroszországban sem fordult vele elő soha, ahol éveken keresztül volt tudósító.

A címlapkép Schmidt Mária hivatalos Facebook oldaláról származik.