Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai szélsőjobbtól kirúgott publicistával ad elő Szijjártó és Csányi Sándor

Ez a cikk több mint 6 éves.

Európa jövője címmel rendez a magyar kormány konferenciát január közepén. A háromnapos esemény nyitóelőadását pedig az a Milo Yiannopoulos tartja, akit pedofíliáról szóló megjegyzései miatt tettek ki a Trump megválasztásában kulcsszerepet játszó, Breitbart nevű amerikai szélsőjobboldali laptól.

A január 23-án kezdődő 3 napos konferencia nyitóelőadását tartja a Milo néven ismert szélsőjobboldali szerző, akinek azért kellett távoznia az amerikai nyilvánosságból, mert napvilágot látott két videórészlet, amelyen Milo megengedhetőnek nevezete idősebb férfiak és fiatal fiúk szexuális kapcsolatát, illetve azt is mondta, a beleegyezési korhatár szerinte nem olyan egyértelmű dolog. A botrány után Milónak távoznia kellett a Breitbartól, és lényegében kikerült nemcsak a mainstream média köreiből, de a Trumpot támogató alt-right (alternatív jobboldal) szubkultúrájából is.

A Nagy-Britanniában született Milo karrierje a Trump kampányfőnökeként is működő Steve Bannon lapjának, a Breitbartnak az emelkedésével indult meg a csúcs felé.

A Breitbart és a körülötte működő szélsőjobboldali alt-right mozgalom kulcsszerepet játszott Donald Trump republikánus elnökjelöltté válásában, majd elnökválasztási kampányának egyik legerősebb támogatója is lett. Ahogy Trump csillaga emelkedett fölfelé, úgy nőtt a Breitbartnak és szerzőinek ismeretsége és népszerűsége is. A csúcson Milo is a jobboldali Fox News vagy akár a balosabb, liberálisabb média műsorainak meghívott vendége is volt. Egyetemi előadásai ellen többször is utcai harcokba torkolló tiltakozásokat rendeztek a radikális baloldali tüntetők.

A nyíltan homoszexuális, ám a melegjogi mozgalmak létjogosultságát megkérdőjelező, katolikus, de zsidó származású publicista fő feladatának a feministák, a baloldaliak, az emberi jogi aktivisták elleni küzdelmet tekintette. Durva publicisztikái között volt olyan, amelyben azt taglalta, az-e a rosszabb, ha valakinek a gyereke rákos, vagy ha feminista. De olyan cikke is volt, amely szerint a nők mentálisan betegek lesznek a fogamzásgátló használatától.

Milo Yiannopoulos emellett kirívó, az amerikai mainstream sajtótól elütő viselkedésével és kinézetével is sikeresen magára irányította a figyelmet. A lenti videón például félmeztelen haverjaival kezdi el megépíteni a Trump által a mexikói határra ígért falat:

Ahogy viszont élesbe fordult a kormányzás, úgy koptak le szép lassan az alt-right mozgalom emberei Trump mellől, távoznia kellett a Breitbart korábbi publicistájának, a magyar származású Gorka Sebestyénnek és magának, Steve Bannonnak is az elnöki adminisztrációból. De a Breitbart és az alt-right mozgalom még így is jelentős befolyást gyakorol, Bannon a napokban épp Trump lányát, Ivankát és az ő férjét, Jared Kuchnert támadta be, amiért szerinte eltérítik az amerikai elnök nevével fémjelzett jobboldali populista mozgalmat.

A konferencia nyitónapjának egyetlen előadója Milo Yiannopoulos. A háromnapos konferenciát Csányi Sándor OTP-elnök előadása zárja. De beszélni fog a brit, korábban szélsőbaloldali, egyesek szerint szélsőjobboldali, mások szerint trockista szabadpiacpárti, de leginkább bekategorizálhatatlan (ezt a szövegrészt a cikk megjelenése után frissitettük – a szerk.)  Frank Füredi, a német szélsőjobboldali párt, az AfD-vel szimpatizáló, de a legtöbb kérdésben még attól is jobbra álló Junge Freiheit vezérpublicistája, Götz Kubitschek; a francia konzervativizmus és szélsőjobboldal határán egyensúlyozó, „neoreakciósnak” is nevezett ideológiák terjesztője, Pascal Bruckner; a magyar kormány képviseletében pedig Deutsch Tamás EP-képviselő és Szijjártó Péter külügyminiszter.

(Címlapkép: CNN)