Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusra halasztják a Milo meghívása miatt nagy port kavart V4-konferenciát Európa jövőjéről

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kormány visegrádi elnökségét záró háromnapos konferenciára január 23-26 között került volna sor, de december végén kiderült, hogy a nyitónap egyetlen előadója az amerikai szélsőjobb botrányos figurája, Milo Yiannopoulos, akinek pedofíliával kapcsolatos megjegyzései még alt-right körökben sem arattak osztatlan sikert. A konferencia programját hamarosan levették a honlapról, most pedig egy közleményt találunk itt arról, hogy a rendezvényt májusra halasztják, mert az „pártpolitikai harcok része” lett, és ez ellehetetleníti a „szabad vitát”.

Mivel nem túl gyakori, hogy a NER fontos szereplői a szabad, plurális vita hiányát fájlalják, ahogy az sem, hogy meghátrálnának a „pártpolitikai harcok” elől, érdemes idézni a teljes közleményt:

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Ezért a Közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette.

A Közalapítvány a jövőben is az egymás iránti tisztelet, a szólásszabadság és minden emberi érték védelme mentén szervezi eseményeit.

Közép- és Kelet-európai Történelem
és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Az egymás iránti tisztelet és minden emberi érték védelme kapcsán egyébként kifejezetten telitalálatnak tűnik annak a Milo Yiannopoulosnak a meghívása, aki arra szólította fel Donald Trumpot, deportálja a kövér embereket, vagy aki szerint a feminizmus egy daganat, és az orlandói merénylet a „muszlimok legfontosabb értékeit fejezte ki”.

Január 2-án Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy Milo „nem valószínű”, hogy részt venne a konferencián, mert „a pedofília népszerűsítse nem fér bele” a demokratikus vita kívánatos keretei közé.

A konferencia tervezett előadói közt Szijjártó Péter és Csányi Sándor mellett, egyébként szerepelt továbbá, ahogy korábban írtuk, a német szélsőjobboldali AfD párttal szimpatizáló, és a bevándorlás- és iszlámellenes PEGIDA több rendezvényén is felszólaló publicista, aktivista Götz Kubitschek. A szintén elég megosztó, magyar származású brit szociológus, Frank Furedi, és a francia író, filozófus, Pascal Bruckner is, aki úgy tűnik, még decemberben jelezte a szervezők felé, hogy nem óhajt részt venni a konferencián a „szélsőséges elemek” jelenléte miatt.

Bruckner e döntését január 5-én a Twitteren osztotta meg a Printemps Républicain (Republikánus Tavasz) nevű szervezet, miután a francia közösségi oldalakon híre ment a budapesti konferenciának. Ahol Brucknernek „az európai alt-right képviselői között” kellett volna szerepelnie, kommentálta a Printemps Républicain, amely múlt hétvégén szervezett egy szintén nagy port kavart emléknapot  Párizsban a Charlie Hebdo elleni merénylet harmadik évfordulója alkalmából.

Ide Bruckner is hivatalos volt, feltehetően ezért rajtuk keresztül üzente meg, hogy még decemberben lemondta részvételét a konferencián, ugyanis nem akart „a kontinensünk értékeivel ellenséges, szélsőséges elemek társaságában” szerepelni.

A szélsőségesség megítélése természetesen viszonylagos. Az elmúlt napokban pl. arról folyt a vita Franciaországban, mennyire minősíthető szélsőségesnek a szombati „Mindig Charlie”-rendezvény és annak fellépői, köztük maga Bruckner, akiről eddig nem sok szó esett itthon a konferencia kapcsán.

A másfél tucatnyi könyv, köztük több regény idén 69 éves szerzője balról indult, magát progresszívnak tartja, de 2007-ben már a jobboldali és a szélsőjobb szlogenjeivel kacérkodó Sarkozy megválasztására hívott fel. A konzervatív sajtótermékek mellett a mainstream médiába, pl. talkshow-kba is gyakran hívják, és legutóbb decemberben jelent meg tribünje a liberálisnak mondható Le Monde-ban.

Bruckner a francia „újreakciósnak” is nevezett értelmiségiek képviselője, akit gyakran kiemelkedő gondolkodóként idéznek, miközben életművének jelentős része a nyugati, fehér, heteró, zsidó-keresztény férfiak privilégiumait igazolja, vagy azok védelmében tesz emlékezetes gesztusokat.

2013-ban például aláírta a Causeur magazin „343 gazember manifesztumát”, amely a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő férfiak mellett állt ki. Tagadja az iszlamofóbia létét, amelynek szerinte csak az lenne a célja, hogy érinthetetlenné és kritizálhatatlanná tegye az iszlámot – és az „iszlamobaloldal” fogalmának egyik népszerűsítője.

Míg néhány hónapja a homoszexuálisokat és a pedofilokat mosta össze egy szerinte viccnek szánt tirádában a pc-beszédmód ellen, a hétvégi konferencián többek között azt a találós kérdést tette fel a hallgatóságnak a Libération tudósítása szerint: „A katolikusok és a zsidók talán elmentek, hogy karikaturisták torkát vágják el? Nem.